Stärkt IFK redo för Honka

Det omöjliga finns inte längre, i framtiden finns bara möjligheter och alla spöken är bortjagade. IFK vände en dalande kurva och står nu på tröskeln till ett nytt äventyr i Europa efter två playoffmatcher vi sent ska glömma.

I ett gastkramande hemmamöte mot HIFK avgjorde Daja Sjölund och Amos Ekhalie straffsparkarna och sedan bar det av till HJK (i söndags) och Finlands historiskt sett bästa lag. Statistiken såg med grönvita ögon sett rätt mörk ut med 23 bortamöten utan seger. Hemmalaget tog ledningen med 1-0 men våra grönvita hjältar vägrade vika sig och efter att Totti Mboma forcerade in 1-1 med hjälp av en chanslös hemmaback gjorde Rick Ketting vad vi alla borde göra när läget är skarpt. Istället för att dra ner på takten ökade han och såg till att finnas på rätt plats vid rätt tillfälle och satte 1-2 vilket blev slutresultatet. Till sin hjälp denna dag hade IFK förutom elva spelare och en handfull supportrar en målvakt i Oskari Forsman som slet som ett lejon och tog hjälp av stolparna när det behövdes – precis det som definierar ett vinnande lag – allt går vägen!

Statistikoraklet Johan Ekstrand konstaterar efter bragden i Helsingfors att alla så kallade spöken nu är drivna på flykt. Inför den här säsongen fanns två lag IFK aldrig besegrat på bortaplan; FC Honka och HJK. I april slog vi Honka i Esbo och i söndags var det HJK:s tur. Ekstrand har också kartlagt våra 28 möten med Honka och landar i att allt finns att vinna. 13 av dessa matcher har slutat med delad poäng medan IFK vunnit fem möten och Honka tio.

”Hemmamatcherna har slutat i 4 segrar, 8 oavgjorda och 3 förluster. Bortamatcherna i 1 seger, 5 oavgjorda och 7 förluster. Målmässigt är det jämnt på hemmaplan, 22-21 i målskillnad vilket ger snittet 1,5-1,4. Endast två gånger har något lag vunnit med mer än ett mål på WHA. På bortaplan har Honka en fördel i 24-12 med snittet 1,8-0,9”, sammanfattar Ekstrand.

Historien är ingen garanti för framtiden men med två urstarka prestationer i ryggen är det ett pånyttfött IFK som tar emot FC Honka i det direkt avgörande dubbelmötet där segraren vinner en plats i kvalet till nästa års Europa League. Insatserna är låga men belöningen är generös. IFK har så här långt gjort det mesta rätt. Man har inte längre något att förlora men allt att vinna och därför tror jag på seger.

Grönvitt har visat att laget slår jaget och FC Honka må vara starkt men är precis lika sårbart som alla de andra i ligan. Och som IFK-tränaren Peter Lundberg träffsäkert uttryckte det efter HJK-segern:

– Vi är stolta men ännu inte nöjda. Nu ser vi fram mot onsdagens match, vi har redan inlett förberedelserna och ska se till att spelarna har energi och är beredda.

Här kan du lyssna till en segerintervju med Peter Lundberg.

I ligan slutade FC Honka femma, tre poäng före IFK. Honka gjorde 31 mål på de 22 matcherna och släppte in 27. IFK gjorde 29 och släppte in 23 och har således bättre målskillnad.
Än så länge är det naturligtvis för tidigt att summera säsongen men en slags röd tråd är att när det kärvat till sig har alla spelare lyft sig. Vi tog oss till medaljserien men minsta möjliga marginal och i playoff-matcherna har spelarna uppträtt behärskat och modigt samtidigt. Inget av Helsingforslagen HIFK och HJK kunde riktigt nå igenom försvaret och de grönvita anfallen var nästan alltid farliga och chansskapande.

På onsdag gäller det. FC Honka har inte spelat på ett tag medan IFK-spelarna är både varma och stärkta.

/Jörgen Pettersson