SEGERTÅG ROVANIEMI t/r?

Efter Grönvitts 2-0 seger över tidigare serieledarna FC Inter på onsdagskvällen på Wiklöf Holding Arena är det dags för nästa drabbning redan inkommande söndag när IFK skall infinna sig på Centrumplan i Rovaniemi för säsongens åttonde match i Veikkausligan.  En match som har avspark redan kl. 17.00. 

Det är ett IFK, med stärkt självförtroende och positiva vibbar, som på lördagen vid 14.30 tiden tar Viking Grace från hamnen i Mariehamn mot Åbo för att tillsammans ge sig ut på årets ”långresa”. Efter ankomsten till Åbo väntar busstransport till Tammerfors där laget byter bussen mot sov kojerna på nattåget med destination ”Lapplands huvudstad” Rovaniemi dit laget anländer vid 07.30-tiden på söndagsmorgon. Efter en uppfriskande morgonpromenad till hotellet och intagande av en stabil frukost är det åter dags för några timmars vilande före de sista förberedelserna inför matchen skall göras. Hur den 18-man starka truppen ser ut och vilka som följer med på resan bestäms efter lagets träning på lördagsförmiddagen.  

Rovaniemen Palloseura (RoPS) som i år gör sin åttonde raka säsong i ligan, har inlett året mycket svagt med endast 2 ihopsamlade poäng på 7 spelade matcher och parkerar därmed på jumboplatsen i tabellen. Båda poängen har dock kommit på hemmaplan där man spelat lika mot både FC Haka (2-2) och Ilves (1-1). I de resterande två hemmamatcherna har HIFK (0-1) och TPS (2-3) farit iväg med alla poängen.   

RoPS tränaren Vesa Tauriainen, som under sin tid i laget endast lyckats samla 0,25 poäng/match, förklarar efter onsdagens 0–1 förlust mot Ilves att laget lider av många skador på stöttespelarna men att läget börjar ljusna något och bland annat gjorde Zourab Tsiskaridze ett inhopp i senaste matchen vilket gjorde mycket för laget stabilitet. Noterbart annars från senaste matchen var att i RoPS startelva var hela 7 spelare födda på 2000 talet! 

I IFK är det, som sagt, mungiporna uppåt efter onsdagens seger. På fredagens morgonträning deltog samtliga spelare i truppen och är sålunda i dagsläget uttagbara till helgens ”långutflykt” (förutom Aapo Mäenpää). En resa som alltså kulminerar med MATCH på söndag kl. 17.00. Efter slutsignalen äter laget middag på hotellet före det igen är dags att stiga på nattåget – denna gång med destination Åbo och efter 5,5 timmar på Viking Line är man åter tillbaks i Mariehamn – 48 timmar efter resan började! 

Hur det går i matchen? Ja precis som Finlands statliga spelbolag (2,65 – 3,35 – 2,50) har jag IFK som favorit i matchen - dock till oddset 1,01 gånger pengarna! Jag tror Albion Ademi, vana troget, inleder målskyttet och att både tvåan och trean kommer, där även Akseli Pelvas noteras i målprotokollet,  före domaren blåser av tillställningen! 

 

Matchen kan ses på betalkanalen Ruutu+ och sändningen börjar kl. 16.45. 

 

 

//Sune Eriksson