Succéinhopp gav IFK tre poäng

IFK Mariehamn – RoPS 1-0 (0-0)

Tack vare ett succéinhopp av Aleksei Kangaskolkka var det IFK som inför 1.096 åskådare tog alla tre poäng i kvällens match mot RoPS. Efter bara två minuter på plan gjorde ”Allu” 1-0 i den åttiosjätte matchminuten!

Det var inte det ”vanliga” IFK som inledde dagens match mot ligatvåan RoPS. Lagkapten Jani Lyyski stod över på grund av feber. Backkollegan Kristian Kojola gick in som kapten. Dessutom saknades Thomas Mäkinen (landslagsuppdrag), Robin Sid (skadad arm), Duarte Tammilehto (avstängd) och Philip Mantilla (ryggskott).

Redan från första passet denna kylslagna kväll var det fart i matchen. RoPS fick första hörnan efter knappt tjugo sekunder. Efter ytterligare en minut fick RoPS den andra hörnan som även den blev resultatlös. RoPS inledde klart starkast och använde hela anfallet i offensiverna som kom rätt tätt. IFK:s anfall begränsades till enstaka kontringar som när snabbe Tommy Wirtanen var väldigt nära att hitta framrusande Brian Span i den sjätte minuten. Matchbilden var tydlig. Efter femton minuter ledde RoPS hörnstatistiken med 4-0 men IFK kunde ändå hålla bollen borta från målet.

Den allra farligaste målchansen för gästerna kom i den tjugonde minuten då RoPS-anfallaren William Uluremi John drog på en liggande volley från nära håll och tvingade IFK-keepern Otso Virtanen att ingripa. Otso stod som vanligt rätt och kunde till synes enkelt klistra målchansen. I mitten av den första halvleken och framåt började IFK sakteliga ta sig in i matchen och vassaste chansen blev en nick från Kristian Kojola på Petteri Forsells hörna som dock RoPS-målvakten Tomer Chencinski enkelt kunde fånga.

Mot slutet av halvleken var skärpan inte riktigt vad den borde vara, från någotdera laget. Slarvpassen var många och trycket saknades. Förutom i halvlekens allra sista minuter då Dever Orgill var nära att få en höjdboll med sig, tappade den till Petteri Forsell som krutade på från nära håll rätt i RoPS-försvaret. Närmare mål än så blev det inte. 0-0 var halvtidsresultatet.

Direkt i början av den andra halvleken blev det hörnfest för RoPS som sånär resulterade i mål. Det började med en frisparkskanon av Moshtag Yaghoubi som Otso Virtanen lyckades boxa till hörna. Sedan följde ytterligare två hörnor på Otsos parader innan bollen efter en nickskarv flög längs mållinjen och till sista räddades av Brian Span som gjorde vad Albin Granlund gjorde i cupfinalen mot FC Inter i Valkekaoski – knäckte extra som räddande ängel.

RoPS fortsatte pressa och fick sin åttonde hörna i den femtioandra minuten men den fick IFK-försvaret rätt enkelt bort. Hörna nummer nio blev likaså resultatlös men gav ändå en bild över matchutvecklingen. IFK blev alltmer tillbakapressat och räddades bara av en storspelande Otso Virtanen. I den sextiotredje minuten gjorde han till exempel ytterligare en jätteräddning på ytterligare en frispark av Moshtag Yaghoubi.

I den sextioåttonde minuten var IFK som närmast att göra mål. Först på frispark av Petteri Forsell som hittade Kristian Kojolas skalle men kunde styras till hörna av RoPS-försvaret och sedan den efterföljande hörnan som strök rätt förbi alla spelare i straffområdet.

I den sjuttionde minuten var det dags för RoPS storstjärna Eero Markkanen att äntra plan i ett försök att ytterligare vässa anfallet, det hände dock inte så mycket. Istället kom ännu en stor chans för IFK då Anthony Dafaa från tjugofem meter fick på en träff som svedde RoPS-ribbans övre kant. Med kvarten kvar att spela var det inte RoPS som var starkast utan hemmalaget. Trots 3-11 i skottstatistiken lyckades IFK börja skapa anfall och skapa press i RoPS straffområde. Det blev frispark och tumult och rätt många skarpa lägen men Tomer Chencinski lyckades hålla nollan rätt länge. Sammantaget var det till stora delar målvakternas kväll.

Inte förrän Aleksei Kangaskolkka kom in i åttiofjärde minuten började det hände grejer på allvar. ”Allu” var bara inne på plan i två minuter innan han efter en tilltrasslad situation och en frispark av Petteri Forsell fick en fot på bollen och styrde in 1-0 för IFK!

Det blev också slutresultatet trots frisk offensiv från båda lagen i de sista heta matchminuterna. Särskilt frisparken från tjugofem meter i matchens sista minut var nervpåfrestande men den kanonen gick högt över. RoPS vann skottstatistiken med 13-3 men IFK tog poängen med 1-0!

Tränaren Juha Malinen var inte så glad efter förlusten som gör det svårare för RoPS att vinna ligaguldet:

”Det var var en hård match att förlora och en svår plan att spela fotboll på, särskilt på hösten, den drar ner nivån på spelet. Vi började båda halvlekar riktigt bra men mot slutet kom IFK allt mer in i matchen. Andra halvleken började vi särskilt bra med tre fyra målchanser som inte gick in. Målet avgjorde.”

IFK-tränaren Pekka Lyyski var desto nöjdare:

”Vi visste vad vi hade att vänta. RoPS var otroligt bra i inledningarna av båda halvlekar. Det var tur att Otso Virtanen gjorde en kanonmatch i dag. Fighten på mittfältet kunde vi klara rätt bra. Det var en marginalmatch och i dag fanns marginalerna på vår sida. Nu är vi tillbaka i seriespel igen efter en sämre insats mot HJK i förra hemmamatchen. Detta är bra för klubben utåt. Vi kämpar alltid hela matcherna!”

Nästa match för IFK sker i Helsingfors nästa söndag (18.10) då HJK står för motståndet. Sedan återstår bara VPS hemma den 25 oktober innan årets liga är slutspelad.

/Jörgen Pettersson

Stjärnor:

3: Otso Virtanen.

2: Bobbie Friberg Da Cruz.

1: Faith Friday Obilor.

IFK:

Otso Virtanen – Tommy Wirtanen, Kristian Kojola, Bobbie Friberg da Cruz, Albin Granlund – Brian Span, Diego Assis, Anthony Dafaa, Amos Ekhalie – Petteri Forsell – Dever Orgill.

Avbytare: Walter Viitala, Josef Ibrahim, Aleksei Kangaskolkka, Joel Mattsson och Elias Eriksson.

Övriga matchdetaljer, byten etc kan man läsa på den här länken.