Tufft möte väntar i norr

På söndag väntar ett klassiskt och högdramatiskt möte mellan nord och syd i Veikkausliiga. IFK Mariehamn är ligans sydligaste lag medan RoPS i Rovaniemi finns högst upp i norr. Avståndet, fågelvägen, är 767 kilometer. Trots denna geografiska skillnad är inga större överraskningar klimatmässigt att vänta för våra grönvita kämpar som i morgon lördag tar M/S Viking Grace till Åbo och sedan nattåget mot polcirkeln. Vädret på matchdagen förutspås bli lätta vindar, 16 grader och regnfritt – alltså precis som i Mariehamn. Så många andra likheter finns inte mellan de två städerna, i 20 kvadratkilometer stora Mariehamn bor 11.000 personer jämfört med 51.000 i Rovaniemi stad som till ytan är knappt 56 kvadratkilometer…

Är man det minsta historiskt intresserad är Rovaniemi spännande på många sätt. Staden brändes 1944 ner till nittio procent av tyska trupper som med svansen mellan benen drog sig tillbaka efter Lapplandskriget – det var Finlands tredje krig och det minst omtalade under det andra världskriget. Efter förstörelsen fick arkitekten Alvar Aalto i uppdrag att göra en ny stadsplan för Rovaniemi och i samma veva ritade han också det nya förvaltningshuset och stadsteatern. Sedan dess har det hänt mycket och Rovaniemi har på ett listigt och visionärt sätt lagt beslag på själva jultomten och byggt en imponerande besöksindustri kring denne fryntlige man som just nu åtnjuter semesterledigt. Tomten är inte heller den enda snackisen i stan, vem minns inte Lordi som vann Eurovision Song Contest år 2006 och därmed förärades med Lorditorget mitt i stadens centrum.

Fast nog om detta, på söndag är det Keskuskenttä eller Centralplan som står i fokus. Klockan halv sju går matchen igång och det står mycket på spel för båda lagen, fast på olika sätt. RoPS ligger tvåa i ligan efter HJK och knappt före VPS och FC Honka och vill gärna stanna där och helst nå guldet. IFK har haft en gropigare säsong och kämpar för att inte på allvar bli indragen i nedflyttningsstriden. RoPS har släppt in minst mål (16) av alla i årets liga medan IFK återfinns i andra änden med 41 insläppta mål. Till detta ska läggas att Veikkaus håller hemmalaget som storfavorit och därmed är förutsättningarna väldigt klara: IFK har precis ALLT att vinna. Vi vet att kapaciteten och viljan finns, nu gäller att glömma allt som varit och på riktigt inse att denna match är den första av de som komma ska.

På spelarsidan är IFK utan större svårigheter. Alla är tillgängliga för spel och några nya spelare dök inte upp innan transferfönstret stängde på torsdagseftermiddagen, den 9 augusti. RoPS väntade in i det sista men presenterade en spännande värvning så sent som i går då det blev klart att snabbe och svårfångade anfallaren Erfan Zeneli, 31, återvänder till den klubb han började spela i som ungdomsspelare innan han tolv år gammal flyttade till Jakobstad. Zeneli har en imponerande cv med starka insatser i HJK, FC Inter, SJK och många andra. Enligt planerna ska Zeneli spela på söndag.

Twittraren Oskare Karppinen har sammanställt statistik kring just hur lagen spelar i matematisk mening. Läs hans analyser här. Kortfattat kan man konstatera att ligans fyra topplag samtliga återfinns på rätta sidan när det gäller bollkontroll, passningssäkerhet, hastighet i spelet och så vidare. Man ska dock minnas att detta bara handlar om taktik, teknik och fysik vilket förklarar en del av fotbollen men långt ifrån allt. Ett lag med starkt självförtroende blir modigare och kan följaktligen lyckas bättre. Ett lag som kämpar i motvind blir mindre benäget att utmana och vara kreativt.

För IFK:s del är bortamatchen mot RoPS inledningen på en utmanande augusti. Nästa vecka väntar FC Honka på hemmaplan följt av VPS på bortaplan. Det finns alltså alla förutsättningar för våra grönvita hjältar att spela helt utan press och koncentrera sig på ingenting annat än att göra sitt bästa. När varje match startar ska ingenting annat än den egna prestationen finnas i skallen. Denna filosofi är för övrigt densamma som i det dagliga livet – det gäller att ständigt och alltid koncentrera sig på det egna jaget och den egna prestationen.

Med detta skrivet känner jag stort förtroende för att IFK går en fin höst till mötes. Det blåser snålt i tabellen men det är precis då som jag och alla andra supportrar behövs som allra mest. På samma sätt som vi vinner cup- och ligaguld tillsammans är det nu dags att göra som vi gjort förut och visa att Åland kämpar tillsammans.

Enade vi stå.

/Jörgen Pettersson