TRE POÄNG MOT ILVES!

Alla matcher är viktiga och denna match var inget undantag från den regeln. Bra stämning, fint väder och två taggade lag möttes ikväll på Tammela Stadion i Tammerfors. Eftersom Aleksei Kangaskolkka i förra matchen mot VPS drog på sig två gula kort var han därför avstängd i kvällens drabbning. Istället valde Peter ”Lundis” Lundberg att sätta upp Simon Silverholt i anfallet tillsammans med slitvargen Robin Sid. Övrigt noterbart var att Joel Mattsson tog plats i startelvan till vänster på mittfältet samtidigt som Keaton Isaksson startade på andra kanten.

Matchen inleddes med två lag som tydligt ville framåt, ikväll skulle vi få se mål och målchanser var känslan. Det dröjde dock till den 17:e minuten innan den första riktigt farliga chansen skapades och det var IFK som skapade den med Keaton Isaksson i spetsen. Isaksson blev i princip frispelad av Amin Nazari, Keaton föll - efter vad som på tv-bilderna såg ut som en kontakt med Ilves back - men domare Jani Laaksonen valde att fria.

IFK fortsatte att skapa chanser och nästa läge var ett av de bästa lägena man kan ha, nämligen ett friläge. Det var Simon Silverholt som i den 18:e minuten blev fint framspelad och sprang ifrån sin försvarare Jani Tanska. Silverholt alltså helt fri med Luukkanen i Ilves målet, Simon försökte placera in den men Luukkanen lyckades göra sig stor och bollen touchade honom därmed avstyrdes farligheten och ett potentiellt ledningsmål för IFK.

I den 23:e minuten fick Ilves ett bakslag då deras lagkapten och näst bästa målskytt för säsongen Lauri Ala-Myllymäki blev skadad och tvingades byta.

Chans igen och återigen IFK som stod för den. Detta genom att Joel Mattson gjorde bort sin back och kom in i straffområdet men tappade (tillfälligt) tyvärr bollen, detta upptäckte Gabriel Petrovic och tog tillbaka bollen omgående för att sedan spela den vidare till Robin Sid som tunnlade en försvarare och hittade fram till Joel Mattsson som drog sin försvarare i straffområdet och klämmer iväg ett hårt skott med vänster i utsidan av stolpen.

I den 44:e minuten blev Joel Mattsson regelvidrigt kapad av en Ilves-spelare och domaren blåste av för frispark till IFKs fördel – trodde allihopa men Jani Laaksonen tyckte precis tvärtom och frisparken blev istället Ilves.

Första halvleken var helt klart IFKs. Ett piggt IFK med flertalet chanser där bollen både en och två gånger kunde ha varit i mål utan att det på något sätt skulle varit orättvist. En väldigt bra halvlek från våra grönvita kämpar!

Robin Sid var relativt nöjd med lagets insats i halvtid, framförallt med antalet chanser som IFK skapade. Dock tyckte han att IFK ibland somnade lite och då var Ilves farliga. IFK skulle enligt Sid fortsätta på samma sätt i andra halvlek så skulle utdelning också komma.

I den 48:e minuten gjorde Ilves 1-0 efter att Hamed Coulibaly halkat och tappat bollen, genom detta blev Ilari Mettälä frispelad och med ett stenhårt skott, som Levchenko sånär räddade, kunde alltså Ilves gå upp i ledning. Kändes inte som det sista målet och inte heller helt rättvist. Efter målet hade Ilves ytterligare chanser men försvaret och Levchenko höll undan.

Efter målet hade IFK en liten dipp där Ilves tillfälligt tog kommandot men i den 60:e minuten gjorde IFK 1-1 genom Simon Silverholt där han blev framspelad av Joel Mattsson. Silverholt fick inget bra avslutningsläge men lyckas på något sätt lyfta in bollen i mål bakom Luukkanen. Otroligt viktigt och minst lika skönt!

I den 72:a minuten hade IFK en fin kombination där Simon Silverholt ryckte förbi en försvarare och spelade bollen till Joel Mattsson som i sin tur hittade Robin Sid på kanten. Sid slog in ett inlägg som hittade tillbaka till Simon Silverholt, han fick dock inte till avslutet och Ilves målvakt Luukkanen kunde enkelt fånga in det lösa skottet.

IFK skapade flertalet farliga frisparkar, hörnor och lägen i övrigt och i den 82:a minuten blev det äntligen utdelning då den hete Simon Silverholt (matchens spelare) fick bollen och snyggt vände bort sin försvarare och avslutet var i sig själv en riktig läckerbit. Skottet skruvades snyggt in innanför bortre stolpen och otagbart för Luukkanen och 2-1 för IFK. Efter målet försökte Ilves utan någon framgång att trycka på för en kvittering. I slutet var även Simon Silverholt när ett hattrick men skottet kunde denna gång räddas av Ilves-målvakten.

Nästa match för IFK är redan nu på söndag (2.9) hemma på WHA och då står Ilves återigen för motståndet. Alla upp och stöd vårt IFK för ytterligare tre poäng!

/Lasse Danielsson

Ilves - IFK Mariehamn 1-2 (0-0)
1-0 Ilari Mettälä (49:e minuten)
1-1 Simon Silverholt (60:e minuten)
1-2 Simon Silverholt (82:a minuten)

Varningar IFK:

Varningar Ilves: Lauri Ala-Myllymäki (23:e minuten)

Domare: Jani Laaksonen
Ilta Sanomat stjärnor: 3 – Simon Silverholt – 2 Ilari Mettälä – 1 Philip Mantilla

Laget:
Ivan Levchenko
Hamed Coulibaly, Kristian Kojola (”K”), Philip Mantilla, Dylan Murnane
Keaton Isaksson, Gabriel Petrovic, Amin Nazari, Joel Mattsson

Robin Sid, Simon Silverolt

Avbytare:

Anton Lepola, Ivan Tatomirovic, Aapo Mäenpää, Petter Hemming, Julio Fernandes, Thomas Mäkinen, Amos Ekhalie