STARK UPPHÄMTNING GAV EN POÄNG MOT TPS

Alla förutsättningar för att kalla detta en viktig match var på plats. I Tv-intervjuerna före matchen sade TPS tränare – Mika Laurikainen – att det alltid är jämna matcher mot IFK och det förutspådde han även denna gång. Laurikainen tyckte även att IFK på senaste tiden hade förbättrat sitt försvarsspel samtidigt som han också lyfte TPS förbättringar i anfallsspelet. Peter Lundberg sade att det kom mycket positiv energi från senaste hemmamatchen (1-0 vinst mot SJK) och trodde att det tillsammans med snabba omställningar skulle vara IFKs vapen.

De 1307 personerna i publiken inledde matchen på samma sätt fina sätt som de avslutade senaste matchen mot SJK och således var stämningen på topp från början.

Innan matchklockan hade slagit sex minuter så hade IFK en riktigt bra chans att stänka dit matchens första mål. Det var Joel Mattsson som genom några fina aktioner på sin vänsterkant kom igenom petade fram bollen till Simon Silverholt som försökte få bollen över en utrusande Viscosi i TPS-målet. Tyvärr fick Viscosi handen på bollen och kunde därmed avstyra målchansen.

I anfallet efter kunde dessvärre TPS göra ledningsmålet genom hete nyförvärvet Sterling Yateke (hans sjätte match och femte mål i TPS). Målet kändes extra bittert när Levchenko gjorde en

en fantastisk fotparad på första skottet från Mika Ääritalo men på returen kunde han inte längre stå emot då Yateke tryckte in den.

IFK lät sig dock inte nedslås av det utan kvitterade redan i den 10:e minuten. Det var ett fantastiskt fotbollsmål vi fick se på WHA då Gabriel Petrovic i ett perfekt frisparksläge (ett par meter utanför straffområdet) sköt en perfekt frispark upp i krysset, helt otagbart för Viscosi. Bara kort därefter fick IFK återigen ett farligt frisparksläge. Denna gång var det Robin Sid som tog hand om den och det var inte långt ifrån, dock smet bollen tätt över ribban.

Matchen fortsatte att bjuda på chanser för båda lagen och när 35 minuter var spelat hade TPS en jättemöjlighet att gå upp i ledning på en nick från en hörna som såg ut att gå i mål men på mållinjen stod Joel Mattsson och rensade bort bollen. I den efterföljande situationen visade återigen Igor Levchenko klass när han fick fingertopparna på bollen som annars skulle ha seglat i mål.

TPS gjorde sitt andra mål och ledningsmålet i matchen och det var återigen Sterling Yateke som var högst inblandad då han snyggt vrickade fram bollen till Mika Ääritalo som skruvade in bollen bakom en chanslös Levchenko.

Till halvtid gick vi således med underläge 1-2 och TPS hade haft något farligare chanser.

 

När det var dags för andra halvleken kunde vi se att IFK gjort ett byte. Det var Robin Sid som gick ut till förmån för Aleksei Kangaskolkka. IFK visade tidigt i den andra halvleken att man inte nöjde sig med en förlust och skapade flertalet farliga chanser. Det var den i halvtid inbytte Aleksei Kangaskolkka som hade de bästa chanserna. Den första chansen hade Kangaskolkka i den 72:a minuten då han efter en minst sagt tilltrasslad situation kom fri. Kangaskolkka valde att lyfta den över Viscosi i TPS-målet men bollen smet tyvärr utanför stolpen.

Kort efter den farliga chansen var det dags igen. Denna gång var det pigge Joel Mattsson som stod för förarbetet som slutade med ett bra inlägg där Kangaskolkka var högst och fick pannan på bollen men tyvärr gick den över målet.

I den 85e minuten gjorde grönvitt sitt andra byte då Thomas Mäkinen kom in istället fär Hamed Coulibaly.

När matchklockan precis hade passerat 90 minuter kom tillslut den oerhört viktiga och rättvisa kvitteringen. Tredje gången gillt för Kangaskolkka som efter en hörna hade letat sig en bit bort från övriga och stenhårt tryckte dit kvitteringen. Fantastiskt skönt!

Efter detta var det böljande spel och IFK hade ytterligare någon chans att till och med få alla poäng från matchen. Så blev det inte denna gång och matchen slutade 2-2. IFK är därmed fortsatt före TPS i tabellen och med ett tydligt häng på SJK.

Nästa match är på bortaplan mot FC Inter lördagen den 29:e september klockan 17:00, matchen kan ses på Ruutu.

/Lasse Danielsson

IFK Mariehamn – FC TPS 2-2 (1-2)

0-1 Sterling Yateke
1-1 Gabriel Petrovic
1-2 Mika Ääritalo

2-2 Aleksei Kangaskolkka

Varningar IFK: Ivan Tatomirovic (84:e minuten)

Varningar FC TPS: Zeljko Savic (17:e minuten), Ben McKendry (58:e minuten), Riku Sjöroos (71:a minuten), Niklas Blomqvist (74:e minuten)

Domare: Mohammad Al-Emara
Publiksiffra: 1307

Ilta sanomat stjärnor: 3 – Sterling Yakete, 2 – Gabriel Petrovic, 1 – Joel Mattsson

Laget:
Igor Levchenko
Hamed Coulibaly (85:e minuten), Ivan Tatomirovic, Kristian Kojola (”K”), Dylan Murnane
Keaton Isaksson (Pontus Åsbrink – 67:e minuten), Gabriel Petrovic, Amin Nazari, Joel Mattsson
Robin Sid (Aleksei Kangaskolkka – 46:e minuten), Simon Silverholt

Avbytare:

Anton Lepola, Amos Ekhalie, Joel Karlström, Nicklas Maripuu, Pontus Åsbrink, Thomas Mäkinen, Aleksei Kangaskolkka