Tre oerhört sköna bortapoäng i händelserik kämpainsats.

IFK började matchen kontrollerat och kom till vassa chanser genom snabba omställningar. Redan i den 8:e minuten hittade Amos Ekhalie fram till Brian Span som vred och vände i straffområdet innan han drog iväg ett skott mot mål. Skottet styrdes via en KuPS-försvarare och ställde Otso Virtanen som tvingades kapitulera mot sina forna lagkamrater. Bara 2 minuter efter målet kommer Brian Span längs högerkanten och slår in ett lågt inlägg som hittar fram till Aleksei Kangaskolkka som bara behöver styra in den i mål men oturligt nog lyckas han inte få en fot på bollen.

I den 33:e matchminuten tror och hoppas hela Kuopio på en straff för hemmalaget då Bobbie Friberg Da Cruz får bollen på handen i straffområdet. Domaren väljer dock att fria och det är vi glada för.

Båda lagen skapar flertalet chanser och det känns tidigt som att det kommer att bli en målrik match på Savon Sanomat Areena i Kuopio. I den 34:e matchminuten är det dags för Robbin Sellin att presentera sin vänsterfot. ”Allu” Kangaskolkka gör ett bra förarbete och spelar ut till en fristående Robbin Sellin på vänsterkanten som borrar in bollen lågt i bortre hörnet otagbart för Otso Virtanen.

IFK har satt sig in i en riktigt bra sits med 2-0 borta mot KuPS efter 34 minuter. KuPS är dock inte ofarliga och skapar flertalet chanser. I den 39:e minuten kommer ett inlägg från vänsterkanten som letar sig fram till Ruben Gabriel. Gabriel styr den mot mål och Andreas Vaikla gör en snygg reflexräddning på första skotten, dock går returen rakt tillbaka till Ruben Gabriel som den gången trycker in den i mål och Vaikla är chanslös. Domaren blåser av en oerhört händelserik första halvlek och IFK går in i omklädningsrummet med en 2-1 ledning.

Andra halvlek fortsätter på samma sätt som första med chanser åt båda håll och snabba omställningar. KuPS har bollinnehavet och IFK är som vanligt livsfarliga på omställningarna.

IFK är ytterst nära att gå till en 3-1 ledning när den pigge Robbin Sellin sätter fart och genom en klassisk ”peta-stick” kommer så gott som fri. Robbin placerar bollen i det bortre hörnet men tyvärr tar den i insidan av stolpen. Brian Span stäcker sig för att få tag på returen men den går oturligt nog tillbaka till Otso Virtanen.

KuPS flyttar upp manskapet för att få in en kvitteringsboll och är nära i den 88:e minuten på en hörna men Amos Ekhalie, som bevakar stolpen, nickade bort bollen på mållinjen. KuPS forsätter trycka på hårt för en kvittering i slutet och har de en boll i mål efter en något tumultartad situation på en hörna i den 97:e (!) minuten. Målet döms däremot bort och Solomon Duah får i situationen efter syna det röda kortet för en knuff på domare Jani Laaksonen. I samma situation visas även KuPS-anfallaren Salami ut. Hela IFK försvarar med stort hjärta och står emot KuPS försök till kvittering. IFK kan därmed andas ut och tar med tre oerhört sköna poäng till holmen. En riktigt bra match av IFK där hela laget bjuder på en otroligt bra insats med mycket chanser och en stor portion av kämpaglöd.

-En riktig kämparvinst, säger försvarsgiganten Kristian Kojola till Ilta-Sanomat TV efter matchen.

Nu väntar ett välförtjänt landslagsuppehåll och nästa match är den 14:e juni borta mot PS Kemi.

/Lasse Danielsson

KuPS-IFK Mariehamn 1-2 (1-2)
0-1 Brian Span (8:e minuten)
0-2 Robbin Sellin (35:e minuten)
1-2 Ruben Gabriel (39:e minuten)

Varningar IFK: Bobbie Friberg Da Cruz, Jani Lyyski, Robbin Sellin, Aleksei Kangaskolkka, Andreas Vaikla

Varningar KuPS:  Saku Savolainen. Solomon Duah och Gbolahan Salami(rött kort)
Domare: Jani Laaksonen
Ilta Sanomat stjärnor: 3 – Robbin Sellin, 2 – Aleksei Kangaskolkka, 1 – Nikko Boxall

Laget:
Andreas Vaikla
Albin Granlund (Tommy Wirtanen, 92), Kristian Kojola, Jani Lyyski (”K”), Bobbie Friberg Da Cruz
Brian Span, Philip Mantilla, Gabriel Petrovic (Joel Mattsson, 71), Amos Ekhalie
Robbin Sellin, Aleksei Kangaskolkka

Avbytare:

Robin Sid, Joel Mattsson, Craig Wight, Tommy Wirtanen, Aapo Mäenpää