Starkt IFK redo för nya poäng

Ska man tro ligatabellen borde hemmalaget IFK Mariehamn ha rätt stor fördel gentemot liganykomlingen PK-35. IFK leder ligan med elva poäng på sina sex matcher medan PK-35 har bara fyra poäng på lika många matcher. Men i fotboll lever teori och praktik som bekant skilda liv.

IFK är i dag ett harmoniskt lag med ett stabilt försvar och anfallskapacitet som både rör om och överraskar. När till exempel målsprutorna Diego Assis och Dever Orgill inte får till det stiger spelare som Anthony Dafaa Clement fram och avlossar en projektil som får Ilves och deras anhöriga att ligga sömnlösa en lång tid framöver. Det såg vi i fredags. Målet som innebar den senaste segern blir med säkerhet en kandidat till årets mål i ligan.

I takt med framgångarna har IFK:s självförtroende vuxit och den senaste hemmamatchen mot HJK bådar gott inför fortsättningen.

Det är riggat för fotbollsfest på Wiklöf Holding Arena i kväll.

Räkna inte ut PK-35

Vandalaget PK-35 må vara nya i ligan men har ändå gott om erfarenhet bland både spelare och ledning. Tränaren Shefki Kuqi är kanske lagets starkaste karaktär men utmanarna är många. Håll särskilt koll på assisterande tränaren, mittfältaren och delägaren Pablo Counago som stänkte in sjutton mål i division ett i fjol. Han är numera 36 år gammal men absolut inte mätt. I mål finns Daniel Kollar som åren 2012-2014 spelade andremålvakt bakom Walter Viitala i FC Honka. Kollar spelade en avgörande roll då PS Kemi steg till ligan i fjol men valde i år att skriva på för PK-35.

En rad PK-35-spelare har en lång historia tillsammans med Shefki Kuqi i FC Honka. Ta till exempel försvararna Yerai Vilaboa, Konsta Manev och Illari Äijälä samt mittfältarna Carlos Portela och Lucas Lopez Garcia som alla varit med i Kuqis olika lagbyggen. Ilari Äijälä har över 200 ligamatcher i bagaget för klubbar som MyPa, HJK, KTP och såklart FC Honka.

I försvaret hittar vi också en tidigare IFK-spelare i Konsta Rasimus som spelade elva matcher för IFK säsongen 2011 då han lånades in från FC Honka.

Bland profilerna som inte finns med i laget i dag har vi Njazi Kuqi som åkte på sju matchers avstängning efter sin ”uppvisning” i matchen mot HIFK den 9 april då han bland annat skallade en motståndare i matchen som HIFK vann med 2-0. PK-35 må ha ett lite kaotiskt upplägg i laget men ska ändå inte underskattas. Det vet till exempel FC Inter som med 4-0 åkte ut ur cupen mot just PK-35.