Stärkt IFK mot skört TPS

Vi såg alla hur Hela Ålands lag i måndags efter en trevande första halvlek slappnade av och spelade ut vilket slutade med en viktig hemmaseger med 2-1 mot PS Kemi och ett betydelsefullt steg uppåt i ligatabellen. Kemimatchen blev, enligt undertecknads mening, ett extremt tydligt bevis på att IFK har mycket fotboll i sig men att sådant inte syns om prestationskraven – som spelarna sätter på sig själva – blir för höga. Lyckas IFK upprätthålla känslan från den andra halvleken i måndags strömmar poängen snart in. Tålamod, oräddhet och framgång bor som bekant grannar med varandra.

För framgångar i fotboll är som mjölk, de är färska bara en kort stund.

Redan på fredag är det dags igen då seriejumbon TPS väntar på Veritas Stadion i Åbo. TPS har inte vunnit sedan den 21 april då man inför hela 5.525 åskådare slog lokalkonkurrenten FC Inter med 2-1 efter mål av Mika Ääritalo och Oskari Jakonen. Facit i ligan är förutom segern sju förluster samt sju kryss och lika många poäng på femton matcher och en sistaplats i tabellen. Detta säger dock mer om tillfälligheter och otur än strukturella problem. Så sent som i tisdags lyckades TPS klara 0-0 på bortaplan mot ligatvåan RoPS och det sker inte bara med hjälp av tur. Det finns alltså många skäl för IFK-spelarna och gå in fullt för att sedan öka! Förutom Ääritalo och Jakonen gäller för IFK-försvaret att hålla extra bevakning på Elias Ahde som är en annan av TPS:s målskyttar denna säsong.

Då IFK tog emot TPS i Mariehamn slutade matchen i tuff snålblåst 3-2 till grönvitt efter två mål av Robin Sid och ett av Simon Silverholt. Båda TPS-målen gjordes av lagkaptenen Ääritalo. Referatet från den matchen kan läsas på den här länken.

I samband med matchen TPS-IFK lanserar Veikkausliiga, spelarförbundet Seta och Finlands fotbollförbund en storsatsning på jämställdhet, respekt och tolerans – mot homofobi och fördomar. Ett konkret bevis på detta syns på den regnbågsfärgade kaptensbindel som kaptenerna Kristian Kojola (IFK) och Mika Ääritalo (TPS) bär i matchen. Detta ska sedan följas upp i september i temasången ”Red Card for Racism” som då ska ljuda över ligaarenorna.

/Jörgen Pettersson