Säker hemmaseger mot FC Lahti

IFK Mariehamn – FC Lahti 3-0 (1-0)

Inför 1.215 åskådare och en ljudlig hemmaklack såg IFK-veteranerna och målgörarna Kristian Kojola, Aleksei Kangaskolkka samt kvällens dynamo Amos Ekhalie till att tre poäng stannar på Åland efter 2-0 mot FC Lahti.

FC Lahti har en underlig säsong bakom sig. Det började enastående med vittring på täten efter ligans första hälft men sedan hände det underliga som är svårt att sätta fingret på i elitidrott och -fotboll. På de senaste tio matcherna har laget inte en enda seger.

IFK å sin sida har haft en tung säsong från i stort sett första matchen och kämpar nu för att slippa ett ovisst kval mot tvåan från division ett, i dag HIFK. Sådana kval kan möjligen vara bra för klubbkassan men förödande för det allmänna välbefinnandet.

Detta var förutsättningarna då huvuddomaren Mikko Leino blåste till start denna söndagskväll i Mariehamn.

Dagens första hörna, i den mån det säger nåt om matchen, kom redan efter två minuter och gick till FC Lahti som spelade med hjälp av en kulingartad nordanvind i ryggen. IFK tog snabbt tillbaka bollen och ryckte till sig en frispark som Philip Mantilla lyrade in till Lahtis straffområde men värre blev det inte. Hur som helst hade vi två hyggliga anfall inom loppet av tre minuter och på många sätt definierade det matchen som skulle komma att präglas av höst – farväl till tekniskt finlir och eleganta manövrar och välkommen grovjobb och enkla lösningar.

Hemmalagets första hörna kom efter fem minuter sedan bland andra Amos Ekhalie, som startade efter en längre tid som reserv, pressat fram ett anfall från högerkanten mot Lahtis trebackslinje som tvingades till försvar. Hörnan blev dock ofarlig.

Det första riktigt kritiska anfallet stod FC Lahti för i den elfte minuten då Pavel Osipov, en av stöttepelarna i årets Lahtis, nickade hårt men rakt på IFK-keepern Igor Levchenko som kunde klistra; det ryska anfallet hanterades av det ukrainska försvaret i något av en ögonblicksbild av det som händer i storpolitiken!

Efter halva första halvleken var det FC Lahti som haft mest bollinnehav, kanske en följd av medvinden. IFK hade problem med att få in bollen i det svartklädda straffområdet och även i övrigt med att få alla lagdelarna med i anfallen. Trots spelövertaget kunde heller inte Lahti leverera särskilt oroande avslut. Det var kamp på mittfältet och stannade ofta där.

Desto mer dramatiskt blev det för Lahtissidan som i den tjugofemte minuten tvingades till en djup inandning sedan Simon Silverholt slitit till sig bollen i Lahtis straffområde och serverat Robin Sid som drog till med sträckt vrist och all kraft och träffade insidan av målvakten Oskari Forsmans högra stolpe. En centimeter åt sidan och ledningen hade varit ett faktum.

I trettioförsta var det på nytt nära hemmaledning. Först inlägg från Mantilla till Aleksei Kangaskolkka som sköt från snäv vinkel och tvingade Oskari Forsman till jätteräddning som gick till Amos Ekhalie som trots två försök inte fick någon ren träff i villervallan framför mål, bollen gick istället till hörna och då kom ledningsmålet. Hörnan slogs av Philip Mantilla rätt i pannan på backklippan och lagkaptenen Kristian Kojola som behärskat nickade in 1-0! Efter ledningsmålet kom Lahti tillbaka och radade upp två nervpåfrestande lägen där det ena anfallet slutade i burgaveln och det andra, lite turligt, i famnen på Igor Levchenko.

IFK höll spelet uppe ända in i det sista i den första halvleken och med minuten kvar lyckades Gabriel Petrovics pricklobba in bollen till Simon Silverholt som var ytterst nära att rulla in ytterligare ett mål för grönvitt. Halvleken slutade dock 1-0 med klart överläge för hemmalaget som efter vilan kom ut som matchledare och dessutom fick medvind i form av an sakta avtagande nordan.

Om det var FC Lahti som började den första halvleken starkast var rollerna annorlunda i den andra då det var IFK som ville mest. Bara någon minut in på halvleken placerade Amos Ekhalie ett säkert inlägg mot Simon Silverholt som hoppade högt men inte tillräckligt högt och bollen gick från huvudet knappt över Oskari Forsmans ribba.

FC Lahti kom tillbaka och det såg ett tag farligt ut för hemmalaget men i den femtiofemte minuten gjorde dagens mänskliga kraftverk, och enligt undertecknads mening matchens gigant, Amos Ekhalie skillnad – igen. Han tog bollen på högra sidan planen, en god bit in på den egna planhalvan, stångade och dribblade sig genom tuff uppvaktning och sköt in ett inlägg som först togs ned av Simon Silverholt som spelade vidare till Aleksei Kangaskolkka som med sin vänster formligen skyfflade in 2-0 och sitt tionde mål denna säsong!

Trots övertaget och enstaka kontringar av bortalaget var det grönvitt som ägde resten av matchen och vågade sig på kreativa lösningar i anfallet likväl som ett publikfriande passningsspel. Ibland gick de hem och ibland inte så mycket men likväl härliga att betrakta. Skottstatistiken slutade 14-8 till hemmalaget.

I den åttiondefjärde minuten lämnade Amos Ekhalie planen för Keaton Isaksson och strax efteråt kom Pontus Åsbrink in istället för Aleksei Kangaskolkka. I slutet gick även Robin Sid av planen och ersattes av Nicklas Maripuu. Matchens alla detaljer kan man läsa mer om på den här länken.

Matchens sista mål kom efter fyra minuters övertid då Pontus Åsbrink satte 3-0 efter inspel av Keaton Isaksson.

Resten av ligan är nu ytterst dramatisk och även om allt finns i IFK:s egna händer (och fötter) kan såklart allt hända. Inkommande helg är det landslagsledigt och den 21 oktober åker IFK till ligajumbon PS Kemi och den 27 oktober spelas årets sista match på Wiklöf Holding Arena då KuPS kommer på besök. Målet är såklart dubbla trepoängare vilket i så fall leder till att IFK nästa år gör sin femtonde säsong.

/Jörgen Pettersson

Stjärnspelarna:

Kristian Kojola, 3
Amos Ekhalie, 2
Aleksei Kangaskolkka, 1