Söndagens motståndare – HIFK

Hösten 2014 såg det mer eller mindre klart ut att KTP skulle stiga till ligan men man snubblade på målstrecket och HIFK blev, lite sensationellt, laget som kom in i finrummet. Frågetecknen kring HIFKs möjligheter i ligan var många; var hitta en tillräckligt stark spelartrupp, hur fixa finanserna, får man en egen trogen publik? Spelare lyckades man få, om än inte de stora, dyra stjärnorna och 2015 hade man en av Ligans absolut minsta spelarbudgeter. Detta till trots klarade man sig ypperligt och slutade sjua bara en poäng efter IFK Mariehamn. Ett strålande debutår!

I år inledde HIFK säsongen på ett lovande sätt; efter de fem första omgångarna i april var man uppe i åtta poäng med bara en förlust (FC Inter). Men sedan började maskineriet hosta. Efter segern, hemma mot KuPS den 28 april, spelade man nio matcher utan att vinna och den följande segern kom först – i skrivande stund för två dagar sedan - den 3 juli.  Av dessa 9 matcher kryssade man endast två medan man tog stryk i de resterande sju. Dock inte storstryk; enda matchen som man inte förlorade med uddamålet var 1-3 förlusten mot VPS.

Förklaringen till den långa svackan ser inte ut att handla så mycket om att HIFK läcker bakåt (i snitt ca 1,47 insläppta mål) utan mer om oförmågan att själv göra mål (snitt ca 1,13 mål). Lägen har man skapat men man får inte in bollen i mål. Den för året nya avslutaren, Juho ”Kirurgen” Mäkelä som i fjol låg i toppskiktet av målgörarna då han spelade för VPS inledde mycket bra, sammanlagt 5 mål, men sedan blev det måltorka för hans del. Och fjolårets starka HIFK-anfallare Pekka Sihvola har mer slitit avbytarbänken än gräset.

Innan dagens match har ytterligare fyra omgångar spelats så läget kan se både ljusare och mörkare ut för HIFK – även för hemmalaget. Men på basen av de matcher jag sett HIFK spela och de många bara knappa förluster laget inkasserat menar jag nog att HIFK även i år håller en så god liganivå att de har kapacitet att en dag då det egna målskyttet fungerar slå vilket lag som helst i ligan. Extra intressant blir det såklart att se vad HJK:s tidigare guldtränare Antti Muurinen som tagit över tränarskapet för HIFK kan bidra med.

Själv tror jag dock att IFK Mariehamns ytterst övertygande defensiv håller gästerna på mattan och att 3 poäng stannar på Åland. 1-0 i halvtid och 2-0 efter full tid säger min kristallkula.

/Göran Djupsund