STORA SIFFROR I HELSINGFORS - HATTEN AV FÖR HJK OCH NYA TAG FÖR IFK!

Två av de formstarkaste lagen i Veikkausliiga möttes i Helsingfors på Bolt Arena. Det skulle dock visa sig att detta inte var IFKs kväll. Det är bara att gratulera HJK till segern som de rättvist tog. HJK var ikväll numret för stort för våra grönvita kämpar och nu är det bara att samla krafterna till nästkommande matcher.

Matchen inleddes i ett rasande tempo och redan efter att 11 minuter var spelat hade vi fått se 3 mål. HJK gjorde första målet efter att Murillo hittade en fristående Riku Riski i straffområdet och där gjorde Riku Riski inga misstag. Repliken från IFK skulle dock inte dröja länge, bara 2 minuter efter var det dags för vår skyttekung Albion Ademi att smeka in en riktigt fin frispark bakom Hugo Keto i HJK-målet. 1-1 var således ett faktum men inte längre än ytterligare 2 minuter då Atom Tanaka som på en passning från Riku Riski skjuter ett skott som tyvärr rinner igenom Oskari Forsman.

Efter denna inledning fortsatte HJK att trycka på och hade flertalet chanser att ytterligare dryga ut ledningen men Oskari Forsman stod i vägen. När dessa chanser är förbi lugnade matchtempot sig lite grann och det fanns möjlighet att andas. Tyvärr kommer kort efter det ytterligare ett HJK-mål då det blir lite missförstånd och oturligheter i IFK-försvaret. Oskari Forsman slänger sig på ett inlägg men missar bollen som hamnar rakt på en överraskad Frankline Okoye som knappt hinner reagera innan Roope Riski glider upp och stänker in HJKs tredje mål i tom bur.

Innan paus kom ytterligare ett mål från HJK och Roope RIski. Denna gång var det Atom Tanaka som sköt och Roope Riski var snabbt framme på returen. Till halvtidsvila gick vi således med ett tungt 4-1 underläge mot ledaren av Veikkausliiga.

När halvtidsvilan var slut och det åter var dags för spel  kom Lassi Järvenpää in istället för Aapo Mäenpää. Andra halvleken inleddes i betydligt lugnare tempo och det var en mer kontrollerad inledning för båda lagen jämfört med hur första halvleken inleddes. IFK gjorde ytterligare två byten i den 64:e minuten då Peter Makrillos och Mikko Sumusalo gick ut till förmån för Riku Sjöroos och Johannes Laaksonen.

Istället för en reducering kunde HJK utöka sin ledning till 5-1 på en hörna som Frakline Okoye dessvärre nickade in i eget mål. Riku Riski gjorde även ett sitt andra mål för matchen innan domaren blåste av matchen med de jobbiga siffrorna  6-1 på tavlan.

Det finns inte mycket annat att göra än att lyfta på hatten för HJK och glömma den här matchen för att istället blicka fram mot nästa match som är den 9.9 hemma på WIklöf Holding Arena då FC Lahti kommer på besök. Då är det återigen 3 poäng som står på spel!

/Lasse Danielsson

 

Målskyttar:  1-0 Riku Riski, 1-1 Albion Ademi, 2-1 Atom Tanaka, 3-1 Roope Riski, 4-1 Roope Riski,

Varningar IFK: Akseli Pelvas, Gustaf Backaliden

Varningar HJK: Djalo, Nikolai Alho, Atom Tanaka

Domare: Jani Laaksonen

IS-stjärnor: 3 - Riku Riski, 2 - Roope Riski, 1 - Luis Carlos Murillo

Laget:

Oskari Forsman

Kalle Taimi, Robin Buwalda “K”, Frankline Okoye, Mikko Sumusalo (64’ Riku Sjöroos)

Aapo Mäenpää (46’ Lassi Järvenpää), Peter Makrillos (64’ Johannes Laaksonen), Niilo Mäenpää (75’ Joel Karlström), Albion Ademi (82’ Maximo Tolonen)

Akseli Pelvas, Gustaf Backaliden

Avbytare: Marc Nordqvist, Tarik Hamza, Johannes Laaksonen, Riku Sjöroos, Maximo Tolonen, Lassi Jävenpää, Joel Karlström