Solitt TPS väntar i Åbo

Tre raka segrar och målfyllda matcher, året har börjat starkt för hela Ålands lag – Grönvitt! På fredag är det dags igen, nu för det hittills tuffaste testet då IFK Mariehamn åker till Åbo och Javenture Arena (matchen flyttad hit till följd av väderutsikterna) för att möta nyblivna ligalaget TPS i tredje omgången av Finlands Cup. Matchen spelas inomhus och kan med början kl 14.55 ses på Ruutu+ som visar i stort sett alla cup- och så småningom ligamatcher.

IFK åker österut med ett rätt så intakt lag, på frånvarolistan finns en fotskadad Joel Mattsson och en krasslig (på onsdagen) Joel Karlström. Övriga är redo och på hugget! Tränaren Peter Lundberg förväntar sig ett tufft TPS som är sugna på att visa ligakvalitet efter tre år i division 1:

”Det är ett väldigt solitt lag utan tydliga svagheter. Bland de vi måste bevaka extra noga finns till exempel unge talangen Onni Valakari, 18, med sin vänsterfot”, varnar Lundberg.

TPS har sedan det i höstas blev klart med uppflyttning ägnat sig åt att bygga ett nytt lag med nya spelare. Den allra senaste att ansluta var tidigare IFK:aren Thomas Hradecky, 25, som skrev på för bara två veckor sedan men kort därefter drabbades av brusten hälsena (akilles) och kanske inte alls kan spela denna säsong. Han är opererad och rekommenderad minst sex månaders rehabilitering. Det är såklart att svårt avbräck för TPS som räknat in Hradecky med sina 85 ligamatcher och sju mål som en av de tongivande spelarna i årets lag.

Bland övriga nyförvärv kan nämnas anfallaren Elias Ahde som är utlånad från SJK samt Aleksi Ristola och Antto Tapaninen som i december skrev ettåriga avtal med TPS. Backen Tapaninen kommer från JJK där han spelade 66 ligamatcher medan anfallaren Ristola gör comeback i TPS efter fyra säsonger i Fc Honka, MyPa, FC Lahti, PK-35 och de två senaste säsongerna i Helsingfors IFK.

”Alla tre passar utmärkt in i vår filosofi och vårt spelsätt och är anpassningsbara lagspelare, beskrev TPS-tränaren Mika Laurikainen trion i ett pressmeddelande.

I cupen har TPS spelat en match hittills då man nådde 1-1 mot Klubi 04 som IFK slog med 4-2 senaste helg. Däremot slog TPS estniska ligasexan Paide Linnameeskond med 5-3 i en träningsmatch i Estland senaste fredag efter att ha legat under med 3-0. Målskyttar för TPS var Sami Rähmönen, Joakim Latonen, Aleksi Ristola, Onni Valakari och Elias Ahde.

/Jörgen Pettersson