Sent mål gav RoPS segern

RoPS – IFK Mariehamn 1-0 (0-0)

IFK lyckades tack vare stabilt försvarsspel och en strålande målvakt hålla nollan i 85 minuter. Då slog Vahid Hambo till och gjorde 1-0 till hemmalaget och ligatvåan RoPS.

Det var nog betydligt hårdare ord i RoPS omklädningsrum efter första halvlek än i IFK:s. Trots ett stundtals kompakt övertag i anfallet lyckades hemmalaget inte slå sig igenom ett välsorterat IFK-försvar och en storspelande målvakt Igor Levchenko. Statistiken talade sitt tydliga språk efter fyrtiofem minuter; 5-0 i skott mot mål, 2-0 i hörnor och 3-9 i avblåsningar med hemmalaget först. RoPS var det starkare laget men lyckades ändå inte göra mål.

Första hörnan gick till RoPS efter bara fyra minuter. Sedan var spelet ganska mittfältsbaserat fram till att tjugo minuter återstod av första halvleken då RoPS ökade tempot. I den 26:e minuten var Agnaldo Moraes igenom och helt fri med Levchenko som parerade med ena benet. Efter det gick det inte ens en minut innan Agnaldo på nytt tog sig förbi IFK-försvaret men stoppades igen av Levchenko.

Fem minuter senare var det Lassi Lappalainen som tog sig igenom för att stoppas av Igor Levchenko och strax efter det gjorde IFK-keepern ett resolut ingripande genom att avstyra ett nickanfall som kunde blivit farligt. Om det finns en fotbollens högre makt är det den vi ska tacka efter första halvleken för att matchen var mållös.

Den andra halvleken liknade inte så mycket den första; IFK tog sig för på ett helt annat sätt. Direkt i början tar sig Simon Silverholt igenom RoPS-försvaret, dras ner men får (tyvärr) endast hörna med sig. Den blir resultatlös men Aleksei Kangaskolkka var inte långt ifrån att ställa till det för RoPSarna innan han drogs ner. Strax efter det varnades Kangaskolkka efter en nickduell vilket betyder att han till följd av fullt varningskonto får stå på sidan av planen i nästa match.

Farligheterna och anfallen från RoPS sida upphörde på inget vis efter halvtid. I den femtioförsta minuten var det bara en dryg lugg som skiljde Hämäläinen från att skarvnicka in en farlig frispark till 1-0. Nära var det också i den femtiosjunde minuten då Lassi Lappalainen utmanade och kom igenom IFK-backarna för att stoppas av Igor Levchenko som denna dag gjorde allt rätt. Strax efter det gick Gabriel Petrovic ut och ersattes av Thomas Mäkinen på mittfältet.

I den sjuttioåttonde minuten kom RoPS nyförvärv Erfan Zeneli in i sin nya klubb. Han ersatte Giorgi Gorozia. Zeneli spelades helt fri i den sjuttionse minuten men lyckades inte ens då rulla bollen förbi Igor Levchenko som resolut och stabilt stod i vägen och enkelt plockade bollen. Strax efter gick Pontus Åsbrink ut i grönvitt och ersattes av Keaton Isaksson. 

Med tjugo minuter kvar var det gästande IFK som flyttade fram spelet, utmanade och tog sig för. I den sjuttiofemte var till exempel Kangaskolkka synnerligen nära att i RoPS straffområde spela fri Simon Silverholt som missförstod varpå bollen gick till RoPS-inspark. Trots dessa ljusglimtar är det ändå rättvist att slå fast att RoPS var det bättre laget med det snabbare spelet denna kväll.

IFK kämpade in i det sista och i den 83:e minuten gick en utvilad Joel Mattsson in på topp istället för Aleksei Kangaskolkka. Detta hjälpte inte. I den 86:e minuten var flytet slut för IFK och Igor Levchenko och den som gjorde detta var Vahid Hambo som tog sig förbi på högerkanten och slog ett distinkt skott som passerade Levchenko och samtidigt blev dagens segermål.

Nästa match sker inkommande söndag kl 19.00 då ligatrean FC Honka kommer på besök till Wiklöf Holding Arena. Då gäller, igen, att glömma denna match och ta nya tag.

/Jörgen Pettersson