Tre poäng inför storpublik

IFK Mariehamn-JJK 2-1 (2-1)

Robbin Sellin, 4, Aleksei Kangaskolkka, 20, Samu Suoraniemi, 30,

Hela 2.207 personer såg IFK Mariehamn vinna hemma mot JJK från Jyväskylä på söndagskvällen. Fast helt enkel blev inte segern i denna kämpamatch.

Inför en fullsatt Wiklöf Holding Arena tog det bara knappt fyra minuter innan hemmalaget IFK tagit ledningen mot gästande JJK. En långboll från Aapo Mäenpää landade hos Aleksei Kangaskolkka som passade vidare till Robbin Sellin som tunnlade JJK-keepern Teppo Marttinen till 1-0.

Fast det ska tilläggas, JJK var före det ytterst nära att ta ledningen efter snyggt uppspel och avslut från Mikko Manninen som gick strax utanför.

IFK fortsatte pressa och tio minuter senare hade Sellin ett ”nästanläge” efter snyggt framspel av Amos Ekhalie men bollen strök över ribban.

Hetast av alla till en början var Aleksei Kangaskolkka som i den tjugonde minuten ökade på IFK-ledningen till 2-0. Kangaskolkka spelades fram av Brian Span på högerkanten, drog snyggt två JJK-försvarare och avlossade vänsterkanonen från tjugofem meter vilket Teppo Marttinen inte förutsåg och inte heller nådde.

Men JJK visade inga tecken på att ge upp. Efter en halv timmesspel lyckades Toni Tahvanainen vända bort IFK-målvakten Andreas Vaikla och sedan spela till Samu Suoraniemi som från mitten i straffområdet behärskat slog in reduceringen 2-1.

Halvleken avslutades med ett perfekt frisparksläge strax utanför JJK:s straffområde sedan Aleksei Kangaskolkka kapats. Robbin Sellin med sin känsliga vänsterfot tog frisparken men slog den en bit ovanför JJK-målet.

Andra halvleken började med en bra IFK-frispark från straffområdeskanten mot JJK. Philip Sparrdal Mantilla träffade Brian Span vars nick räddades på mållinjen av JJK-försvaret. Värsta farligheten stod annars JJK för efter två på varandra följande frisparkar. Först tio meter från straffområdet då lagkaptenen Tommi Kari sköt in i klungan och fick ny frispark som Gael Junior Etock slog välplacerad men Andreas Vaikla gjorde en fantomräddning och boxade ut frisparken till hörna.

Nära ögat var det också i den sextiofemte minuten då JJK var ytterst nära att nicka in en kvittering men bollen bara nuddade stolpen från utsidan.

Med knappt tjugo minuter kvar kom Robin Sid in istället för Brian Span och sista bytet kom med sju minuter kvar då Philip Sparrdal gick ut istället för Rezgar Amani. Trots bytena blev det inte fler skarpa lägen. Matchen slutade 2-1 och tre poäng stannar i Mariehamn.

JJK-coachen Juha Pasoja får fortsätta leda ligajumbon JJK ett tag till men var inte alltför missnöjd över lagets insats:

”Jag är nöjd med sättet som vi spelade på men tycker ändå vi gav bport två lätta mål i början och sedan hade svårt att komma tillbaka i matchen. Vi försökte spela boll och ta oss igenom IFK:s mittfält och lyckade riktigt bra några gånger. Fast att bli helt utan poäng är förstås aldrig bra.”

IFK Mariehamns lagledare Peter Lundberg var efter matchen glad över tre nya poäng:

”Vi inledde bra med två ganska snabba mål men släppte sedan tyävrr in JJK i matchen igen då de reducerade. Detta påverkade även vårt fortsatta spel. Jag är såklart glad över tre poäng, med ettmålsledningar kan vad som helst hända även om jag tyvcker vi borde avgjort matchen både i första och särskilt i slutet av den andra halvleken.”

Detaljerna från kvällens match finns att läsa på den här länken.

Nästa match för IFK:s del är på torsdag då HJK står för motståndet; i Helsingfors. Då är det dags för den första grönvita segern!

”Vi tar träningsledigt i morgon och sedan kör vi två lätta träningar för att vara redo på torsdag. Vi måste göra vårt absolut bästa för att ta poäng”, säger Peter Lundberg.

Bästemanspriser

3 stjärnor: Aleksei Kangaskolkka.

2: Kristian Kojola.

1: Anthony Dafaa Clement.

/Jörgen Pettersson