STABIL VINST I TAMMERFORS

Det grönvita segertåget rullar vidare efter att grönvitt besegrat Ilves i Tammerfors på lördagen med 2 mål mot 1. IFK spelade tryggt och stabilt matchen igenom, ledning var egentligen aldrig hotat förrän i slutet då Ilves reducerade på straff.

Redan i inledning av matchen såg det ut som ett starkt IFK som dessutom skulle visa sig vara ytterst farligt när lägen uppstod. När knappt 10 minuter hade gått så slog Elias Mastokangas en smörpass till Eero Tamminen. Tamminen såg nu chansen att visa sitt målskytte i sin gamla hemstad, dessvärre var Rasmus Leislahti i Ilves-målet på alerten och styrde ut Tamminens skott till hörna. Bara en minut senare skulle nätet rassla bakom Leislahti. Målet gjordes av en före detta Tammerforsare vid namn Emile Tendeng och passningen stod Aapo Mäenpää för, då han kom ångandes på högerkanten i vanlig ordning.

Efter IFKs mål har Ilves sin kanske bästa period i matchen och det resulterar i två riktigt bra chanser. Den första chansen har Eetu Vertainen då han pressar sig igenom ett för dagen annars tätt IFK-försvar och avlossar ett skott mot Nordqvist i IFK-målet. Marc Nordqvist är på tårna och gör en bra räddning. Den andra chansen för Ilves är det Teemu Jäntti som får ett bra skottläge från nära håll men återigen räddar Marc Nordqvist.

IFK tar efter dessa chanser återigen ägarskap över taktpinnen och håller den mer eller mindre matchen ut. I den 21:a minuten rycker Eero Tamminen sig loss på vänsterkanten och ser en fristående Elias Mastokangas i boxen. Mastokangas tar emot funderar och placerar sedan in IFKs andra mål för matchen och ställningen skrevs till 0-2!

Innan domaren blåser av för halvtid hinner Tendeng med ytterligare två chanser där Joel Mattsson står för framspelningen på första. Leislahti räddar båda av Tendengs skott och således gick lagen till halvtidsvilan med en tydlig ledning för bortalaget.

Andra halvlek inleds med att Vahid Hambo avlossar sin stora kanon och ribban darrar (troligen fortfarande när du läser detta) i Tammerfors. Hambo kan inte bara skjuta han kan också spela fram, precis detta gjorde han och Riku Sjöroos tackade för det men lyckades tyvärr inte få till avslutet som smet utanför stolpen när en timme var spelat.

IFK spelar tryggt och säkert på sin ledning och Ilves hotar egentligen inte alls förrän de i 90:e minuten får en straff vid en hörna då det förmodligen är lite gruff i straffområdet. Straffen tas av och sätts i mål av Leo Kyllönen men Marc Nordqvist är på bollen med handen.

Sammantaget en väldigt gedigen och stabil insats från Grönvitt!

Nästa match för Grönvitt är nu på lördag den 27:e mars då IFK möter TPS hemma på WHA i Mariehamn.

/Lasse Danielsson

Målskyttar: 9’ 0-1, Emlie Tendeng, 21’ 0-2, Elias Mastokangas

Varningar IFK: 90’ Niilo Mäenpää, 90’ Mikko Sumusalo

Varningar Ilves: 27’ Arifi

Laget:

Marc Nordqvist

Aapo Mäenpää (46’ Riku Sjöroos), Robin Buwalda “K”, Calle Svensson (71’ Frankline Okoye), Mikko Sumusalo

Elias Mastokangas, Niilo Mäenpää, Joel Mattsson, Eero Tamminen (71’ Yanga Baliso)

Emiele Tendeng (76’ Joel Karlström), Vahid Hambo (64’ Tehe Olawale)

Avbytare: Johan Sundman, Frankline Okoye, Riku Sjöroos, Yanga Baliso, Tehe Olawale, Joel Karlström, Oscar Wiklöf, Melvin Kahnberg