Segersuget IFK till Helsingfors

Utan att veta gissar jag att om Peter Lundberg i slutet av sin tränargärning för IFK Mariehamn – efter denna säsong blir han förbundskapten för Finlands U-19 landslag – fick önska sig en sak vore det en seger mot HJK i Helsingfors.

– Självklart vill vi vinna. För att lyckas med det så krävs en extremt hård arbetsinsats, kombinerat med mod, kyla och finess, säger Lundberg själv.

Den finländska storklubben är det rödaste av skynken för Grönvitt som aldrig vunnit mot HJK i Helsingfors. Det kan låta dystert men sanningen är tuff, på trettioåtta möten i Veikkausliiga har IFK vunnit två gånger, på hemmaplan, fixat tio oavgjorda och förlorat tjugosex gånger. I Tölö där HJK håller till på Telia 5G Arena har man mötts tjugotvå gånger med resultatet sjutton hemmasegrar och fem oavgjorda matcher.

Inför lördagens match har HJK en i vart fall teoretisk chans att nå medaljplats medan IFK har ungefär lika stora möjligheter att nå fjärdeplatsen. HJK har tre segerlösa matcher bakom sig – en oavgjord och två förluster – och är med säkerhet revanschsuget inför sin hemmapublik. Det finländska spelbolaget Veikkaus håller inte helt oväntat hemmalaget som favorit med 1,6 gånger pengarna medan en bortaseger ger oddset 5.

Det som talar för IFK Mariehamn är säsongens statistik. Grönvitt har varit starkare på bortaplan än hemma. På tolv bortamatcher har man tagit starka arton poäng och bara förlorat fyra matcher. Jag väljer att fästa större vikt vid det än vad som eventuellt hänt tidigare och litar på att spelarna gör mer än allt vad de kan för att ge tränare Lundberg den avskedspresent han förtjänar. Lundis har tagit IFK till mästartiteln 2016, han har gjort män av pojkar och skapat lag av individualister. På lördag är det payback-time och jag ser fram mot att elva grönvita spelare väger tyngre än de blåa.

I HJK-truppen finns som vanligt gott om storstjärnor, bland dem vår egen – känns det som – Petteri Forsell som växte från löfte till stjärna under sin tid i IFK. Forsell är fortfarande sevärd men såklart bara människa och troligen ett enkelt byte för vår backlinje.

När det gäller hårdvaran, spelarna, är IFK fulltaligt sånär som Robin Sid och Hampus Lönn som är skadade och avstängde Aristote ”Totti” Mboma.

Matchen börjar 18.30 och kan ses på den här länken.

/Jörgen Pettersson