Tränartrio klar för Grönvitt

Hela Ålands lag, IFK Mariehamn har gjort klart hur tränarstaben ser ut för laget inför inkommande säsong i Veikkausliiga som en följd av att Pekka Lyyski tidigare i höst meddelade att han avslutar sin tränarera i Grönvitt.

Och det är ett nytt koncept som IFK Mariehamn nu väljer att pröva. Huvudtränarskapet nästa säsong blir ett delat huvudtränarskap mellan tidigare assisterande tränaren Peter Lundberg och Kari Virtanen som ansluter till klubben. Som ny kombinerad assisterande tränare och lagledare blir tidigare IFK-spelaren Daniel Norrmén som fram till nu varit tränare för IFK Mariehamns damlag.

Peter Lundberg behöver ingen närmare presentation utan är välkänd för publiken på Wiklöf Holding Arena från sin aktiva tid som IFK-spelare och de senaste fyra säsongerna som assisterande tränare vid Pekka Lyyskis sida. Den svenskspråkige Kari Virtanen å sin sida är född 1958 och har en bakgrund som elitspelare bland annat i TPS och RoPS och tre säsonger i svenska AIK. Han är meriterad landslagsman med 37 landskamper. Som tränare har han på meritlistan att ha tränat både RoPS och Inter i Veikkausliiga. Han har bl.a. också fungerat som ungdomstränare inom TPS. Nu närmast kommer Virtanen från en assisterande tränarroll i EIF.

Det för IFK nya upplägget med delat huvudtränarskap har tagits fram för att dels fortsätta satsa på Peter Lundberg och låta honom utvecklas vidare från sin assisterande tränarroll till att ta steget till huvudtränarskap, dels förhålla sig till licenskraven som kräver en i tränarstaben med s.k. PRO-tränarlicens.

Vi väljer att pröva ett upplägg där Lundis och Kari kommer att dela huvudtränarskapet för laget. Kari är en erfaren och senior fotbollstränare som här senast kommer från en liknande situation där han med Ekenäs IF unga och nya huvudtränare hade en roll som kan beskrivas som mentor och bollplank. Vi tror att Lundis och Kari kommer att komplettera varandra på ett mycket bra sätt och vi tror att det är ett bra sätt för Lundis att fortsätta sin utveckling in i rollen som huvudtränare. Vi har varit mycket nöjda med hans fyra år som assisterande tränare och nu vill vi ge honom goda förutsättningar för att fortsätta växa in i huvudtränarskapet på ett bra sätt. Med Kari får vi en ledare med gedigen fotbollsbakgrund och erfarenhet från att träna Veikkausliigalag och vi tror på det här upplägget, kommenterar IFK Mariehamns ordförande Robert Söderdahl.

Att Daniel Norrmén tar klivet in i tränarstaben för herrlaget kommenterar klubbdirektör Peter Mattsson så här:

Det känns riktigt bra att vi kan jobba med tränarrekrytering i de egna leden och det känns naturligt att knyta Ahna till herrlaget i det här läget som ett sätt att utveckla och generationsväxla tränare internt i klubben. Ahna har gjort bra resultat med IFKs damlag och det är ett bra nästa steg att nu komma in som assisterande tränare till Kari och Lundis. Vi måste också passa på att vara ödmjukt tacksamma till Ahnas nuvarande arbetsgivare, Ronny Häggblom och Konsenshus, som ger oss och Ahna den här möjligheten att på deltid ha honom i laget som assisterande tränare och lagledare. Det är igen ett bevis att det finns ett genuint och starkt stöd för IFK bland åländskt näringsliv.

Med tränarkonstellationen klar inför inkommande säsong så fortsätter nu arbetet med att göra klart spelaravtalen med de ännu inte kontrakterade spelarna och Peter Mattsson bekräftar att han är i slutfasen av några kontraktsförhandlingar med befintliga spelare.

Att vi nu kan gå ut med att tränarfrågan är löst underlättar också för oss att göra klart med flera av de spelare som vi diskuterat förlängda avtal med och jag tror att vi skall kunna offentliggöra förlängda spelarkontrakt under nästa vecka, avslutar Mattsson