Sen förlust men bra spel mot Lahti

Det var med gott självförtroende som IFK Mariehamn tog emot gästande FC Lahti på WHA under söndagskvällen. Statistiken inför matchen var i hemmalagets favör med 2 raka vinster mot gästerna under 2019. Dessvärre slutade matchen med en försmädlig uddamålsförlust, som dessutom kom på övertid.

Låt oss dock backa bandet. Hemmalaget öppnade starkt och visade en vilja att gå framåt medan gästerna fick ställa in sig på omställningsspel. Den första riktigt heta målchansen uppstod då Robin Sid från mittplan försökte lobba över Lahtis-keepern Rakovsky, som var långt ute. Sids fräckis lyckades inte och bollen seglade strax över ribban. Sid var särskilt under första halvlek i sitt esse och bara minuterna efter lobben drog han på en skruvad projektil som även den, retfullt nog, stack iväg strax över överliggaren.

I det därpå följande anfallet uppstod istället läge för gästerna men skottet kom lågt och Oskari Forsman fångade på rutinerat manér bollen.

Sen följde en period där IFK mest rullade boll och försökte komma förbi ”bussen” som Lahtis hade parkerat. Man varierade mellan att gå centralt, men vartefter halvleken led så blev det mer och mer spel på vänsterflanken. Ofta uppstod stora ytor för en väldigt offensiv Aapo Mäenpää på den andra kanten och emellanåt fick han fina crossbollar att jobba med av bland andra ”Daja” Sjölund. Några riktigt snygga kombinationer gick också att beskåda när de grönvita försökte såga sig igenom motståndet. Dessvärre tog det dock oftast stopp utanför boxen. Robbie Crawford fick ändå till ett fint skott efter en genomskärare, men Rakovsky avvärjde med en snygg räddning till hörna.

En kort stund senare fick Keaton Isaksson en lika delikat passning, men det påföljande skottet touchade en Lahtis-spelare och gick ut till hörna även den. IFK skapade mycket i det här läget av matchen, men var inte tillräckligt kliniska i avsluten som gavs och hade heller inte det där lilla flytet med sig. Istället var gästerna nära att måla i den 32:a minuten, men Oskari Forsman i hemmamålet boxade reflexmässigt ut bollen. Första riktigt heta chansen för FC Lahti.

Knappa tio minuter senare fick sig Isaksson en smäll i huvet efter en luftduell och låg kvar en stund på marken. Lyckligtvis ställde han sig upp efter en stund och fortsatte spela. Dylan Murnane drog på sig ett ”nödvändigt” gult kort efter att han gjort ner en Lahtis-spelare som tagit sig förbi honom strax utanför straffområdet. En olycka kommer sällan ensam säger man. Bara minuten senare låg ”Daja” på marken i straffområdet med förmodad ljumskskada och byttes sedan ut mot Riku Sjöroos. Dessutom drog sig Mäenpää på ett gult i slutet av halvleken. Ett något billigt kort kan tyckas.

I den andra halvleken rivstartade hemmalaget och Simon Silverholt fick ett gyllene läge att sätta dit ledningsmålet när han rundade Rakovsky, men det ville sig inte och bollen smet iväg strax utanför stolproten. I och med att Sjöroos byttes in fick Robin Sid flytta ner lite i en roll som inte passade honom riktigt lika bra. Han jobbade dock förtjänstfullt, liksom laget i övrigt.

Domaren Jari Järvinen hade varit väldigt ”tillåtande” så här långt i matchen och positionerna flyttades fram av båda lagen – spelet blev alltså mer fysiskt. Måhända var detta ett resultat av IFK:s frustration över att lädret inte ville in i nätmaskorna och att Lahtis måste ta till tuffare tag mot aggressivt spelande hemmalag. I den 67:eminuten kom en riktig kalldusch för IFK då Dylan Murnane fick sitt andra gula, vilket renderade i ett rött och utvisning för australiensaren.

Offensiven kom av sig något efter detta, men hemmalaget försökte ändå att jaga ett ledningsmål, trots en man kort. Amos Ekhalie fick i den 75:e komma in istället för Keaton då det behövdes ett par fräscha fötter i offensiven. Även Robin Buwalda byttes in mot slutet av matchen för att säkra upp defensiven. I den 90:e blev Sid till synes fälld strax innanför straffområdet – utan åtgärd av domaren. Istället kom dagens andra kalldusch i form av matchens enda mål. Bollen kom in i IFK:s straffområde, tog i stolpen och en framrusande Junior Etock rakade retfullt in segermålet.

– Lahtis gör mål på i sin princip enda heta målchans, sade en besviken Peter Lundberg efter matchen.

Robin Sid föll inför publiken framåt på marken, som för att manifestera att resultatet var ett magplask. Det bästa med ett magplask är dock att det gör ont en liten stund, men går över. Nu gäller det att ta nya tag och blicka fram emot nästa match – cupfinalen hemma på WHA mot Ilves lördagen 15 juni kl 16.00.

På den här länken kan man läsa mer om detaljerna från matchen, bland annat att IFK vann skottstatistiken med övertygande 19-8.

/Charlie Bomanson