Tre poäng efter chockmål

IFK Mariehamn - VPS 1-0 (1-0)

Det tog bara 46 sekunder innan Keaton Isaksson framspelad av träffsäkra Robin Sid satte 1-0 till hemmalaget IFK som med två raka hemmaförluster jagade tre poäng mot gästande VPS. Wiklöf Holding Arena var regndränkt och planen plaskig vilket ledde till mindre tekniska läckerheter och mer kämpatag. Publiken på 985 personer skulle komma att få se stundtals extremt spännande situationer men även stunder av stand-still och mittfältskamp. Dagens match leddes av en grekisk domartrio som ett resultat av ett samarbetsprojekt mellan fotbollsförbunden i Finland och Grekland. Huvuddomaren var Tzilos Athanasios assisterad av Nikolaidis Konstantinos, Nikolakakis Vasileios och fjärdedomaren Mattias Gestranius. De genomförde matchen i stort sett felfritt vilket var en utmaning, med tanke på underlaget.

Efter ledningsmålet fortsatte IFK med sin offensiv som resulterade i matchens första och resultatlösa hörna efter elva minuter. Därefter föll grönvitt tillbaka något och lämnade fältet fritt för VPS som kämpade hårt med att komma tillbaka efter chocköppningen. Detta resulterade den 29:e minuten i att Alain Richard Ebwelle kom helt fri med IFK-målvakten Oskari Forsman som gjorde en elegant täckning och räddade ett till synes säkert mål. Nästan direkt efteråt var VPS-spetsen Steven Morrissey också fri men stoppades även han av Forsman som tillsammans med Daniel Sjölund och Robin Sid var matchens giganter, enligt min mening.

Strax efteråt hade även Robin Sid några fina chanser vilka inte gick ända fram. Bollen var hal och svår att vinna kontroll över. I den 40:e minuten trodde dock alla att 2-0 var ett faktum efter att Daja Sjölund i ett alltigenom genialt framspel gjorde Hampus Lönn helt fri men Lönn förivrade sig något och sköt ovanför. Första halvleken avslutades med att VPS i den sista minuten fick sin första hörna som dock blev till ingenting.

Om första halvleken var spännande och stundtals händelserik var den andra mer rörig – fram till ett gastkramande slut. Daja och Aristote ”Totti” Mboma varnades och VPS såg ett tag ut att koppla grepp kring händelserna men efter att Simon Silverholt kom in istället för Totti i den 72:a och Amos Ekhalie ersatte Keaton Isaksson i 79:e såg det för stunden något lugnare ut. Men fotboll är oberäkneligt och innan matchen var över radade VPS upp tre snabba hörnor i slutet av matchen och ett jätteskott i 89:e som Oskari Forsman räddade med en slängning från den högre skolan. Det är rättvist att slå fast att Oskari Forsman räddade minst två, kanske tre, jättelägen denna kväll.

VPS-tränaren Petri Vuorinen tvingades efter matchen förklara lagets nionde match utan seger:

– Det började med ett blixtnedslag (1-0) och efter det tog det tid att komma in i matchen. Vi lyckades ändå komma ensamma med målvakten några gånger utan att förvalta chanserna. Även i andra halvleken hade vi stundtals bra spel men, men... när det är tungt så är det tungt. Vi gjorde ingen dålig match.

IFK:s tränare Peter Lundberg var på gott humör efter att laget fixat hem viktiga tre poäng och en femteplacering i en hyperjämn liga:

– Det var viktigt med tre poäng efter två hemmaförluster. Vi lyckades hyggligt i vår taktik att kontrollera spelet med kraft i passningarna och inte bara bjuda på fight. Jag är nöjd med sättet på vilket vi kontrollerade bollen och Daja och Robby (Robert Crawford) skötte spelfördelandet bra. Vi hade några jättebra perioder och gjorde det överlag bra men vi brände också några jättelägen.

Nästa match för IFK är inkommande söndag då FC Lahti kommer på besök till Mariehamn. Lahti ligger just nu ååtta med två segrar och fem oavgjorda på åtta matcher.

Matchrapporten kan läsas på den här länken.

/Jörgen Pettersson