SJK - IFK Mariehamn 3-0 (3-0) den 2 juli 2014

IFK fortsätter att blanda och ge. Efter flera fina insatser var kvällens 0-3 förlust mot – ett förvisso formstarkt – SJK, ett riktigt bottennapp. 3-0-målet sattes redan i den 32:a minuten och efter det var det aldrig något snack om saken.

Matchen mot SJK blev den näst sista i den månadslånga, och oerhört tuffa period, som IFK befinner sig i just nu. Match var tredje, eller var fjärde dag och minimalt med tid för träning och återhämtning. Det har varit en tung stint för IFK poängmässigt, men spelet i de fyra senaste matcherna tyder på att ljusare tider är i antågande. SJK i sin tur behöver inte fundera på vart deras formkurva pekar. Laget kom till dagens drabbning med sex raka trepoängare i bagaget. IFK borde dock vara redo, Grönvitt har i de två senaste kamperna mött KuPS och HJK, som också de rider på rejäla framgångsvågor.

IFK ställde upp med exakt samma elva som mot HJK i fredags. Det betydde – för att nämna några spelare – att Luis Solignac och Dever Orgill återigen fanns på planen samtidigt. Det innebar också att David Ramadingaye fortsatte som högerback, att Tomas Hradecky och Patrick Byskata tog han om det defensiva slitet på innermittfältet, och att Petteri Forsell och Diego Assis skulle stå för kreativiteten bakom anfallarna. Det är svårt att säga vad denna uppställning skall döpas till i siffror. 4-4-2 eller 4-2-2-2 kanske ligger nära till hands. Men med Luis som faller ner på kanten i defensiven, Petteris och Diegos fria roller, samt att Dever ofta hämtar bollen långt ner i planen så var det som sagt svårt att säga.

Matchinledningen blev sämsta tänkbara för IFK. Redan i den sjätte matchminuten tog hemmalaget ledningen genom den förre IFK:aren Toni Lehtinen. Den rutinerade måltjuven – som redan hade hunnit med att missa ett jätteläge – höll sig framme på ett inlägg från Johannes Laaksonen och nickade vackert in bollen intill Otso Virtanens vänstra stolpe. Tung start för Grönvitt som sagt, och än värre skulle det bli. Efter 18 minuter skulle den regntunga planen spela IFK ett spratt. Otso Virtanen lämnade sitt mål för att plocka upp en ofarlig långboll, men bollen stannade plötsligt i en vattenpöl och togs om hand av SJK:s Gert Kams istället. Kams slog ett precist inlägg från höger del av straffområdet och IFK-försvaret, som inte hade hittat sina positioner, kunde inte hindra Toni Lehtinen från att nicka in sitt andra mål för dagen.

Den första halvtimmen tillhörde helt och hållet SJK. Hemmalaget spelade ett vägvinnande och varierande passningsspel. Speciellt Wayne Brown och Johannes Laaksonen på mittfältet visade ständigt på ett strålande självförtroende när man byggde upp spelet. IFK skapade egentligen inte en enda farlighet under de första 30 minuterna. Två hörnor och ett "frisparksinlägg" av Petteri Forsell var det som bortalaget bjöd på.

I den 32:a minuten gjorde sedan ett dödligt effektivt SJK 3-0 på en kontring och matchen var i det närmaste avgjord. Målet gjordes av Timo Tahvanainen som kom fri efter en snabb omställning och en fin djupledsboll från Laaksonen, som hittade in bakom IFK:s backlinje. 3-0 stod sig halvleken ut.

Höjdpunkten för IFK:s del i den första halvleken kom efter exakt 45 minuter när domare Petri Viljanen satte pipan till munnen och förkunnade att det var dags för halvtidsvila. 

Inför den andra halvleken gjorde IFK två byten. David Ramadingaye och Patrick Byskata fick kliva av, och in kom istället Tommy Wirtanen och Roger Thompson. Även SJK gjorde ett byte i paus när tvåmålsskytten Lehtinen gjorde plats för en annan IFK-bekanting, nämligen Akseli Pelvas.

Den andra halvleken fortsatte annars som den första. IFK hade svårt att skapa något överhuvudtaget, medan SJK utan några större insatser kunde komma fram till offensivt straffområde. SJK anföll ofta på kanterna, men med Pelvas på planen fanns numera också ett stort hot i djupled. 

Redan efter 60 minuter gjorde IFK sitt tredje och sista byte när Jani Lyyski av okänd anledning tvingades kliva av. Erik Lundberg ersatte. Vid den här tidpunkten började SJK att bevaka sin ledning och den sista halvtimmen blev till en segdragen historia utan kamp eller inspiration. IFK fick förvisso mer tid med bollen på mittplan, men istället var det desto mer svårforcerat vid SJK:s straffområde. 

Fler mål bjöd inte heller matchen på, så slutresultatet skrevs till 3-0. Segern innebär nu att SJK har vunnit sju raka matcher. För IFK:s del gäller det att glömma och gå vidare. Nästa match spelas nämligen redan på söndag. Då är det FC Inter som står för motståndet, matchen spelas på WHA.

 

IFK:s startelva: Otso Virtanen (mv) - Albin Granlund, Dever Orgill, Jani Lyyski (c) (Erik Lundberg, 60), Luis Solignac, Petteri Forsell, David Ramadingaye (Tommy Wirtanen, 46), Tomas Hradecky (Duarte Tammilehto, 79), Diego Assis, Bobbie Friberg Da Cruz, Patrick Byskata (Roger Thompson, 46)

Avbytare: Marc Nordqvist (mv), Roger Thompson, Tommy Wirtanen, Amos Ekhalie, Robin Sid, Erik Lundberg, Bernardo Ribeiro

SJK:s startelva: Mikhel Aksalu (mv)(c) - Richard Dorman, Timo Tahvanainen, Johannes Laaksonen, Wayne Brown, Toni Lehtinen (Pelvas ,46), Zeljko Savic, Justin Moose (Lähde, 68), Gert Gams, Marco Matrone, Cedric Gogoua

Avbytare: Luis da Silva, Pavle Milosavljevic, Juho Lähde, Akseli Pelvas, Teemu Penninkangas, Matti Lähitie, Jesse Sarajärvi

Domare: Petri Viljanen, Antti Malaska, Mikko Alakare ,Jukka Tapio Aaltio

Publik: 1.239

Varningar: Cedric Gogoua, 74. Roger Thompson, 90.

 

/Daniel Skogström