Tidig supermatch mellan favoriter

Vilken match som väntar denna påsklördag då två av Finlands främsta fotbollslag drabbar samman på Wiklöf Holding Arena! IFK ställer upp med i stort sett samma lag som för en vecka sedan började skakigt men avslutade storartat och slog JJK med hela 5-2 efter en dramatisk och spelmässigt perfekt andra halvlek. HJK är inte sämre. De kommer till Mariehamn med 7-0 i målskillnad efter att ha vunnit med 5-0 mot VPS och 2-0 mot KuPS.
Senaste gången lagen möttes var i Finska cupen då HJK vann mot IFK med 3-0 i Eckeröhallen, vilket imponerade även på fjolårets bästa finländske back, IFK-kaptenen Jani Lyyski:
– Deras lagbygge sitter redan. De har möjlighet att göra på det här sättet och göra värvningarna som behövs. Jag är förvånad över att de under de senaste åren bytt koncept, men nu har de igen insett att det är de som ska vara Finlands ledande klubb, säger han till Yle Sporten.
I samma artikel uttalar sig femton olika ligaprofiler och fjorton av dem håller HJK som storfavoriter till årets ligaguld; alltså det som gick till IFK Mariehamn i fjol. Den enda som avviker är Helsingfors IFK:s målvakt Carljohan Eriksson som av ”prinicpiella skäl” vägrar se guldet gå till lokalkonkurrenten HJK trots att han motvilligt medger att HJK ser ”oerhört starkt ut”.
– De har överlägset bästa resurser i Finland, har fått in ett par spelare som passar in perfekt i paletten plus att hela tränarstaben med Mika ”Bana” Lehtokoski, Jose Ribeiro och Juho Rantala har en likadan filosofi som de hela tiden utvecklar, säger Eriksson till Yle.
– Om inte HJK med det här materialet och den här budgeten vinner har de nog misslyckats, sammanfattar Ilvestränaren Jarkko Wiss.
Bland nyförvärven som HJK plockat in finns inhemska landslagsmännen Moshtagh Yaghoubi och Juha Pirinen samt beprövade lirare som Faith Friday Obilor, Demba Savage och Hannu Patronen.
– HJK har återgått till ett koncept som jag har svårt att förstå varför man överhuvudtaget kunde lämna, när man igen plockar in de bästa finländarna kryddat med spelare som man vet att kan prestera på hög nivå, säger Jani Lyyski.
Men fotboll avgörs på planen och inte i massmedia och IFK-tränaren Peter ”Lundis” Lundberg är fylld av tillförsikt men vet också vad som krävs för att rubba HJK.
– Vi måste prestera på toppen av vår förmåga och inte minst försvara oss bättre än vi gjorde i cupmatchen. Vi strävar mot att vara perfekta i varje läge och köra maxfart från första stund; i försvaret, mittfältet och anfallet, säger Lundis.
I truppen står det klart att Albin Granlund saknas och att det råder vissa frågetecken om Tommy Wirtanens medverkan.
Vad säger då dessa ligaprofiler om IFK Mariehamns chanser i årets liga? Här är tongångarna lite mer dämpade och Carljohan Eriksson säger så här:
– Det blir inte som Leicester som haft det jättejobbigt efter guldet, men lite mästerskapskrabbis tror jag ändå på. Jag har jättesvårt att se att de skulle upprepa den otroliga prestationen.
Det måste dock tilläggas. Det var det garanterat ingen som trodde i fjol heller vid den här tiden men IFK visade vad lagmoral och mod och engagemang kan göra i fotboll. När hjärta möter hjärna är det nästan alltid hjärtat som vinner.
Forza IFK, jag tippar 2-0 i hemmaseger!

/Jörgen Pettersson