Tre poäng och säkrat ligakontrakt!

FC Haka – IFK Mariehamn 0-1 (0-1)

Inför säsongens sista ligaomgång var det mycket som stod på spel. Nykomlingen FF Haka hade redan på förhand säkrat ligakontraktet till nästa säsong, medan grönvitt behövde ro hem alla tre poängen för att kunna vara säkra från eventuellt kvalspel. Vad som däremot på förhand talade för IFK var att Haka haft en tuff säsong på hemmaplan, med endast en seger i årets säsong på Fabriksplan, medan IFK som bekant har trevliga minnen i Valkeakoski.

Första halvlek

Både IFK och Haka öppnade matchen piggt, och redan efter fem minuter spelade fick IFK ett fint läge att ta ledningen då Ylätupa slog ett fint inlägg från vänsterkanten till en framspringande Sjöroos som dessvärre inte lyckades styra bollen mot mål. Under matchens inledande tio minuter visade IFK att man är i Valkeakoski för att vinna och Haka visade att man inte tänker släppa ifrån sig poäng lätt idag.

I den 13e matchminuten frispelades Ylätupa och kapades av Haka-målvakten, solklar straff! Ademi gjorde i vanlig ordning inget misstag från elva meter, straffen satt stensäkert intill stolproten och 0-1 var ett faktum! Sekunderna efter avspark är det dock olidligt nära en snabb reducering av Haka, efter en retur från ett lågt avslut lyckas Forsman styra bollen utanför stolpen och spelet kan lugnas ner.

Matchtempot var överlag väldigt bra under den första halvleken och både Haka och IFK spelade aggressiv fotboll med hög press, med fördelen Haka i antalet målchanser. I den 37e matchminuten kom Hakas bästa chans i den första halvleken, en stolpträff räddade dock IFK och Forsman bjöd på en drömräddning på returen, även om den var avvinkad för offside. Några minuter senare var det dags igen, ett fint inlägg nickades i stolpen av Haka bakom en chanslös Forsman. Närmare än så kom inte dock Haka i den första halvleken, och grönvitt fick hålla sin ledning till halvtidsvilan efter en fantastiskt underhållande första halvlek.

Andra halvlek

Andra halvlek började något lugnare än den första, även om IFK lyckas skapa flera hörnor och bra möjligheter till avslut utan att lyckas i sista momentet. Även Haka hade inledningsvis svårt att ta sig förbi ett för dagen väldigt samspelt IFK-försvar.

Det dröjer ända till 65e matchminuten innan andra halvleks första riktiga målchans dyker upp, det är Haka som slår en längre frispark och som styrs till hörna. Fem minuter senare är Haka framme igen, ett inspel snett bakåt som dock inte tas tillvara på av någon Haka-spelare och IFK kan rensa bort bollen. Även om Haka hade merparten av målchanserna i början av andra halvlek så var bollinnehavet klart högre för grönvitt.

IFK fick sin bästa möjlighet i den andra halvleken efter 73 minuter, då Backaliden slog en boll i djupled som Bilonog var en hårsmån ifrån att hinna före Haka-målvakten på. Det dröjde ända till den 82a minuten innan IFK gjorde dagens första byten, Ylätupa och Bilonog ersattes då av Tolonen och Laaksonen. Haka fick en ny energi under matchens sista tio minuter samtidigt som IFK tvingades backa tillbaka i försvarsläge. På tilläggstid byttes Karlström in istället för Sjöroos, och bara sekunder senare skulle matchen sluta i största möjliga dramatik. Haka fick en sista möjlighet att kvittera men Oskari Forsman stod för en fenomenal dubbelräddning, som även fick sätta punkt för en mycket underhållande match.

Tre poäng åker med hem till Mariehamn och ligakontraktet är säkrat till nästa säsong!

/Niclas Lundberg

Målskyttar: Ademi (13)

Varningar Haka: Hartmann, Bushue

Varningar IFK: Backaliden, N Mäenpää, Sumusalo, Ylätupa, Buwalda

Domare: Petri Viljanen

IS-stjärnor: 3 Tainio, Haka 2 Albion Ademi, IFK 1 Ojala, Haka

Laget:

Oskari Forsman

Aapo Mäenpää – Robin Buwalda – Kalle Taimi – Mikko Sumusalo

Riku Sjöroos –Gustaf Backaliden – Niilo Mäenpää –Albion Ademi

Saku Ylätupa – Dmytro Bilonog

Avbytare:

Marc Nordqvist – Johannes Laaksonen (82) – Maximo Tolonen (82) –Lassi Järvenpää – Joel Karlström (90) –Yanga Baliso – Frankline Okoye