TPS - IFK Mariehamn 0-1 (0-0)

IFK Mariehamn fortsätter att vinna. TPS kunde – trots mängder av chanser i början av matchen – inte få hål på Nurme i IFK-målet. Janis Lyyskis mål efter timmen spelad blev matchens enda och IFK är därmed serieledare.
 
Fjärde matchen på elva dagar. Det är tätt mellan bataljerna för IFK så här i inledningen av säsongen. Efter två raka ligasegrar på WHA, var det på onsdagskvällen dags att spela årets första bortamatch. Motståndet såg på förhand rätt så makligt ut. TPS – som har en betydligt mindre namnstark trupp jämfört med ifjol – har inlett säsongen med tre raka 0–1 förluster, av vilka två har kommit i ligan. Med dessa förutsättningar var matchbilden svår att förutse. Skulle IFK spela "bortafotboll", backa hem och satsa på kontringar? Eller skulle man försöka föra matchen mot en motståndare som befinner sig i en uppförsbacke? 
 
De första 15 minuterna av matchen är nog något som IFK helst glömmer. TPS skapade målchans på målchans och IFK-spelarna kan bara tacka Simon Nurme, samt stolpen och ribban för att det fortfarande stod 0–0. Kavalkaden av målchanser inleddes i den femte minuten när TPS i en och samma sekvens hade fyra farliga avslut mot mål. Det började med en långboll ut till vänster del av straffområde där en TPS:are tog emot och avfyrade ett farligt skott som Nurme snyggt räddade, returen hamnade sedan två gånger om hos hemmaspelare som sköt, men bägge gånger täckte Bobbie Friberg Da Cruz föredömligt. Hela den kaosartade situationen avslutades med att ex-IFK:aren, Charlie Trafford, sköt från höger del av straffområde via Nurmes fingerspetsar (tror jag) och i stolpen. Under de tio följande minuterna hade TPS sedan ytterligare tre-fyra jättelägen att spräcka IFK:s nolla, men en storspelande Simon Nurme i IFK-målet räddade två frilägen, och såg sedan också Wayne Browns distansskott gå i ribban och ut. 
 
Det tål att upprepas: Att det stod 0–0 efter den inledande kvarten är ett smärre mirakel. Efter den femton minuter långa pärsen så lugnade IFK ner spelet och fick också lite utrymme av TPS att spela runt bollen på. IFK:s farligaste chans i den första halvleken kom i den 32:a minuten. Det hela började med att Luis Solignac – centralt i banan – väggspelade sig fram med Petteri Forsell. Strax utanför straffområdet blir anfallaren bryskt fälld av Miro Tenho i TPS-försvaret. Den efterföljande frisparken, som är från ca 20 meter, slås av Forsell. Skottet blir hårt och studsande men TPS-målvakten lyckas – på hockeymanér – styra bollen till en IFK-hörna. 
 
Ett par minuter efter den farliga frisparken så vädjar IFK:s Bernardo Ribeiro efter en straff. Han anser sig ha blivit fälld av TPS målvakt Arnold Uschanoff, men domaren vinkar avvärjande. Halvleken avslutas sedan med ett sällsynt långt anfall av IFK, Robin Östlind inleder med en lång offensiv löpning och anfallet avslutas med en svag nick av Petteri Forsell som sprungit sig fri i straffområdet. De första 45 gick helt klart i TPS favör, men en viss trötthet kunde skönjas på Åboborna och IFK:s spel de sista 10 skvallrade ändå om att andra halvlek kunde bli roligare.
 
I halvtid gör IFK sitt första byte, Tomas Hradecky går av planen och in kommer Duarte Tammilehto. IFK:s spel under de första minuterna av andra halvlek ser betydligt bättre ut än det som sågs i första, positionsbyten och mer precisa passningar leder till ett ganska stort bollinnehav. Men de riktigt heta chanserna saknas fortsättningsvis. I den 54:e minuten gjorde grönvitt sitt andra byte, ut gick Robin Östlind och in sprang – för första gången i år – Diego Assis. Med Assis på planen ökade IFK-dominansen än mer. De tre offensiva på mittfältet: Petteri, Bernardo och Diego bjöd på finsk-brasilianskt klapp-klappspel och efter 59 minuter så var det nära att ge utdelning. Ribeiro hittade Assis som slog en fenomenal djupledsboll till IFK:s ensamme anfallare, Solignac, som fick en tå på bollen men avslutet reflexräddades till en hörna. Målet skulle dock komma strax efteråt. Efter hörnan fick Petteri Forsell tillbaka bollen på högerkanten, IFK:s nummer tio dansade in mot mitten och avfyrade ett lurigt vänsterskott som hemmamålvakten tvingades lämna retur på, först framme på returen var Jani Lyyski och kaptenen bredsidade behärskat in bollen i det öppna TPS-målet. 
 
Efter målet fortsätter de offensiva IFK:arna att bjuda på fotbollsgodis, men passningarna blir lite för nätta och någon het målchans värd namnet blir det inte. 20 minuter in i den andra halvleken gör TPS ett dubbelbyte och samlar ihop till en kraftansträngning som varar i ungefär 10 minuter. Grönvitt som vid det här laget har fått ordning på det defensiva spelet kan ändå hålla undan utan problem. Den sista kvarten försöker IFK att hålla i bollen och på så vis försvara sin ledning. Tre vassa avslut jobbar man fram i minut 78,79 och 81. Men Forsells, Solignacs och Ribeiros avslut går alla utanför målramen. På övertid skapar TPS sedan en del oreda i IFK:s straffområde, men med andan i halsen så rensar försvaret tillslut undan bollen och domare Gestranius blåser av matchen. IFK:s tredje raka seger var ett faktum och laget kan invänta följande omgång som serieledare, och med nollan fortfarande intakt. 
 
IFK:s startelva:Simon Nurme - Tommy Wirtanen, Jani Lyyski, Bobbie Friberg Da Cruz- Albin Granlund - Robin Östlind (Assis, 54), David Ramadingaye (Ekhalie, 87), Tomas Hradecky (Tammilehto ,46), Petteri Forsell, Bernardo Ribeiro - Luis Solignac
 
På bänken: Otso Virtanen, Rezgar Amani, Roger Thompson, Duarte Tammilehto, Amos Ekhalie, Robin Sid, Diego Assis:
 
 
TPS startelva: Arnold Uschanoff - Ville Valtteri Starck (Peltola, 87), Jesper Brechtel, Sami Rähmönen, Charlie Trafford (Hradecky, 65), Wayne Brown, Miro Tenho, Mikko Hyyrynen, Eero Tamminen (Lehtonen ,65), Thomas Agyiri, Igor Jovanovic
 
På bänken: Jani Tuomala, Matej Hradecky, Juho Lehtonen, Santeri Peltola
 
 

Domare: Mattias Gestranius, Mikko Alakare, Arttu Hautamäki, Ville Käldström

Publik: 1.722

Varningar: Ramadingaye, 24. Tenho, 33. Assis, 89. Tammilehto, 90.

IL-lejon: 3: Petteri Forsell. 2: Mikko Hyyrynen. 1: Wayne Brown.

 

/Daniel Skogström