Stark laginsats av Grönvitt!

En efterlängtad hemmapremiär i Veikkausliiga är här. IFKs framfart i cupen och ligan så här långt har skruvat upp förväntningarna på hemmalaget då långväga gästerna RoPS från Rovaniemi besöker Wiklöf Holding Arena.

IFK har inlett ligasäsongen med en snöplig förlust borta mot HJK och en övertygande bortaseger mot topptippade Honka från Esbo.

RoPS har spelat en match mer än Grönvitt och har på tre matcher, en vinst en oavgjord och en förlust. Vinsten kom i senaste matchen då man bortabesegrade nykomlingen KPV med 1-0.

Gästerna inleder piggast och hemmalaget har svårt att få till ett ordnat spel. Tidigt skapar RoPS matchens första målchans när det uppstår lite kalabalik i IFK:s straffområde, men med tur och skicklighet rensas bollen bort. Efter femton minuter har IFK kommit mer och mer in i spelet och i den 18:e minuten kommer hemmalagets första riktiga målchans. Hampus Lönn spelar till Robbie Crawford i djupet som i sin tur spelar bollen snett inåt bakåt där Aristote Mboma får en par chanser men bollen räddas på linjen varje gång.

I den 26:e minuten blir Robbie Crawford utvisad då han försöker ta ner en boll med foten högt uppe, foten träffar olyckligt motståndarnas Atte Sihvonen i huvudet. Matchens huvuddomare Mohammad Al-Emara  tar upp det röda kortet utan att tveka. Det blir en tuff uppgift att vara en man mindre i över en timme. Den efterföljande frisparken blir farlig då bollen ändrar riktning på vägen men Oskari Forsman lyckas rädda och bollen går till hörna.

IFK håller spelet väl uppe trots att man är en man kort. Daniel Sjölund och Gustaf Backaliden på det centrala mittfältet gör ett uppoffrande jobb och hela försvaret spelar mycket stabilt.

Halvlekens sista chans går till IFK då Robin Sids fälls just utanför straffområdet. Dylan Murnane slår frisparken med sin känsliga vänsterfot, målvakten släpper retur och först på returen är Rick Ketting och gör 1-0 till Grönvitt, nästan en kopia på hans första mål i senaste matchen mot Honka.

Halvtid 1-0.

 

Andra halvleken inleds med ett antal resultatlösa hörnor för bortalaget.

I den 56:e minuten spelar Robin Sid fram Hampus Lönn i djupled som skjuter via en motståndare till en hörna på vilken Rick kommer till ett avslut som lätt plockas upp av Shishkovski i motståndarmålet.

Bara någon minut senare skapar Grönvitt en jättechans då Totti spelas fri i straffområdet, precis när han skjuter studsar bollen till och avslutet går högt över mål.

Efter en dryg timme utmanar Gustaf Backaliden bortaförsvaret, Sissoko i RoPS bryter och tyvärr faller Gustaf olyckligt, skadar armen och signalerar direkt för byte. Vi får hoppas det inte är något allvarligt. Riku Sjöroos ersätter honom.

2-0 till IFK! I den 67:e minuten skjuter Dylan Murnane en hörna direkt i mål.

IFK står fortsättningsvis bra upp trots att man är en man mindre, RoPS har bollen betydligt mer men kommer inte till några direkta farligheter. Det är roligt att se hur mycket alla spelare jobbar för varandra och laget.

90 minuter + tilläggstid är över. IFK har vunnit med 2-0 på ett övertygande sätt. Två mål på fasta situationer och ett försvarsspel där alla i laget gör en stor insats. RoPS har endast en par halvchanser på hela matchen.

Jag är otroligt nöjd med hur spelarna genomför matchen och jag tycker att vi är lite starkare än motståndarna sett över hela matchen. Det är klart att en tidig utvisning påverkar oss, vi kan inte pressa lika högt, men jag tycker ändå att vi klarar av det väldigt bra, säger IFK,s huvudtränare Peter Lundberg.

Jag är besviken på hur vi försvarar på deras mål, men det är bara att gratulera IFK som var lite starkare än oss idag, säger RoPS huvudtränare Toni Koskela.

Årets upplaga av Grönvitt ser spännande ut, och man ser verkligen hur alla jobbar för varandra och laget. De drygt 1 300 som besökte Wiklöf Holding Arena idag var säkert nöjda med vad de såg, förhoppningsvis kan vi ännu fler på läktaren i nästa hemmamatch mot KuPS den 1:a maj.

Matchens IS-stjärnor gick alla till hemmalaget, 3 stjärnor till Rick Ketting, 2 till Robin Buwalda och 1 stjärna gick till Daniel Sjölund.

Nästa match spelar IFK torsdagen 25.4 kl. 18.30 borta mot nykomlingen KPV, matchen kan ses på Ruutu.

 

Robert Söderdahl