Tung förlust mot SJK

Matchen mot SJK blev en svängig tillställning. Efter en jämn första halvlek där SJK kanske var lite bättre var Grönvitt det klart bättre laget i andra halvleken. Fotboll är en fantastisk sport och man kastas mellan hopp och förtvivlan. När IFK genom Albion Ademi gör 2-1 stiger hoppet om tre poäng. Men det skulle inte gå vår väg idag, SJK får till två fantastiska avslut av Ledesma och Hradecky och slutsiffrorna skrevs till 2-3. Ett grymt slut och våra spelare var värda så mycket mer än det här.

Matchen inleds med att IFK håller bollen i nästan två minuter innan SJK får känna på bollen.Båda lagen känner mest på varandra inledningsvis och ingen tar riktigt tag i taktpinnen. Efter en kvart tar SJK ledningen. Vi ger bort bollen lite enkelt till motståndarna och Denis Olinyk slår ett fint inlägg från vänster som går över hemmaförsvaret och Jake Jervis kan stöta in bollen i mål från nära håll.

Några större målchanser bjuder inte första halvleken på, men Ademi har en bra frispark mot Jesse Östs högra kryss, men målvakten hinner dit och räddar. 

IFK kommer ut som ett nytt lag i andra halvlek och visar fina kämpatakter. Ett byte görs i halvtid, Aapo Mäenpää ersätter Mikko Sumusalo på vänsterbacken. Och nu skapas det även en hel del målchanser, främst från hemmalagets sida. Ademi har ytterligare bra frisparkar varav en går i stolpen, SJK lyckas även rädda på mållinjen och Albion har ett fint skott som målvakten styr i ribban.

I den 66:e minuten kvitterar IFK. Gustaf Backaliden, som jobbat kopiöst hela matchen, får ett skottläge just innanför straffområdet när Niilo Mäenpää passar i sidled till honom. Skottet är välplacerat i SJK målvaktens vänstra hörn. 

I den 70:e minuten kommer Maximo Tolonen in istället för Akseli Pelvas och 8 minuter senare kommer Peter Makrillos in istället för Riku Sjöroos.

Makrillos är inblandad i kvitteringen då han nickar en boll som tar på en SJK spelares hand, och det blir straff. Straffen i den 84:e minuten sätter Ademi säkert i målvaktens högra hörn. 2-1 till hemmalaget.

Men glädjen blev kortvarig, två minuter senare kvitterar SJK då Ledesma avslutar med ett snyggt skott högt till höger om Oskari Forsman i IFK-målet.

Inte nog med det, ett hårt välplacerat långskott från Matej Hradecky punkterar matchen i den 89:e minuten. Skottet går stolpe in och efter det hinner inte Grönvitt skapa fler målchanser och matchen slutar snöpligt med förlust 2-3.

Efter matchen säger IFKs huvudtränare Lukas Sybeyjski:

Jag är stolt över hur våra spelare genomförde matchen idag. Sen är det förstås tråkigt att vi inte får något med oss från den. Våra spelare var värda mer idag.
Matchens avgörs genom två skickliga prestationer från Ledesma och Hradecky. Det är också en del av fotbollen och det är bara att gratulera SJK till tre poäng, fortsätter Lukas.

Jani Honkavaara, huvudtränare för SJK är förstås glad över tre poäng:

Första halvek var lite avvaktande från båda lagen, IFK gör en bra andra halvek och kommer tillbaka i matchen. För oss var de tre poängen viktiga i jakten på en plats i övre slutspelsserien, säger han.

Båda tränarna var överens om att det var en publikvänlig match som hade det mesta.

En stor eloge till alla de som kom till Wiklöf Holding Arena idag trots det kyliga och blöta vädret, avslutar Lukas Syberyjski.

Målskyttar: 15’ 0-1 Jervis, 66’ 1-1 Backaliden, 84’ 2-1 Ademi (straff), 86’ 2-2 Ledesma, 89’ 2-3 Hradecky

Varningar IFK: Buwalda, Sjöroos

Varningar SJK: Jervis, Ledesma, Murilo

Domare: Dennis Antamo

IS-stjärnor: 3 Gustaf Backaliden, 2 Emmanuel Ledesma 1. Albion Ademi

Laget: 

Oskari Forsman

Mikko Sumusalo (Aapo Mäenpää 46’ ), Robin Buwalda, Kalle Taimi, Lassi Järvenpää (Yanga Baliso 89’)

Albion Ademi, Niilo Mäenpää (Johannes Laaksonen 90’), Gustaf Backaliden, Riku Sjöroos (Peter Makrillos 78’)

Dmytro Bilonog, Akseli Pelvas (Maximo Tolonen 70’)

Nästa match spelas torsdagen den 22.10 kl. 18.30 då HJK gästar Wiklöf Holding Arena.

Matchen kan ses på Ruutu+.

Robert Söderdahl