Toppmatch mellan IFK och SJK

Toppmötet mellan IFK Mariehamn och SJK har alla förutsättningar att bli en såväl mål- som händelserik match. Det är ett starkt och friskt IFK som tar emot Seinäjokiklubben SJK på Wiklöf Holding Arena. SJK och IFK är två lag som kämpar om att vara med i toppen av årets Veikkausliiga och båda har hittills motsvarat förväntningarna – tillsammans har de gjort tjugosju mål! SJK ligger tvåa i ligan, ett poäng före IFK som är trea.

Vi kan förvänta oss att se två anfallsglada och spelskickliga lag. I IFK är stämningen på topp efter den starka säsongsstarten. Spelarna har dessutom fått nio dagars matchledighet och alla spelare är i skick, bortsett från de långtidsskadade Petteri Forsell, Aleksei Kangaskolkka och Albin Granlund. Träningarna har inriktats på offensivt spel och anfallarna Dever Orgill, Diego Assis, lagkaptenen Jani Lyyski, succébacken Thomas Mäkinen och de övriga är redo.

SJK är en hård motståndare. I fjol möttes lagen tre gånger i ligan med magert resultat för IFK. Två stycken 3-0 förluster på bortaplan och oavgjort 2-2 hemma. Det är alltså dags för revansch!

Senaste matchen för SJK slutade med 1-2 förlust hemma mot HJK efter att man haft ledningen med 1-0 i halvtid. SJK har gjort hela sexton mål på sina tio matcher, fem fler än IFK. Man har dessutom släppt in bara fyra, två mål mindre än IFK.

SJK grundades i Seinäjoki så sent som år 2007 då Sepsi-78 och TP-Seinäjoki gick samman. Första året spelade man i division två och slutade åtta. Sedan gick det bättre. Hösten år 2013 steg laget till Veikkausliiga och första året 2014 slutade med seger i ligacupen och en andra placering i ligan. Grunden till lagets framgångar är fastighetsmagnaten Raimo Sarajärvi som även är klubbens ordförande.

Med ligans starkaste försvar som bas har SJK bara släppt in fyra mål i år. Men även om laget är defensivt skickligt har man också ett starkt centralt mittfält med spelare som Wayne Brown, Jussi Vasara, Mehmet Hetemaj och fler. I anfallet finns tidigare IFK-spelaren Toni Lehtinen och tidigare Celticproffset Atajic Bahrudin, fostrad i MFF. Bahrudin som skrev på för SJK i vintras sade så här enligt ett pressmeddelande:

”Jag upplever det här som ett bra skyltfönster på vuxennivå. Jag vill göra mål och hjälpa laget till bästa möjliga slutresultat. Kanske till seger i ligan och till att gå långt i Europa”.

SJK:s ambition är glasklar, man vill vinna ligan.

/Jörgen Pettersson