Samma spelare mot FC Lahtis

Det är de oavgjorda matchernas säsong i år. IFK Mariehamn reser till torsdagens bortamatch mot FC Lahti med två 1-1 matcher i bagaget och FC Lahti tar emot med exakt samma ligainledning. I premiären mot FC KTP blev det 1-1 och i söndags blev resultatet samma mot HJK på bortaplan i Helsingfors.

”Vi ställer upp samma lag som vi spelade med mot HIFK i söndags”, säger IFK-tränaren Pekka Lyyski.

Det betyder att såväl Petteri Forsell som Tommy Wirtanen inte deltar efter att ha tvingats lämna planen i premiären mot FF Jaro.

Söndagens match, 1-1 mot HIFK, vill för övrigt IFK snabbt lägga bakom sig.

”Vi trodde ledningen från första halvlek skulle räcka till och så hade vi svårt att få passningsspelet att fungera i vindbyarna”, förklarar Lyyski.

Bland de mer namnkunniga spelarna i FC Lahti hittar vi bland andra Pekka ”Power-Pekka” Lagerblom som ju också har ett förflutet i IFK. Dessutom skrev Mika Ääritalo (tidigare TPS) för Lahtisklubben i höstas och i våras anslöt Aleksi Ristola från MyPa.

FC Lahti har dock tappat Ariel ”Tuco” Ngueukam som gick över till SJK inför årets säsong. Ariel minns vi från fjolårets match mellan IFK och FC Lahti i Lahtis då Bobbie Friberg da Cruz kolliderade med Lahtisspelaren Henri Toivomäki i en nickduell. Da Cruz förlorade medvetandet och Ariel grep in och satte fingrarna i da Cruz mun för att tungan inte skulle kväva honom. Sedan placerade Ariel da Cruz i framstupa sidoläge i väntan på läkaren. Da Cruz klarade sig med hjärnskakning och en ond axel och liga-vdn Timo Marjamaa nominerade Ariel till Finlands livräddningsmedalj.

FC Lahti är en relativt ung klubb. Den bildades år 1996 genom en sammanslagning av klubbarna Lahden Reipas och Kuusysi, båda från Lahtis. År 1999 steg laget till Veikkausliiga.

Matchen mot FC Lahtis är en i raden på några intensiva veckor för IFK. Redan på söndag är det dags för kvartsfinal i Finska cupen då AC Oulu kommer till Wiklöf Holding Arena.

/Jörgen Pettersson