SÄSONGENS FÖRSTA TREPOÄNGARE PÅ WHA

Det var endast fem dagar sen lagen möttes senast, då i Åbo och med FC Inter som segrande lag efter sent avgörande. Dagens startelva formerades 3-4-3, till skillnad mot för fem dagar sen då IFK ställde upp med en klassisk 4-4-2 uppställning. Största förändringen blev de för Backaliden som fick flytta från anfallare ner till mittback mellan Taimi och Okoye. Det skulle visa sig bli ett lyckat drag från Syberyjskis sida.

Matchens tio första minuter så har FC Inter bollinnehavet utan att skapa når farligt framåt, syns tydligt att IFK kommer ligga på försvar och inrikta sig på kontringar. Den taktiken skulle löna sig redan i den tolfte minuten. IFK vinner boll i försvaret och spelar upp den snabbt på Ademi som vid mittplan med en touch vänder bort sin markering och sen är det full fart mot målet som gäller. FC Interförsvararen hinner ikapp Ademi och försöker få omkull han, men Ademi med sin låga tyngdpunkt bara springer vidare, avlossar sen kanonen från 20 meter rakt upp i Moisanders högra kryss! Underbar soloprestation från Albion Ademi!

Efter det så bir matchen jämnare sett till bollinnehav och spel. IFK har två fina anfall där tvåan är nära. I den 17:de minuten så återerövrar IFK boll vid FC Inters kortlinje, Pelvas spelar in till Makrillos i straffområdet som vänder bort sitt försvar, men avslutet går mitt på Moisander som dock får problem med avslutet men till sist kan ta sin egen retur. IFKs bästa chans till att utöka ledningen kommer i den 30:e minuten då Okoye vinner andraboll efter ett bortnickat IFK-inlägg. Strax utanför straffområdet avlossar Okoye stora kanonen med vänstern, återigen är bollen på väg upp i Moisanders högra kryss, men denna gång får Moisander några fingrar på bollen och kan styra bollen över ribban.

Sista femton minuterna av första halvlek så har FC Inter bollinnehavet. De försöker skapa farligheter, men har svårt att ta sig igenom IFKs kompakta försvar.

Andra halvlek

Andra halvlek öppnar upp sig mera än vad den första gör. FC Inter går för reducering direkt vilket gör att de öppnade upp sig för IFK att kontra mera frekvent än i första halvlek. Men FC Inter har svårt att skapa de riktiga farligheterna, kommer de väl till inlägg eller försöker göra instick i mitten så är IFKs mittbackstrio där och rensar bort bollen.

IFKs andra mål för dagen skulle komma just igenom en av alla de kontringar IFK bjuds på i andra halvlek. I den 71:a minuten driver Ademi upp bollen och passar in den i mitten till Makrillos som avancerar några meter, testar gå på avslut lågt till vänster om Moisander som missbedömer bollen och den smiter in under han! 2-0 IFK!

Efter det så kan IFK rätt tryggt bevaka sin ledning. FC Inter försöker frenetiskt hitta vägar igenom IFK, men lyckas inte skapa mera än ett lågt skott från Furuholm som Forsman kan styra ut till hörna och sen ytterligare en chans där bollen efter lite kaos i straffområdet dansar nära linjen, men Forsman får tag på bollen till sist och kan reda upp situationen.

Sett över 90 minuter en fullt rättvist seger, IFK får matchen precis dit dom vill. Kunde ligga lågt med försvaret hela matchen och kontra farligt, främst genom Albion Ademi. Dagens trebackslinje skötte sig exemplariskt hela matchen, precis som mot FC Honka för några veckor sedan så gör IFK de svårt för motståndarna när de ställer upp med tre mittbackar.

Nästa match är på söndag uppe i Rovaniemi mot RoPs, avspark 17.00

Målskyttar: Albion Ademi, Peter Makrillos

Varningar IFK: Taimi

Varningar FC Inter: Muniz, Kagayama, Hämäläinen

Domare: Oskari Hämäläinen

IS-stjärnor:  Gustaf Backaliden 3, Albion Ademi 2, Kalle Taimi 1.

Laget:

Oskari Forsman

Frankline Okoye – Gustaf Backaliden (C) – Kalle Taimi

Riku Sjöroos- Niilo Mäenpää – Peter Makrillos (Joel Karlström 84’) – Lasse Järvenpää (Frans Grönlund 72’)

Albion Ademi (Alain Ebwelle 90’) – Akseli Pelvas – Maximo Tolonen

/John Eriksson