Taktik och kraft gav poäng mot HJK

IFK Mariehamn - HJK 1-1 (0-1)

Tack vare hård kamp och en taktisk manöver lyckades IFK Mariehamn snuva HJK på två poäng i kvällens supermatch på Wiklöf Holding Arena. Slutresultatet blev 1-1 inför 1.360 åskådare.

Till och med den ärrade brittiske premiärministern och kämpen Winston Churchill hade blivit imponerad över IFK-spelarnas insatser mot på förhand favorittippade HJK. Särskilt i andra halvlek då man kämpade på topp, offrade sig på mittfältet och cementerade backlinjen; offrade sig själva för lagets skull.

Själv tycker jag Jani Lyyskis allra sista frispark efter tre minuters övertid sa det mesta. Orken var slut och det var först efter djup koncentration han fick iväg bollen varpå domaren Marko Grönholm kunde blåsa av matchen som då stod 1-1.

Det taktiska draget stod tränaren och födelsedagsbarnet Peter ”Lundis” Lundberg för som beslöt att hålla fyra man på mittfältet istället för brukliga tre.

– Vi visste från cupmatchen att vi tappade ganska många andrabollar på mittfältet och försökte på det här sättet komma åt det på bekostnad av kraften framåt. Jag tycker det lyckades hyggligt, sade han på presskonferensen efter matchen.

Matchen drog i gång direkt efter startsignalen. Efter bara femtiosju sekunder var Ousman Jallow ytterst nära att rinna igenom IFK-försvaret men keepern Andreas Vaikla lät sig inte överraskas.

Det var HJK som styrde mest i den första halvleken och fick bland annat några farliga frisparkar som emellertid slogs bortom målburens ramar. HJK spelade tekniskt drivet med många och snabba, korta passningar. IFK tvingades springa efter i stor utsträckning.

– Fast vi hade räknat med att de skulle ha mer bollinnehav och koncentrerade oss istället på att stänga ytorna, sade Lundis efter matchen.

Båda lagen vill mycket gärna och innan allt var över hade domaren Grönholm delat ut sammanlagt fem gula kort till heta spelare.

Matchens första mål kom kanske inte orättvist men heller inte väntat i den trettioförsta minuten. Moshtagh Yaghoubi i HJK slog in en sidofrispark som nådde en fri Faith Friday Obilor som drog till direkt på volley i en en-på-miljonen-spark som likt en raket slog rätt in i IFK-målvakten Vaiklas vänstra kryss – mycket vackert och fullständigt otagbart. Halvleken blev därefter mållös även om Kristian Kojola på pass från Robbin Sellin hade en elegant nick som HJK-målvakten Thomas Dähne tvingades tänja sig rejält för att peta till hörna.

Den andra halvleken började trevande men så småningom kämpade sig IFK in i matchen för att plötsligt på allvar oroa HJK:arna.

I den sjuttioförsta minuten tog Peter Lundberg ut Philip Sparrdal Mantilla och Anthony Dafaa Clement för att ersätta dem med Luckymore Mkosana och Amos Ekhalie. Det resulterade direkt. Bara två minuter senare nickade Brian Span in 1-1 på en snygg cross från Robbin Sellin! Välförtjänt och taktiskt genomtänkt.

De sista tjugo minuterna liknade ett fotbollens slagfält där man gav och tog och tappade och vann och, framför allt, kämpade. Inget av lagen ville egentligen ha bara oavgjort men ingen mäktade heller med att lägga i den extraväxel som hade behövts.

Det blev en fin och fartfylld fotbollskväll på Wiklöf Holding Arena. Bästemanspriset gick för andra matchen i följd till Brian Span. Två stjärnor fick HJK:s Faith Friday Obilor och IFK:s Gabriel Petrovic lade beslag på den sista stjärnan.

HJK-tränaren Mika Lehkosuo:

– Det var en hård och tuff match som krävde mycket kämpainsatser. Gräsplanen var så bra man kan kräva den här årstiden men ändå inte riktigt vad vi är vana vid. Vi tappade två poäng men får vara glada för att ha vunnit en.

IFK:s Peter Lundberg:

– Tyvärr tappade vi in den där frisparken vilket kändes tungt. Vi lyckades ändå komma tillbaka och bli starkare och stod emot rätt bra. Det var rätt få målchanser och mycket fight vilket passade oss bra.

IFK:s nästa match spelas på bortaplan i Åbo inkommande fredag mot FC Inter. Nästa hemmamatch är på Valborgsmässoafton då VPS kommer till Mariehamn.

/Jörgen Pettersson