SKÖNSPEL, SEGER OCH SERIELEDNING

 

Oj, oj, oj, oj – var skall det här sluta!

Vilken fotbollsunderhållning!

Vilka kämpatakter!

Vilket spel!

Vilken vinst!

Vilka spelare!

Vilket lag!  

 

IFK Mariehamn reste till Seinäjoki och OmaSp arena för bortamöte mot Kokkolan Pallo-Veikot – KPV – med gott självförtroende efter två raka vinster mot på förhand sett svårt motstånd. Hemmalaget har börjat säsongen svagt men i sin senaste match hämtade man upp ett 0 – 2 underläge till 2 – 2 mot VPS och laget har växt allteftersom säsongen fortskridit.

Grönvitt inleder matchen lugnt och kontrollerat mot ett KPV som verkar sätta all sin focus på att försvara sitt eget mål. Dylan Murnane och Riku Sjöroos har flera final löpningar på vänsterkanten med inspel och avslut mot KPV målet som så nära resulterar i IFK farligheter och på andra kanten har Amos Ekhalie och Hampus Lönn liten lekstuga och som också är nära att resultera i IFK farligheter men ett virrigt hemmaförsvar lyckas på något sätt freda sitt eget mål.

I 21,a minuten rinner Robin Sid igenom KPV försvaret till vänster och blir nedgjord av KPV försvaren som kommer alldeles för sent in i situationen och domaren, Jani Järvinen, har ingenting annat att göra än blåsa straff för IFK. Sid lägger upp bollen, slår den hårt i vänstra hörnet men målvakten hinner ner och parerar straffen rätt ut i banan där Aristote Mboma dyker upp och säkert placerar in returen mellan benen på KPV målvakten och 0 – 1 på resultattavlan!  

Och i 34,e minuten är det dags för 0 – 2 för Grönvitt. Mboma stressar KPV mittfältet, Amos Ekhalie stjäl bollen och spelar fram Robin Sid som totallurar både mittbacken och målvakten och enkelt bredsidar in IFK,s andra mål för dagen. Efter det kontrollerar Grönvitt första halvlek totalt tills domaren blåser av för halvtidsvila.

Till andra halvlek gör hemmalaget två byten och kommer ut i ett försök att vara mer offensiva. Något som resulterar i att KPV lyckas hålla spelet på IFK,s mittplan i 7 – 8 minuter i andra halvleks början före Grönvitt igen tar tag i spelat och dominerar stort. En pigg Amos Ekhalie, ”Totti” Mboma och Riku Sjöroos har flera bra lägen att öka på ledningen mot ett allt mer tröttkört hemmalag.  Till slut kommer 3 – 0, i matchminut 89, då inbytte Keaton Isaksson briljerar och bredsidar in sitt första ligamål för säsongen och på stopptid är det Hampus Lönn,s tur att visa kyla och anteckna sig för 4 – 0 i matchprotokollet.

KPV,s farligheter i matchen kan sammanfattas till Hendrik Helmke x 4 – två hörnor och två frisparkar – samt ett inlägg från vänster som skapade en viss oro i IFK,s bakre led men ingenting som Grönvitts bakre försvarslås med Ketting – Forsman – Buwalda i spetsen, inte kunde hantera.

Så här kommenterar IFK,s huvudtränare Peter Lundberg matchen:  - Stabil bortamatch, starkt att kunna vinna med 4-0. 2-0 målet kom i ett viktigt skede, där vi hade en lite sämre period. Överlag hade vi bra kontroll, men vi känner också att vi ska kunna ha ännu en nivå upp i oss.

Segern innebär att IFK nu leder - en något haltande tabell – före Honka och HJK på samma poäng.    

Nästa match för IFK är hemma på Wiklöf Holding Arena inkommande onsdag 1.5 då Kuopiolaget KuPS kommer på besök.

 

 

/// Sune Eriksson

 

IFK idag:

 

Oskari Forsman

 

Dylan Murnane

Rick Ketting

Robin Buwalda

Lassi Järvenpää 82´ (Aapo Mäenpää)

 

Robin Sid

Daniel Sjölund 90´ (Joel Karlström)

Amos Ekhalie

 

Riku Sjöroos 73´ (Keaton Isaksson)

Aristote Mboma

Hampus Lönn

 

Avbytare:

Marc Nordqvist

Tarik Hamza

Joel Karlström

Aapo Mäenpää

Petter Hemming

Keaton Isaksson