SPELET KAN BÖRJA, MÅ BÄSTA LAG VINNA!

Efter 6 månaders försäsong, inklusive avbrott för coronapandemin, är det äntligen dags för årets Veikkausliiga att rulla igång. En för året något omgjord version där lagen först möts hemma/borta och därefter i ett slutspel där de 6 bästa lagen gör upp om titeln och de 6 sämre placerade lagen spelar för att undvika nedflyttningsplatsen i en varsin enkelserie. I år har man alltså skippat slutspelet till Europa League då 3an i övre slutspelsserien istället tilldelas denna plats direkt. Ett komprimerat spelprogram där grundseriens 22 omgångar skall vara färdigspelade 24 oktober och efter det följer alltså 5 matcher i övre och undre slutserierna före säsongen 2020 kan sammanfattas.

I förhandsdiskussionen bland ”experterna” nämns HJK som årets stora guldfavorit efter fjolårets fiaskoliknande säsong. Som utmanare till HJK om titeln nämns i första hand regerande mästarna KuPS och fjolårets tvåa FC Inter och med varningsklockorna ringande för nykomlingarna Haka från Valkeakoski, Esbolaget Honka och SJK från Seinäjoki. IFK Mariehamn, HIFK, FC Lahti och Tammerforslaget Ilves rankas som utmanare till den 6e och sista platsen i den övre slutspelsserien medan nykomlingen TPS från Åbo och RoPS från Rovaniemi tippas göra upp om kval och nedflyttningsplatserna. I slutet av november vet vi hur det gått.

För Hela Ålands Fotbollslag, IFK Mariehamn, slutade fjolåret med en 6e plats och spel i den övre slutspelsserien. Därefter besegrade Grönvitt både HIFK och HJK för att i den sista kvalrundan om en plats till Europa League stöta på patrull mot Honka efter dubbelmöte.

För Grönvitts del innebär det inte bara en ny säsong utan även en ny huvudtränare i form av Lukas Syberyjski samt rehab- och fystränare Nils Lindgren som tillsammans med ”veteranerna” Daniel Norrmén, Johan Sundman och Jan-Ove Eriksson skall lotsa laget till nya framgångar i år. Den nya säsongen innebär också 12 nya spelare i truppen. I försvarslinjen hittar vi numera Kalle Taimi (från KuPS), Mikko Sumusalo (från Honka), Frankline Okoye (från JK Tammeka, Estland) och unge Frans Grönlund (från Pargas IF) som tillsammans med Aapo Mäenpää, Tarik Hamza, Lassi Järvenpää och Robin Buwalda ihop med målvaktstrion Oskari Forsman, Marc Nordqvist och Dan Sjöblom förhoppningsvis kommer att göra livet svårt för motståndarnas anfallare. 
På mittfältet är Riku Sjöroos, Gustaf Backaliden och Joel Karlström kvar sedan fjolåret och har i år hjälp av Niilo Mäenpää (från FC Inter), Albion Ademi (från FC Inter), Richard Ebwelle (från VPS), Peter Makrillos (från Panionios, Grekland) och Yanga Baliso (Orlando Pirates, Syd Afrika, men senaste höst i Pargas IF). 
I anfallet hittar vi tre nya spelare i form av Maximo Tolonen (från SJK), Yvan Yagan (från KAS Eupen, Belgien) och senaste nytillskottet Akseli Pelvas (från HJK) som förutom 213 ligamatcher också har 8 ligaguld på sitt samvete.

För IFK Mariehamns del innebär ligastarten bortamatch mot FC Ilves på Ratinastadion i Tammerfors med avspark nu på onsdag kl. 18.30. En match som kan ses på betalkanalen Ruutu.fi

Försäsongen har, som sagt, varit lång och krokig, men nu finns ingen återvändo, spelet kan börja och må bästa lag vinna!

Övriga matcher i den första omgången är:
FC Haka – FC Honka (kl. 18.30)
FC Lahti – HJK (kl. 18.30)
HIFK – KuPS (kl. 18.30)
SJK – TPS (kl. 18.30) 
FC Inter – RoPS (spelas torsdag kl. 18.00)

EKIS FAKTARUTA
Så här har det gått tidigare år mellan Ilves och IFK Mariehamn:
Antal ligamöten i Tammerfors: 5 (Säsong 2015-2019) 
IFK segrar: 3 
Ilves segrar: 1 
Oavgjorda: 1 
Målskillnad: 5 - 6 
Medelresultat: 1,0 – 1,2 
Största seger IFK: 3-1 (2015) 
Största seger Ilves: 3-0 (2017)

//Sune Eriksson