RoPS på besök i morgon lördag

På lördag hälsar vi RoPS från Rovaniemi välkomna till Mariehamn och Wiklöf Holding Arena för match i Finlands högsta fotbollsliga. Matchen är säkerligen också en av årets höjdpunkter för många förväntansfulla fotbollsjuniorer när årets upplaga av Finlands största juniorturnering för 11-åringar – Alandia Cup – även invigs denna dag.

Inför säsongen tippades RoPS, av många experter, bli en av ”slagpåsarna” i årets liga och att man med stor säkerhet skulle vara med och kriga om de tre – fyra sista platserna i tabellen när alla 33 omgångarna har spelats. Förvisso är bara 1/3 del av matcherna avgjorda ännu men den inledning av säsongen som RoPS har gjort hade nog ingen räknat med – förutom dom själva då!

RoPS inledde för övrigt årets ligasäsong med att möta just IFK Mariehamn på en kylslagen hemmaarena redan i början av april. En relativt chansfattig match där uttrycket ”första målet avgör” verkligen gjorde rätt för sig. Slutställningen blev sedermera 2 – 0 till hemmalaget. Och efter den fina starten för Rovaniemi laget ”spikade man igen” försvaret och det dröjde ända till den sjunde matchen före första insläppta målet kom då det, något överraskande, blev förlust på hemmaplan mot nykomlingarna Honka från Esbo. Efter den förlusten har spelat haltat en del och på de sju senaste matcherna har det bara blivit två vinster.

RoPS har i år satsat på en blandning av unga spelare med Leo Väisänen, 20 år, Lucas Lingman, 20 år och Lassi Lappalainen, 19 år i spetsen och dessutom behållit eller värvat äldre profiler som Nigerianen Taye Taiwo, 33 år, som bl.a representerat storklubbar som Marseille, Milan och Bursaspor men även hunnit med en sejour i HJK samt Antti Okkonen, 36 år och spanske målvaktsveteranen Antonio Reguero 35 år.

IFK Mariehamn har inlett säsongen ömsom vin, ömsom vatten där man har haft svårt för att få resultaten med sig. En del har säkert med oturliga skador att göra som gjort att man ständigt fått ändra i laguppställningarna från match till match. På den punkten ser vi ju nu en ljusning när spelare efter spelare kommer tillbaka och är redo för matcher igen.

Hur det går idag? Jag tror på hemmaseger i en fartfylld match helt i publikens smak med många mål och trevlig fotboll. När klockan har tickat till 90 min kommer det att stå 4 – 2 på måltavlan - det är mitt tips!

Observera att matchen startar kl. 19.15 och att publikinsläppet börjar kl 18.30 till denna match.

Sune Eriksson