Tre poäng efter fotbollsdrama

IFK Mariehamn – SJK, Seinäjoki 1-0 (1-0)

Tack till hjärta, muskler och en vilja av stål! IFK stod emot en anstormning utan dess like i kvällens segermatch mot SJK. Trots tio mot elva i hela andra halvlek vann IFK kvällens match med 1-0. För andra gången i år var det Amin Nazari som sänkte SJK.

Redan från allra första stund stod det klart att kvällens match skulle bli en holmgång där kamp gick före stil och hjärta vara viktigare än hjärna. Wiklöf Holding förvandlades för en kväll till Colosseum där välkammade fotbollsspelare plötsligt blev gladiatorer.

Det började från start, bara tjugofem sekunder efter avspark ryckte SJK:s spets Aristote Mboma sig loss och tog sig fri med IFK-keepern Igor Levchenko som tvingades mota till hörna och därmed var standarden satt och alla vakna.

När första halvleken var över visade hörnstatistiken 6-1 till bortalaget som de facto skapade många hyggliga anfall utan att för den skulle bli riktigt, riktigt farliga. Matchen böljade inte särskilt mycket över hela planen, det stora slaget utspelade sig på mittfältet med viss övervikt för SJK i anfallen.

F:ma ”Silversid” eller Simon Silverholt och Robin Sid lämnade dock aldrig SJK-försvaret i fred och i den 18:e minuten fann den gulsvarta backlinjen ingen annan råd än att fälla en framrusande Silverholt vilket fick utmärkte domaren Jari Järvinen att peka på straffpunkten. Ingen protesterade och IFK:s filippinske landslagsspelare Amin Nazari, som sänkte SJK i förra hemmamatchen, gjorde inget misstag då han smällde in 1-0.

Resultatet höll till halvtidsvilan trots att SJK radade upp både hörnor och anfallsförsök. Halvleken präglades av hårda tag och mycket vilja och i den 38:e minuten trodde hela Wiklöf Holding Arena att det skulle bli straff till SJK. Domare Järvinen rusade distinkt fram mot straffpunkten men hade siktet ställt på Denys Oliinik som inte alls ramlat till följd av fällning utan hade lagt sig vilket renderade i ett gult kort för filmning.

Med fyra minuter kvar av halvleken gjorde Aristote Mboma en ny solorusning och spelade in till en helt fri Denys Oliinik som sköt högt över. Sällan har en paus kommit lika lägligt som denna kväll.

Andra halvleken började med en kalldusch då grönvite Philip Mantilla drabbades av rött kort direkt efter att ha dragit ner ständiga faran Aristote Mboma på den egna planhalvan. Därmed var det tio mot elva resten av den andra halvleken.

För att hålla fokus på offensiven gjorde IFK två rätt snabba byten efter det och satte in Ivan Tatomirovich istället för Robin Sid och Thomas Mäkinen istället för Amin Nazari. Det var denna kväll tydligt att IFK inte hade för avsikt att backa hemåt. Snarare tvärtom trots en man mindre.
I takt med minuterna som tickade allt långsammare satsade SJK allt hårdare framåt och i den sjuttioåttonde minuten var det nog ingen som begrep hur Aristote Mboma kunde missa målet. Han blev helt frispelad men slog den tätt utanför Levchenkos vänstra stolpe. Brännmärkena går fortfarande att se på stolpens utsida.

Som om det inte räckte stoppade Levchenko ytterligare en fri Mboma i sista minuten genom att göra sig stor och stoppa skottet från en meters håll.

Så där fortsatte det och när sista signalen ljöd stod det 1-9 i skott mot mål och 1-11 i hörnor men 1-0 på resultattavlan. Detta var kvällen när vilja utklassade klass och då är fotboll ofta som allra bäst! Bäst på plan var hemmalagets Gabriel Petrovic följd av Mboma och grönvite kaptenen Kristian Kojola.

Nästa match kommer redan på söndag då TPS kommer till Mariehamn. De gör det med en stark hemmaseger i ryggen efter 1-0 i lokalderbyt i Åbo mot FC Inter i kväll.

Alla detaljer från kvällens drabbning i Mariehamn kan du se på den här länken

/Jörgen Pettersson