Starkt IFK mot sargat FC Lahti

Läget är skarpt inför IFK:s bortamatch mot FC Lahti på Lahti Stadium. Torsdagens bortamatch mot FC Lahti i Lahtis är såklart årets hittills viktigaste match; igen. Sådan är varje av de fyra matcher som återstår av årets liga.

Förutsättningarna är lika enkla som svåra och IFK har allt i egna händer och fötter. Grönvitt som nu finns på femte plats borde bli fyra för att nå det eftertraktade Europaspelet nästa år. För att klara det borde man ta rätt många poäng under de tre kommande bortamatcherna mot FC Lahti, JJK och RoPS innan sista matchen spelas på hemmaplan mot Ilves den 28 oktober.

FC Lahti är i dag trea, tre poäng före IFK, efter att tidigare under säsongen legat tvåa rätt länge. I den senaste matchen föll man med 2-1 mot Ilves på bortaplan och har ett ganska skakigt förflutet – på de tre senaste hemmamatcherna har man bara tagit två poäng och gjort endast två mål. FC Lahti kommer dessutom till spel utan sin stjärnkeeper ​Aleksandr Vasjutin som beskrivits som ”ligans bästa målvakt” vilket såklart är till IFK:s fördel. Klara för spel är dock farliga anfallsduon Henri Anier och Marko Simonovksi samt alltid stabile yttermittfältaren Santeri Hostikka.

IFK kommer till match med en 2-1 seger på hemmaplan mot SJK i ryggen och med undantag för den knappa förlusten mot HJK har grönvitt tagit tretton poäng på de senaste fem matcherna och visat oerhört stark höstform. Det är alltså mycket som tyder på att läget i laget är där det borde och med undantag för Robin Sellin, Rezgar Amani och Anthony Dafaa som drabbades av en lättare skada i samband med träning är alla de grönvita stjärnorna spelklara och poängsugna. Strikern Aleksei Kangaskolkka jagar segern i skytteligan och har stöd av landslagsbacken Albin Granlund, U21-aktuelle Aapo Mäenpää, Andreas Vaikla och såklart hemmasonen Joel Mattsson samt alla andra i laget.

FC Lahti är liksom IFK på det klara med vad matchen gäller vilket såklart kan sporra men lika fort bli hämmande. Att inte lyckas på sin hemmaarena är långt ifrån optimalt och talar till IFK:s fördel. Dessutom har laget under de två senaste veckorna inte kunnat träna på sitt stadions naturgräs. Med detta i tanke och möjligen ganska trötta landslagsspelare (Hostikka, Anier och Paavo Voutilainen) tvingas tränaren Toni Korkeakunnas antagligen rotera laguppställningen en del, enligt FC Lahtis hemsida (på finska). IFK har således allt och på riktigt allting att vinna.
Matchen kan ses på IS-TV och börjar klockan 18.30.
 

/Jörgen Pettersson