Säker seger i cupen

IFK Mariehamn är klart för sjätte omgången i Finlands cup, där 16 lag återstår, efter onsdagskvällens bortaseger med 3–0 mot division 2-laget EPS i Esbo. En match som hade lockat 951 åskådare.

Grönvitt ställde upp med ett intressant lag. Anfallarna Dé och John Owoeri, som började på bänken i senaste ligamatchen mot SJK, var tillbaks i startelvan och fick offensiv assistans av Felipe. Två brassar och en nigerian således. Unge Oscar Wiklöf gick in centralt på mittfältet, och på vänsterbacken gjorde Melvin Kahnberg sin andra match från start. Alltså två egna spelare, båda födda 2003.

Genast från början av matchen såg man skillnaden mellan ett division 2-lag och ett ligalag främst i IFK:s intensivare press på bollhållaren. Hemmaspelarna fick sällan tid till ordnat spel.
Men offensivt gick det inte så friktionsfritt. Första målchansen dröjde till 21:a minuten då Dé smet in mellan backarna, men det lösa skottet gick rakt på målvakten. Chansen byggdes upp av en bollvinst högt upp av Kahnberg, kom ihåg den modellen.

De sista 7–8 minuterna av första halvlek blev det mycket Felipe och mycket japanskt. En snygg kombination i 38:e minuten då Felipe först skarvade bollen till Riku Sjöroos på högerkanten slutade med att Joakim Latonen avlossade ett skott som EPS-målvakten räddade till hörna. Några minuter senare var det Owoeri som spelade till Felipe vars direktskott gick rakt på målvakten.

Sedan kom det japanska inslaget i form av hemmalagets Takeru Nakada ja Junnosuke Watanabe. Nakadas skott från 16 meter stoppades av IFK-målvakten Yann Fillion, som också lade beslag på sin egen retur innan någon EPS-are hann fram. Kort därefter kom Watanabe fri långt ner till höger om målet, men Fillion var med på japanens försök till chip.

Så tar vi det där med Kahnberg och bollvinst. I en 50-50-situation var det 18-åringen som vann bollen på mittplanen, spelade vidare till Owoeri som serverade Felipe till höger. Brassen gjorde en snabb dragning för att få bättre läge och placerade med ett rappt skott från 16 meter in bollen vid bortre stolpen. Då hade matchuret just passerat 45 minuter.

Hemmalaget började andra halvlek med tendenser att sätta press på IFK. Men efter bara 5 minuter gjorde Felipe sitt andra mål. Dé var nästan exakt på mittlinjen när han påpassligt såg Felipes löpning och svepte iväg en höjdboll som friställde målskytten. Den här gången höll sig brasilianaren från att fira med att slita av sig tröjan och undvek ett andra gult kort.

Felipe var inblandad även i 3–0-målet i 78:e minuten då han frispelade inhopparen Eero Tamminen i djupled. Det hårda skottet gick in vid första stolpen.

Sammantaget en säker seger av Grönvitt, men tränaren Daniel Norrmén – och säkert att IFK-supportrar – hade nog gärna sett att även Dé och Owoeri byggt på självförtroendet med ett antal fullträffar. Vi får hoppas att de kommer mot VPS på Wiklöf Holding Arena på söndag istället, avspark kl. 18.30.

Mårten Sundberg