Säsongens första förlust

Det var två formstarka lag som ställdes mot varandra på Savon Sanomat Arena i Kuopio. IFK som vunnit sina två första matcher i ligan och KuPS med ett färskt ligacupguld i bagaget. IFK tvingades göra en sen förändring i startelvan, Mikko Sumusalo kom inte till start och Alan Henrique fick göra sin första match från start för IFK i ligan. De fick också följderna att Calle Svensson fick kliva ut på vänsterbacksplatsen och Henrique klev in till höger om Robin Buwalda i trebackslinjen.

Matchen började avvaktade där båda lagen mest kände på varandra första tjugo minuterna. Den första riktiga farligheten i matchen kommer mitt i första halvlek när Uzochokwu rycker sig fri på högerkanten, hans låga inspel rensas av Henrique, men bollen går tillbaka till Uzochokwu som dock inte får kontroll på avslutet och bollen smiter utanför Forsmans vänstra stolpe. Efter de så tar KuPS över matchen och i en duell i IFKs straffområde skadar sig Buwalda och IFK tvingas till ett byte. In på planen kommer Melvin Kahnberg som tar Buwaldas plats i mittlåset.

Matchens första mål kommer efter en halvtimme efter att KuPS vaskat fram en dubbelhörna. Nissiläs hörna hittar Toivomäkis panna som från nära håll kan nicka in bollen. 2-0 kommer bara fyra minuter senare när Haarala kommer fri med Forsman. Haarala rullar in bollen bortre hörnet och IFKs uppförsbacke blev nu väldigt brant. IFK är nära att reducera i halvlekens slutskede. Tendeng får chansen två gånger om. Först ett lågt inspel från Mattsson som Tendeng styr i stolpens insida och på den efterföljande returen som blir tilltrasslad får Tendeng en tå på bollen men avslutet går utanför.

Andra halvlek börjar som den första, mest bollrullande mellan backarna i respektive lag. IFK försöker ta tag i taktpinnen ju längre halvleken går, men har svårt att skapa de riktigt farliga chanserna. Närmast är Niilo Mäenpää med en nick, men nicken går utanför Otso Virtanens högra stolpe. Även Kennedy Igboananike har ett farligt skott, men även de precis utanför. KuPS är närmare att göra matchens tredje mål. Först är det Haarala med ett avslut från nära håll på ett inspel från Nissilä, men Forsman går rätt och kan rädda. Sen på övertid får Jyry chansen, men hans avslut går utanför Forsmans vänstra stolpe.

Sett över hela matchen vinner KuPS rättvist. IFK står för en stabil insats, men KuPS är helt enkelt för bra denna dag. Nya tag för IFK hemma mot FC Haka söndagen den 23.5 kl. 18.30.

Målskyttar IFK: -

Målskyttar KuPS: 35´ Toivomäki, 39´ Haarala

Varningar IFK: 64´ Okoye, 86´ Tehe

Varningar KuPS: 58´ Heinonen, 81´Udoh

IS-Stjärnor: Santeri Haarala 3, Diogo Tomas 2, Nana Boateng 1

Laget:

Oskari Forsman

Frankline Okoye – Robin Buwalda (27´ Melvin Kahnberg) – Alan Henrique

Calle Svensson – Mohammed Abubakari (74´ Yanga Baliso) – Niilo Mäenpää – Joel Mattsson (80´ Oscar Wiköf)

Elias Mastokangas (80´ Kennedy Igboananike ) Emile Paul Tendeng – Tehe Olawale

Avbytare: Marc Nordqvist, Mikko Sumusalo, Elia Hagström

/John Eriksson