Tack för stödet, ni är härliga!

Det är en samlad men lycklig klubbdirektör Peter Mattsson och kansliansvarig Per-Ingmar Berglund som kom till IFK-kontoret i Wiklöf Holding Arena på måndagsmorgonen. Bakom sig har de en av de mest framgångsrika och omtumlande helger som IFK Mariehamn någonsin varit med om. IFK är finländska cupmästare, efter att i en match som hade allt, ha slagit FC Inter med 2-1 i Valkeakoski. Med till matchen följde över femhundra grönvita supportrar som skapade en matchinramning som finländsk fotboll sällan skådat.

”Det var knappt man trodde sina ögon eller öron. Stödet var helt ofattbart och helt säkert avgörande”, säger ”Perra” Berglund.

Matchen kommer att vevas om och om igen. Det kryllade av direkt avgörande moment som nästan alla gick IFK:s väg denna magiska dag på Fabriksplan i Valkeakoski.

Det var inte nog med det. I går kväll, direkt efter att färjan anlänt till Åland, fortsatte firandet på torget i Mariehamn. Inför ungefär 1500 personer hyllades laget av Ålands landskapsregering, Mariehamns stad, Ålands fotbollförbund och huvudsponsorn Anders Wiklöf som hade med sig en ”hälsning” från den åländske fotbollslegenden Kiffa som numera betraktar fotbollen från ett moln uppe i himlen.

”Det var fint gjort av Anders Wiklöf. Utan ledargestalter som Kiffa Lindblad och många andra hade fotbollen på Åland aldrig nått så här långt”, kommenterar Peter Mattsson.

Förutom äran att vinna finländska cupen betyder segern även hårdvaluta i form av pengar. Själva guldet betyder 50.000 euro och till det ska läggas 5.000 euro från Mariehamns stad och lika mycket från Ålands landskapsregering. Anders Wiklöf gratulerade med 10.000 euro från sin egen ficka.

”Det är oerhört värdefullt, det arbete ni gör för hela Åland”, sade kommerserådet Wiklöf.

Peter Mattsson:

”Jag vill passa på att tacka precis alla som haft del i denna fantastiska framgång för vår klubb. Alla spelare, ledare, vår styrelse, funktionärer, supportrar, aktieägare, Mariehamns stad, Ålands landskapsregering, Anders Wiklöf, en stor mängd andra generösa och framtidsinriktade investerare och sponsorer, publik och, ja, alla som på sätt eller annat har följt detta lag till dess största seger. Tack, ni är härliga allihopa.”

Fast feststämningen får inte hålla på hur länge som helst. Redan på torsdag väntar ny match då finska ligamästarna HJK kommer till Wiklöf Holding Arena. Matchstart: 18.30.

/ Jörgen Pettersson