Topplag – det passar IFK!

På söndag möter vårt Grönvitt ett lag som har 1-7 i målskillnad på sina fyra sista matcher. Låter inte så skrämmande, men som ni vet handlar det om serieledarna KuPS och match på bortaplan.
Fem av baklängesmålen har kommit i Conference League-kvalet mot schweiziska BSC Young Boys. KuPS förlorade med 2–0 hemma och med 3–0 i returen i Bern i går kväll, torsdag.
I Veikkausligan blev det senast 0–0 hemma mot serietrean Honka och före det förlust borta mot Haka med 2–1. Någon borde ringa sin gamla lagkompis Elias Mastokangas och fråga om hemligheten med att pytsa mot Kuopiolaget. Mastokangas har nämligen lånats ut av FC Inter till Haka och i första matchen för sin nya klubb gjorde han båda målen. Men mot IFK på Wiklöf Holding Arena för en vecka sedan gick han som bekant mållös från planen.

Kan IFK upprepa insatsen från hemmamatchen mot KuPS i maj och hitta lite mer kyla och precision i de avgörande lägena finns segern inom räckhåll. Då blev det 1–1 (mål John Owoeri) med mersmak. Även KuPS-tränaren Simo Valakari konstaterade sakligt att hans lag fick vara glada över en poäng. Då hade KuPS vunnit alla fem Veikkausligamatcher före det, och varit obesegrade nästan ett år. Ifjol, när KuPS vann grundserien på målskillnad före HJK, men förlorade guldstriden med en poäng, vann de med 1-0 på WHA och 2–0 hemma.
Att göra kanonmatcher mot topplagen har ju blivit lite av ett signum för IFK den här säsongen. Enda förlusten på fem matcher mot de tre topplagen kom borta mot nuvarande serietvåan HJK, som vann med 1–0. Mot trean Honka blev det 1–1 i båda matcherna.
Det är bara de tre lagen i täten samt FC Inter som släppt in färre mål än Grönvitt.

Mot KuPS är Tim Väyrynen en spelare som IFK-försvaret får hålla ögonen på. Med 9 mål delar han andraplatsen i skytteligan. Men det gick ju bra att neutralisera skytteligaledaren, Hakas Lee Erwin, i senaste matchen så det ordnar sig säkert.
Mindre bra i senaste matchen var att meriterade nyförvärvet Jamie Hopcutt skadade sig och de talas om två-tre veckors frånvaro. Vahid Hambo är också skadad, men annars är alla tillgängliga.
Som IFK ett antal gånger den här säsongen visat att man kan spela måste ambitionen fortsättningsvis vara att knipa sjätteplatsen och spel i övre slutserien. Fem matcher att gå på, sex poäng skiljer. Tufft, men inte omöjligt.
Däremot vill jag inte dra några växlar på att KuPS hade avspark mot Young Boys klockan 22.00 på torsdagskvällen och kanske inte får en idealisk uppladdning inför söndagsmatchen. När man hoppas att sådana yttre omständigheter ska tala till ens fördel brukar det sluta illa.

Jag har länge haft känslan av att KuPS oftast är ett lag som är steget före IFK. Det är sedan division 1-säsongen 2004 när de gulsvarta vann serien och gick direkt upp i ligan, medan IFK följde efter via kval. Jag minns också den katastrofala matchen när 3–0-ledning förvandlades till förlust 3–4, och när vi torskade i en cupsemifinal.
Men vad säger fakta? Jag började botanisera i gamla ligatabeller.
KuPS hade åkt ur ligan 2003 men återvände direkt och 2005 kom de tia medan IFK var tolva, närmast ovanför kvalplats – med god marginal dock. Men 2006, då kommer KuPS sist och får ta en ny sejour i ettan.
Då bytte jag fokus. Vilka var klubbarna i Veikkausligan under IFK Mariehamns debutsäsong 2005? De som inte är kvar i högsta serien är TPS, RoPS, MyPa, Tampere United, AC Allianssi, KooTeePee, Jaro och TP-47. Tänk, Tampere United som vann ligan 2006 och måste lägga ner verksamheten 2012. Det var då vi fick spelare som Kristian Kojola och Aleksei Kangaskolkka till Mariehamn. Båda i högsta grad bidragande under vårt guldår 2016.
De som klubbar som spelade i ligan 2005 och som är med även i år är HJK, Inter, FC Lahti, FC Haka och alltså KuPS. Lahti åkte ner till ettan 2010 och Haka 2012. Inter kvalade sig kvar när Grönvitt stod på topp 2016.
Sedan 2005 är det alltså bara klubbar från metropolerna Helsingfors, Åbo och Mariehamn som oavbrutet spelat Veikkausligafotboll. Det ger perspektiv på vilket fenomenalt arbete som gjorts och görs på och vid sidan av Idrottsparken/Wiklöf Holding Arena.

Matchen borta mot KuPS på söndag den 14 augusti har avspark klockan 16.00. Matchen kan ses på strömningstjänsten Ruutu, varför inte på storbildsskärm i glada vänners lag på WHA. Restaurang Grönvitt slår upp portarna klockan 15.00 och lockar med specialpris på gräddstuvad pytt + en flaska Stallahagen (eller alkoholfritt alternativ) kl. 15–15.30.

/ Mårten Sundberg