Supportertätt inför IFK-derby

Om fysikens lagar skulle råda i fotboll vore hemmalaget favoriter i IFK-derbyt mellan Mariehamn och Helsingfors. Enligt fotbollsappen Forza är Grönvitt både längre och yngre än sina motståndare från huvudstaden. Snittlängden i hemmalaget är 184,4 mot 181,4 cm och medelåldern 28,5 mot 30,4. Vi borde alltså nå längre och orka mer!

Fast fotboll är ju inte alltid så enkelt och även om Helsingfors IFK inte riktigt lyckats i årets liga har poängförlusterna kommit med små marginaler. Man har spelat hyggligt men haft otur med poängen och parkerar därmed nästsist i årets liga vilket självklart inte är tillräckligt bra för tränarlegendaren Antti Muurinen. Något måste hända...

När lagen möttes i maj i Helsingfors slutade matchen 1-1. Vid fjolårets två av tre möten, båda på Wiklöf Holding Arena, föll hemmalaget med hela 5–2 efter målfyrverkeri i början av juli. Det andra mötet ägde rum bara någon vecka senare och slutade med 1-0 för Grönvitt.

HIFK kommer till match efter en väldigt klar hemmaförlust (1-4) i måndags mot KuPS som därmed passerade IFK i tabellen. Ska Grönvitt på allvar hålla sig kvar i kampen om medaljerna vore det alltså viktigt med vinst i dag.

På läktaren kan vi räkna med fullt tryck. HIFK som fyller 120 år får sällskap av 330 supportrar som kommer att göra allt för sitt lag. Det gäller det för alla vi på den grönvita sidan också.

IFK spelade sin senaste match på Army Stadion i Warszawa där hemmalaget Legia Warszawa blev för svåra i Champions League-kvalet. Då satt över 15.000 entusiastiska supportrar på läktaren och fick se en klar hemmaseger men även ett modigt bortalag som tog för sig på ett sätt som skapar respekt bland motståndare. Kan IFK ta med sig det spelet och den attityden i dag blir det extremt svårt för HIFK att ta med sig något eller några poäng hem till Helsingfors. Avspark i morgon lördag redan kl 16.00 på Wiklöf Holding Arena. Forza IFK!

 

Jörgen Pettersson