RoPS tog slätt i Mariehamn

IFK Mariehamn – RoPS 1-3 (1-1)

Förutsättningar var perfekta och matchen händelserik och spännande med ett IFK som till största delen styrde spelet men missade målet. Istället var det gästande RoPS som förvaltade sina chanser och tog med sig alla tre poäng till Rovaniemi i matchen som slutade 1-3.

Kvällens match började på ett praktfullt sätt för hemmalaget där 1.795 åskådare fanns på plats på Wiklöf Holding Arena. Det tog bara sjuttioåtta sekunder denna soldisiga och varma åländska sommarkväll innan Aleksei Kangaskolkka på ett välriktat inlägg från Philip Mantilla hoppade högst och nickade in ledningsmålet intill RoPS-målvakten Antonio Reguero Chapinals högra stolprot.

Matchen som hölls strax efter Alandia Cup-invigningen, där Ålands Idrotts nya chef Jenna Gestranius talade, och inför en fullsatt Wiklöf Holding Arena började ändå med en överraskning av den sämre sorten. Joel Mattsson som fanns med i öppningselvan drabbades av illamående och ersattes av Amos Ekhalie.

IFK-pressen fortsatte pressa efter ledningsmålet trots att RoPS fick matchens första hörna minuten efteråt och innan tio minuter hade gått var Ekhalie ensam igenom men lyckades bara nästan tråckla bollen i mål. Detta skulle bli de missade chansernas kväll.

Bland spelarna i ligatrean RoPS finns många starka namn; bland dem Taye Taiwo som fram till 2012 gjort 54 landskamper för Nigeria men den här gången fick stanna i Rovaniemi när landslaget for till Ryssland. Taiwo har också ett förflutet i AC Milan, Bursaspor, Queens Park Rangers, Dynamo Kiev, 32 matcher med HJK 2015-2016 med mera.

I den tjugoförsta minuten gjorde IFK:s lagkapten Kristian Kojola en manöver som bara den riktigt skicklige klarar; RoPS’ målspruta Lassi Lappalainen var på god väg att sig förbi backlinjen då Kojola efter en elegant 180 graders sväng klackade ut bollen till en hörna som gick till ingenstans. Om det var medvetet eller inte förblir oklart men snyggt var det av Kojola som i dag prisades för att sina drygt 200 ligamatcher i IFK.

I den tjugosjätte minuten var IFK-ledningen över sedan Guilan Wato Kuate efter hörna och viss kalabalik nära mål lyckades få tån på bollen och peta in 1-1 bakom IFK-keepern Anton Lepola. Med fem minuter kvar av den första halvleken visade IFK på nytt att det finns gott om kreativitet och skicklighet men att den sista turen saknas. Dylan Murnane stred sig fram genom RoPS-mittfältet på högerkanten, passade läckert till Kangaskolkka som flipprade vidare till Åsbrink som från trettiofem meter träffade stolpen.

Första halvleken slutade 1-1 efter stundtals mycket övertygande spel av IFK och främst Amin Nazari. RoPS stack upp men spelet fördes till största delen av hemmalaget.

Den andra halvleken började som den första med en rejäl målchans där Pontus Åsbrink efter lite tumult stod närmast ensam framför RoPS-målet men chippade bollen strax ovanför ribban. Detta skulle bli definierande för resten av halvleken; många chanser men få grönvita mål.

Minuterna senare var det dags igen efter att IFK-anfallet sågat och sprungit igenom och tvingat till sig en hörna som dessvärre togs om hand av försvaret. Om IFK till största delen dominerade första halvleken tilltog pressen i den andra. I den sextioandra minuten var det nära på nytt efter ett starkt IFK-anfall och det blev hörna och på hörnan var det nära men istället nickade RoPS-försvaret till en sjätte hörna som också var nära. Men mål blev det inte. Den sjunde hörnan i den sextiofemte minuten ledde till villervalla i RoPS-försvaret  och Pontus Åsbrink sköt hårt med riktning på mål men bollen nickades i sista hundradelen bort av mittfältaren Eetu Muinonen. 

Fotboll är dock inte alltid resultatet av rättvisa. Trots det massiva trycket fån hemmalagets sida stod plötsligt RoPS-anfallaren Aapo Heikkilä ensam med bollen vid IFK:s straffområde. Han snurrade runt försvaret och bredsidade in 1-2 i Anton Lepolas vänstra kryss. Skottstatistiken var 13-2 till IFK men RoPS tog ledningen i matchen i den sextiosjunde minuten.

Något måste alltså göras och då valde IFK-ledningen att ta ut Philip Mantilla och ersätta med Thomas Mäkinen som med friska och snabba ben kom in på plan. I den sjuttioåttonde minuten kom sedan Julio Fenandes in istället för Amos Ekhalie men denna kväll hjälpte inget. Istället kontrade RoPS på nytt och Lucas Lingman satte 1-3 bakom Anton Lepola i den åttiofemte minuten.

När huvuddomaren Mattias Gestranius blåste av (efter fem minuters tilläggstid) hade IFK avlossat 15 skott mot mål medan RoPS lyckats med 6. Trots det lyste 1-3 på resultattavlan och alla poängen följer den här gången med RoPS till Rovaniemi. IFK:s nästa match ägr rum i Vasa på onsdag då VPS står för motståndet.

Peter Lundberg:

– Gratulerar till RoPS. Vi spelar bra fotboll och skapar många chanser och är det bättre laget. RoPS är effektiva när de behöver vara det. Det är tungt, tungt, tungt att göra en bra match utan att göra mål. Vi måste fortsätta jobba ännu hårdare och tro på oss själva.

Dagens spaning: I finländska Veikkausliiga är det av obegripliga skäl utomordenligt sällsynt med kvinnliga domare. Men ett undantag finns och i dag var Lina Lehtovaara fjärdedomare i matchen. Hon är inte bara Fifa-domare och klasslärare i Pargas utan också storasyster till tidigare IFK-målvakten Gustav Långbacka. 

Matchens bästa spelare
3 poäng: Guirlain Wato Kuate.
2 poäng: Amin Nazari.
1 poäng: Lassi Lappalainen.

/Jörgen Pettersson