Tuff match väntar i Kemi

IFK Mariehamn är storfavoriter, enligt Veikkaus, i söndagens match mot PS Kemi på Sauvosaaren Urheilupuisto i Kemi. Spelbolaget ger 1,5 gånger pengarna för bortaseger och oddset 5,5 om hemmalaget skulle vinna. Men sådana siffror är naturligtvis oviktiga när domaren blåser till matchstart. I årets liga har lagen mötts två gånger. Den 29 april tog IFK årets första seger efter en närmast showliknande insats i Rovaniemi där matchen spelades. Segersiffrorna slöt 3-2 till IFK. Andra mötet mellan lagen var i somras, den 25 juni då IFK vann med 2-1 på hemmaplan i Mariehamn.

PS Kemi må vara en klubb i kris som står inför degradering till division ett men de individuellt högpresterande spelarna är fyllda av revanschlusta och dagen till ära fyller klubben 19 år och bjuder hela Kemi på gratis inträde till matchen. Sent omsider har man byggt upp en stark känsla för hela Lapplands fortsatta framtid inom elitfotbollen.

Problemen för Kemi är stora. Ligan är körd men inte ens det kanske räcker. Det är i dagsläget oklart om man ens lyckats skapa grund för en division ett-licens nästa år. En insamling pågår som bäst för att få ihop i första hand 100.000 euro. Enligt PS Kemi: s VD Jarkko Ruhasen pågår dessutom en breddning bland ägarna.

– Båda är en del av en ny strategisk enhet och en framtid som kommer att stärka företaget, säger Ruhanen på klubbens hemsida.

Bland årets felsatsningar finns vid sidan av spelmässiga tillkortakommanden även ekonomiska. Satsningen på att sälja 2.000 billiga årskort ledde exempelvis till mindre inkomster.

I ett sista försök att få styrsel på det krisande laget beslöt klubbledningen för någon vecka sedan att skilja tränaren David Hannah från den tjänst han sedan i somras haft då långvarige tränaren Jari Åhman fick gå. Laget leds de sista matcherna av Steven Polack.

Om läget är dystert för PS Kemi ser det något bättre ut för IFK Mariehamn, något som Yle Sport uppmärksammat i en välgjord förhandsartikel.

– Stämningen är bra i truppen. Vi har hittat en större stabilitet under den sista tiden och jag hoppas att det håller hela vägen. Man önskar alltid lite medvind och det ger extra energi när man får betalt i poäng. Samtidigt vet vi att det är ett tufft läge. Vi har själva försatt oss i den här situationen och vi ska ta oss ur den. Det är fortfarande sex poäng att spela om och det gäller att vi behåller fokus den sista tiden, säger tränaren Peter Lundberg till Yle Sport.

Inför söndagens match mot Kemi missar Petter Hemming och Joel Mattsson matchen medan Aapo Mäenpääs medverkan är oklar. Beslutet fattas senare i veckan. Dylan Murnane är tillbaka efter sin avstängning och med en ledig helg i ryggen har veckans träningar till 100 procent handlat om att förbereda laget för vad som väntar i Kemi. Alla är beslutsamma att åka hem med alla tre poängen.

– Vi förväntar oss ett ganska direkt anfallsspel från Kemi, på en säkerligen rätt svårspelad plan. Mycket duellspel är att vänta, analyserar Peter Lundberg.

Resan till matchen går den här gången via Sverige. Först färja till Kapellskär, sedan flyget från Arlanda till Luleå och därefter buss två timmar till Kemi. Vädermässigt är inget direkt sensationellt att vänta, prognosen tyder på nio plusgrader och uppsprickande molntäcke. Fast väder är inget det går att göra något åt; inte heller hur motståndarna spelar eller vilket humör domaren kan vara på. Peter Lundberg sammanfattar det hela snyggt i Yle Sport:

– PS Kemi vet redan att de åker ur men man kan spekulera hur mycket som helst om det är en fördel eller nackdel. Det finns säkert både plus och minus med det men vi fokuserar bara på oss själva och vi kan bara påverka vår egen prestation, säger Lundberg.

/Jörgen Pettersson