TRE NYA POÄNG PÅ SPEL PÅ SÖNDAG

Nu på söndag, med avspark redan kl.16.30, är det åter dags för hemmamatch när IFK Mariehamn välkomnar Åbolaget FC Inter till Åland och Wiklöf Holding Arena för match i den finska högsta ligan. Detta efter att IFK spelat två bortamatcher på raken och bärgat hem fyra poäng genom seger över KTP samt oavgjort mot FC Lahti. Lägger vi därtill IFKs senaste hemmamatch mot HIFK (0-0) är nu förlustfria raden uppe i tre matcher för de Grönvita.

Söndagens motståndare, Football Club International Turku, eller kort och gott FC Inter bildades 1990 där en av de stora pådrivarna var Stefan Håkans, tillika VD för bärgningsbolaget Alfons Håkans AB. Klubben bildades för att i första hand ge juniorer i Åbo en möjlighet att spela fotboll men redan 1992 tog FC Inter över Nahkakuula (NaKu) plats i division tre och året efter tog man över Turun Toverit (TuTo) plats i division två då TuTo brottades med ekonomiska problem. 1995 debuterade Inter i ligan för att 1997 åter falla ner till ettan. Året i ettan blev ettårigt och sedan 1999 har laget oavbrutet spelat i den högsta ligan, d.v.s. 23 år på raken nu. På meritlistan finns ett ligaguld (2008) och två segrar i Finlands Cup (2009 och 2018). Två ålänningar har under åren gjort stort avtryck i Åbolaget – dels Mika Niskala som 2002 – 2004 gjorde 59 matcher och 5 mål för laget och dels Mats Gustafsson som 1997 – 2005 gjorde hela 189 matcher och 23 mål för laget. FC Inter tränas för tredje året i rad av spanjoren José Riveiro.

FC Inter kommer till Mariehamn med ett ganska brokigt resultat bakom sig den senaste tiden. I ligan har det blivit bara en oavgjord (FC Lahti 1-1) och två förluster (Ilves 1-2) och senaste måndag ny förlust (HIFK 0-1) på de tre senaste ligamatcherna och dessutom har man hunnit med att bli utslagna ur Europa Conference League efter 1-1 hemma och 0-2 borta mot ungerska Puskas Ferenc Akademia FC.

I FC Inters trupp hittar vi två spelare med förflutet i IFK, nämligen Rick Ketting och Lassi Järvenpää. Å andra sidan har hela sex IFK spelare i dagens trupp någon gång representerat FC Inter under sin karriär. Elias Mastokangas är som bekant inlånad från just Inter till denna säsong. Ett arrangemang som gör att han inte är tillåten att spela mot sin moderklubb vilket då gör att han kommer att missa matchen nu på söndag. En annan spelare i IFK som spelat för FC Inter är Alan Henrique som 2017 gjorde 26 matcher med laget. Dessutom gjorde Oskari Forsman sina sex första ligamatcher för just Inter och detta redan 2007-2008. 2015 provade Vahid Hambo lyckan i FC Inter där det blev fyra mål på sex matcher. Mera Intererfarenhet hittar vi i Niilo Mäenpää som säsongerna 2018-2019 spelade 38 matcher för de ”blåsvarta”. Slutligen, har också Eero Tamminen sju matcher för Åbolaget på sitt samvete och detta år 2019.

Hur till vida IFKs nyförvärv från Brasilien, Cledson Carvalho Da Silva - eller kort och gott ”Dé”,kommer att medverka i söndagens match är ännu oklart men efter avklarad karens deltog han för första gången i en IFK träning idag på förmiddagen. Som vanligt tas matchtruppen ut efter morgondagens träning.

Traditionsenligt brukar det vara jämna tillställningar mellan IFK och Inter och totalt har lagen mötts 42 gånger i ligasammanhang. Det har blivit 14 stycken IFK segrar, 12 kryss och 16 Intersegrar. I Mariehamn har IFK vunnit 9 drabbningar och Inter 6 stycken medan 5 har slutat oavgjort. Något som kan tilläggas i detta sammanhang är att FC Inter, tillsammans med HJK, är de enda två lagen som spelat oavbrutet längre i den högsta finska ligan än vad Grönvitt gjort.

Hur det går i matchen på söndag? Med tanke på Inters något svajiga dagsform finns alla förutsättningar för att alla tre poängen stannar hemma på Åland. Men då gäller det för det grönvita försvaret att hålla stenhård koll på gästernas stjärnanfallare, Timo Furuholm med 81 mål på 213 matcher samt Benjamin Källman, 95 matcher och 28 mål i ligasammanhang.

Efter IFKs tre senaste matcher, med en vinst och två oavgjorda, vore det kul om också publiken hittade tillbaks till Wiklöf Holding Arena. Trenden är även där uppåtgående med fler i publiken match för match. Den ”12e spelaren” kan faktiskt avgöra en sådan här drabbning.

//Sune Eriksson

 

IFK - Inter

Wiklöf Holding Arena

Söndag 25/7 kl. 16.30