TÄTT BAKÅT OCH MÅL FRAMÅT – VINST!

SJK – IFK MARIEHAMN 0-2 (0-0)

Viktiga poäng stod på spel i jakten på en placering bland de sex första när serien delar sig. Aapo Mäenpää sade inför matchen till Ruutu att segerreceptet skulle vara att sätta sina chanser och hålla tätt bakåt. Det klassiska full fart framåt, håll tätt bakåt är således fortsättningsvis högaktuellt.

En händelserik match utan insläppt mål tack vare väggen Forsman

Våra grönvita kämpar inledde matchen väldigt piggt och tog hand om större delen av bollinnehavet. Dock uteblev de riktigt heta chanserna förutom en par halvfarliga hörnor och bra frisparkslägen. Kapten Sjölund visade tidigt att mittfältet tillhörde honom, hade han själv bollen så levererades säkra passningar till de övriga och om han inte hade bollen så tog han hårt men rättvist bollen av SJK-spelare på löpande band. Ju längre första halvleken led kom SJK mer och mer in i matchen, dock var det alltid något i vägen. Var det inte stolpen eller ribban, så var det för dagen fenomenale Oskari Forsman som på smått mirakulösa sätt rädda både en, två och tre gånger. Forsman var även och dansade på gränsen när han kom ut och plockade en boll på den absoluta gränsen av straffområdeslinjen. Många trodde nog att den var utanför men som vi alla vet så är det Petri Viljanen som bestämmer och han tyckte det var på rätt sida linjen för oss IFK supportrar.

Blod, svett, ribbträff och...gult kort. Moshtagh ”Mosa” Yaghoubi i SJK var under några minuter händelsernas man. Först vann han (med något fula medel) en nickduell som slutade med blodvite för Gustaf Backaliden, efter det drog Mosa iväg ett långskott som tog i ribban och till sist kapade han Aristote ”Totti” Mboma fult. Därmed fullbordade han någon form av hattrick och för det belönades han med ett gult kort. Vår kämpe Gustaf Backaliden kunde ganska snabbt komma in igen efter han plåstrats om.

En fartfylld och intensiv halvlek som vi kan tacka Oskari Forsman, stolpen och ribban för att det var 0-0.

Målskyttet lossnade i andra halvlek

IFK kom pigga ut till andra halvleken med ny energi och ett tydligt självförtroende. Taktpinnen var största delen av andra halvleken i IFKs händer men SJK var inte ofarliga. Dagens hjälte Oskari Forsman gjorde återigen en fin räddning då Jeremiah Streng fick på ett lågt och farligt skott. IFK valde att pumpa in ytterligare offensiv ny energi genom ett dubbelbyte när en dryg timme var spelad. Då kom nämligen både Hampus Lönn och Simon Silverholt in till förmån för Daniel Sjölund och Robin Sid. Både Robin Sid och framförallt Daja hade gjort väldigt bra insatser.

Det dröjde cirka 10 minuter innan utdelningen kom. Vår hårt kämpande anfallare Aristote ”Totti” Mboma nätade efter ett hårt skott som letade sig in i nätmaskorna, för passningen stod Simon Silverholt.

SJK hade inte på något vis gett upp och skapade en riktigt farlig chans då Hetemaj nickade men denna gång var det inte Forsman som räddade oss utan istället ribban. Tack för det! Istället för att låta SJK skapa fler farliga chanser gjorde IFK sitt andra mål och punkterade matchen genom inbytte Simon Silverholt. Glädjen hemma i soffan var svårslagen!

Efter det försökte SJK skapa tryck men lyckas inte få till det och alla tre poäng åker hem till Åland efter en OTROLIGT skön 2-0 seger! Det kändes som att de berömda marginalerna äntligen var på vår sida. I övrigt var det ett stabilt försvar, grymt bra målvaktsspel, hårt jobb över hela planen och bättre utdelning framåt än tidigare matcher.

”Hjärta och vinnarkultur! Sen gjorde jag några räddningar och det slutade med en rättvis seger” sade en ödmjuk Oskari Forsman i intervjun efteråt.

/Lasse Danielsson

Målskyttar: Aristote Mboma (75:e minuten), Simon Silverholt (83:e minuten)

Varningar IFK:

Varningar SJK: Moshtagh ”Mosa” Yaghoubi

Domare: Petri Viljanen

IS-stjärnor: Oskari Forsman 3, Totti Mboma 2 och Mehmet Hetemaj 1

Laget:
Oskari Forsman

Aapo Mäenpää, Robin Buwalda, Rick Ketting, Dylan Murnane
Robert Crawford, Daniel Sjölund ”K” (Hampus Lönn, 65:e minuten), Gustaf Backaliden
Keaton Isaksson, Aristote Mboma (Riku Sjöroos, 86:e minuten), Robin Sid (Simon Silverholt, 65:e minuten)

Avbytare:

Marc Nordqvist, Tarik Hamza, Simon Silverholt, Hampus Lönn, Amos Ekhalie, Riku Sjöroos