Seger i första matchen

IFK Mariehamn-FC Lahti 1-0 (0-0)

Årets första hemmamatch i tävlingssammanhang, Finska cupen, slutade med 1-0 seger mot gästande FC Lahti i Eckeröhallen på söndagskvällen. Det kunde och borde blivit mycket mer. Hemmalaget inledde med en ursinnig offensiv som varade hela första halvlek och orkestrerades av ett mittfält där Keaton Isaksson, Robin Sid och Robert Crawford styrde och ställde och såg till att Lahti knappt nådde den grönvita planhalvan. Crawford bjöd dessutom på några riktiga godsaker i form av eleganta finter, översteg och allmän spelglädje. IFK uppträdde med mod, självförtroende och det nya läge som klubbdirektör Peter Mattsson tidigare beskrivit som ”snabbare, starkare, yngre”.

I samband med IFK-supportrarnas kick-off i fredags recenserade tränaren Peter Lundberg dagens kapten Robin Sid som en terrier som aldrig gav upp. Under delar av gårdagens match var det inte bara han som uppträdde starkt. I själva verket handlade det om en hel kennel för att fortsätta temat och bildspråket. IFK sprang, lirade, trixade och gjorde livet surt för Lahti på precis alla tänkabara sätt. Hörnstatistiken efter första halvlek gick inte att missförstå: 6-0 till grönvitt.

402 betalande åskådare fick valuta för pengarna och mer därtill löd det allmänna omdömet i pausen trots att ställningen var 0-0 vilket på sätt och vis kändes olycksbådande. Med ett sådant spel och övertag borde även målskyttet resultera.

I den andra halvleken blev det som det så ofta blir en rekyl och FC Lahti hittade stundvis tillbaka till ett spel som kändes skakigt, sett från IFK:s sida. Inte för att det någonsin blev riktigt farligt men för att det inte såg lika bra ut som i den första halvleken. Det skulle dröja till den 71:a matchminuten innan IFK kunde spräcka nollan. Det hände efter att ex-grönvite Pekka Lagerblom drog ner Tarik Hamza på en IFK-hörna och fick ett gult kort, det andra, och följaktligen såg rött och tvingades lämna planen. Dagens lagkapten Robin Sid stegade fram till straffpunkten och satte säkert segermålet.

Slutminuterna blev en offensiv från FC Lahtis sida och en stor uppvisning i sportmanship. Amos Ekhalie skadades och läget blev snärjigt med några minuter kvar. Lahti fick en hörna men valde trots det spända läget att ge tillbaka den till IFK. Det var en fin gest i ett trångt läge.

Nästa match i cupen som i högsta grad är hyperintressant för IFK äger rum den 23.2 kl 14.00 på bortaplan mot FC Honka. Följande hemmamatch i Eckeröhallen sker den 3 mars kl 18.00. Hoppas vi ses då, detta kan mycket väl vara början på något riktigt häftigt i år!

/Jörgen Pettersson