STARK UPPHÄMTNING GAV EN POÄNG!

Efter en stark Lahti-dominans i första halvlek lyckades IFK komma tillbaka till 2-2 efter två mål av Albion Ademi. Det var en match som hade två tydliga faser där Lahti inledde väldigt övertygande och IFK fick fokusera på försvar samtidigt som IFK hade svårt att spela sig igenom Lahtis press. Men efter att klockan hade passerat 60 minuter tog IFK över. Låt oss gå igenom matchen.

När matchen blåstes igång av Petri Viljanen var det Lahti som tog tag i taktpinnen relativt omgående. Med en hög press från bortalaget som ställde till det för IFKs uppbyggnad var det endast ett fåtal chanser som IFK kunde vaska fram under första halvlek. IFKs bästa chans i första halvlek var när Maximo Tolonen slog en perfekt avvägd boll som letade sig fram till Albion Ademi. Albion tog emot och kom till ett skott men dock kunde Tiainen i Lahti-målet avstyra skottet till en hörna.

Det var istället Lahti som stod för farligheterna i första halvlek och när knappt en halvtimme var spelat kunde Mikko Kuningas öppna målkontot för Lahti. Oskari Forsman gjorde först en benparad men bollen letade sig till en fristående Kuningas som tryckte in ledning för bortalaget. Kort därefter hade Lahti en stolpträff när Eemeli Virta drog på och IFK var i gungning. Precis innan halvtidsvilan skulle Gustaf Backaliden passa hem till Oskari Forsman, passningen blev dock onödigt lös varpå Vahid Hambo kunde fånga upp den men Hambo lyckades inte få in bollen i mål och vi gick därmed med till paus med ett 0-1 underläge. Rättvis ledning för Lahti i paus.

IFK var inte nöjda med första halvleken och gjorde två byten i paus för att få in ny energi. Det var Johannes Laaksonen och Frankline Okoye som kom in istället för Peter Makrillos och Lassi Jävenpää. Tyvärr fick det inte den omedelbara önskad effekten, iallafall inte resultatmässigt - eftersom Lahti kunde utöka sin ledning till 2-0 genom mål av Vahid Hambo som frispelades snyggt av Kari Arkivuo.

När det hade spelats ungefär en timme var det dags för IFK att replikera. Vår skyttekung Albion Ademi gjorde reduceringsmålet 1-2 på en fin framspelning av Maximo Tolonen. Direkt efter målet gjorde Lukas Syberyjski ytterligare två byten då Niilo Mäenpää och nyförvärvet Dmytro Bilonog kom in istället för Joel Karlström och Maximo Tolonen. Niilo visade en stor trygghet med bollen och som den mittfältsgeneral han är styrde IFK mer och mer på rätt.

Dmytro Bilonog väntade inte länge på att presentera sig för hemmapubliken på Wiklöf Holding Arena då han knappt tre minuter efter att ha blivit inbytt kommer till ett bra läge men då står Tiainen i Lahti-målet i vägen och styr ut den till hörna. IFK hade en oerhört stark period och det skulle även belönas med ett kvitteringsmål när Albion Ademi tryckte till med ett oerhört vackert skott som var otagbart för Joona Tiainen. Upphämtningen från underläget var fullbordad. Matchen fortsatte med samma höga intensitet och känslan var att det skulle komma fler mål. Det byttes chanser mellan lagen. Men fler mål blev det inte och slutresultatet skrevs således till 2-2.

Visst är fotbollen underbar? Ena stunden sitter ser allting mörkt och omöjligt ut och mitt i allt vänder det och allt är möjligt!

/Lasse Danielsson

Målskyttar:  0-1 Mikko Kuningas, 0-2 Vahid Hambo, 1-2 Albion Ademi, 2-2 Albion Ademi

Varningar IFK: Johannes Laaksonen

Varningar FC Lahti: Timi Lahti, Emeli Virta, Valdrin Rashica, Henri Eninful

Domare: Petri Viljanen

IS-stjärnor: 3 - Albion Ademi, 2 - Oskari Forsman, 1 - Vahid Hambo

Laget:

Oskari Forsman

Lassi Järvenpää (46’ Frankline Okoye), Kalle Taimi, Gustaf Backaliden “K”, Mikko Sumusalo, Riku Sjöroos (88’ Frans Grönlund)

Peter Makrillos (46’ Johannes Laaksonen), Joel Karlström (62’ Niilo Mäenpää)

Albion Ademi, Akseli Pelvas, Maximo Tolonen (62’ Dmytro Bilonog)

Avbytare: Marc Nordqvist, Frans Grönlund, Tarik Hamza, Johannes Laaksonen, Dmytro Bilonog, Niilo Mäenpää, Frankline Okoye