Tung förlust i Jyväskylä

Läktarna i det för dagen blåsiga Jyväskylä på Harju Stadion var rätt välfyllda, vilket visar på att detta var en match av stor betydelse även för hemmalaget. JJK kämpar in i det sista för att klara sig kvar i ligan och IFK krigar som bekant om medaljer och Europaplatser.

IFK öppnade piggt och tog initialt kontroll över bollinnehavet som resulterade i några halvchanser. Första riktigt bra chansen kom efter ett inlägg av Amos Ekhalie som Robin Sid styrde vidare till Joel Mattsson som dock inte riktigt fick ordning på skottet och således inga problem för Teppo Marttinen i JJK-målet.

En bit in i matchen visade JJK tydligt att de inte hade gett upp hoppet om fortsatt ligaspel. De kämpade på bra, tog över bollinnehavet från IFK och lyckades därigenom skapa målchanser.

I den 15:e minuten fick JJK en hörna och bollen slogs direkt i mål från hörnan, dock korrekt avblåst för obstruktion på Marc Nordqvist och därför en frispark till IFK. I den 23:e minuten rasslade det återigen i Marc Nordqvists nätmaskor, det var JJKs Jovovic som styrde in ett inlägg men han vinkades av för offside.

Tredje gången gillt för JJK och den här gången var det Gael Etock som sköt in bollen i mål via Marc Nordqvist vilket resulterar i 1-0 till JJK, matchminut 30. Målet kom till efter ett inlägg av Jovovic, inlägget letade sig fram till en fristående Etock som från dålig vinkel fick till ett bra avslut som Marc Nordqvist var på men tyvärr inte lyckades styra ut.

IFK spelade upp sig ordentligt mot slutet av halvleken med flera bra chanser att kvittera. Bästa chansen hade IFK i den 43:e minuten då Joel Mattsson kom till skottläge efter ett inspel av Robin Sid. Men tyvärr gick avslutet rakt i magen på Marttinen i JJK-målet. IFK fortsatte att skapa chanser och Gabriel Petrovic hade i den 45:e minuten ett bra skott som smet precis utanför målet. Första halvlek kunde summeras som spelmässigt relativt jämn där första delen av halvleken var JJKs och andra delen, speciellt slutet var IFKs.

Aleksei Kangaskolkka var inte nöjd med första halvleken och efterfrågade ett aggressivare IFK till andra halvleken samtidigt som han slog fast att det borde vara konstgräsplaner i hela Finland eftersom kvalitén på planerna så här års lämnar en del att önska.

Andra halvleken inleddes med ett något starkare IFK som lyckades skapa några målchanser. JJK var dock inte ofarliga.

IFK låg på för en kvittering och i den 64:e minuten fick Amos Ekhalie till ett bra skott som dock styrdes ut till en efterföljande resultatlös hörna. För att skapa ytterligare tryck gjorde IFK sitt första byte i den 65:e minuten. Det var Filip Hlupik som kom in istället för Tommy Wirtanen. Hlupik tog plats på yttermittfältet och Joel Mattsson flyttade samtidigt ner på högerbacken.

På en hörna i den 68:e var JJK nära att utöka till 2-0 men Bobbie Friberg Da Cruz nickade bort bollen innan den hann leta sig över mållinjen. Kort därefter, i den 69:e minuten, kom JJKs Tomi Petrescu fri med Marc Nordqvist och bollen var för fjärde gången i IFK-målet, dock avvinkat för offside.

Spelet böljade fram och tillbaka och nästa chans tillskrevs IFK och Aleksei Kangaskolkka som avslutar tätt utanför efter en bra omställning där Robin Sid spelade fram Kangaskolkka. Kort därefter, närmare bestämt i den 73:e minuten, var kaptenen Kristian Kojala framme och visade högersläggan med ett hårt skott som tyvärr inte träffade mål. IFK fortsatte att rada upp chanser och kvitteringen låg i luften. I den 76:e minuten visade Aleksei Kangaskolkka prov på styrka då han kämpade till sig bollen och kunde sedan spela fram Robin Sid till ett bra skott som dessvärre gick knappa metern utanför stolpen.

I den 78:e minuten gjorde IFK sitt andra byte då Jani Lyyski kom in och ut gick Amos Ekhalie. Jani tog plats på topp i jakten på kvittering. IFK tryckte febrilt på för ett kvitteringsmål och flyttade upp stora delar av laget men lyckades tyvärr inte denna gång få in bollen i mål.

En händelserik match blåstes av och IFK förlorade med 1-0. Chanser saknades inte från IFKs håll men den sista skärpan i avsluten fanns inte där ikväll. Nu är det nya tag som gäller och nästa match är i Rovaniemi mot RoPS redan nu på fredag. Medaljstriden och kampen om Europaplatsen är absolut inte över, det blir bara lite mer spännande.

Bra anfallsspel och hög effektivitet hos JJK och för IFKs del ville inte bollen i mål, ibland är fotbollen sådan och nu är det nya tag för de två återstående matcherna som ska bli roliga, avslutar Jani Lyyski med i intervjun efter matchen.

/Lasse Danielsson

JJK-IFK Mariehamn 1-0 (1-0)

1-0 Gael Etock (30:e minuten)

Varningar IFK: Tommy Wirtanen, 63

Varningar JJK:

Domare: Jari Järvinen
Laget:

Marc Nordqvist
Tommy Wirtanen (Filip Hlupik, 65), Kristian Kojola (”K”), Bobbie Friberg Da Cruz, Albin Granlund
Brian Span, Amos Ekhalie (Jani Lyyski, 78), Gabriel Petrovic, Joel Mattson
Robin Sid, Aleksei Kangaskolkka

Avbytare: Andreas Vaikla, Jani Lyyski, Filip Hlupik, Petter Hemming, Anthony Dafaa Clement