Tung hemmaförlust mot HIFK

IFK hade en gyllene möjlighet att haka på i jakten på en plats i övre slutserien och samtidigt hänga av HIFK i deras kamp att nå övre halvan. Tyvärr lyckades det inte denna gång och Kamratklubben från Helsingfors vann matchen med 1-3. 

Det var som helhet en relativt jämn match där IFK inte lyckades skapa tillräckligt med målchanser samtidigt som HIFK hade lite flyt där bollen studsade deras väg.

Första halvleken

Till dagens match saknar IFK avstängde Robbie Crawford och skadade Aapo Mäenpää. Daniel Sjölund är tillbaka från skada och startar på bänken. IFK startar med samma startelva som senast mot KuPS förutom att Gustaf Backaliden ersätter avstängde Crawford.

Innan matchuret visar två minuter är kallduschen ett faktum. IFKs mittförsvar missbedömer ett inlägg från vänster och Tukiainen i HIFK anfallet tar ner bollen och fri med Oskari Forsman placerar han in bollen lågt i mål. 0-1!

Matchen har inledningsvis ingen struktur och det är hafsigt spel från båda sidor. I den 19:e minuten får IFK sin första riktiga målchans då Robin Sid från vänsterkanten spelar snett inåt bakåt och Simon Silverholt kommer till ett avslut som snöpligt smiter utanför stolpen.

IFK tar mer och mer över spelet och nästa chans får “Totti” Mboma men avslutet går just över via motståndarben till en resultatlös hörna. I den 43:e minuten är det kvitterat då Robin Buwalda efter en hörna lyckas nicka in bollen över mållinjen.

Halvtid 1-1. Efter den lite hafsiga inledningen kom Grönvitt bättre och bättre in i spelet och var det bättre laget i den andra delen av halvleken.

Andra halvleken

Inledningsvis fortsätter IFK att hålla i taktpinnen och har det mesta av spelet. Man håller ett tryck mot HIFK målet utan att skapa riktigt vassa målchanser.

Efter en kvart kommer kallduschen, då förre IFK spelaren Joel Mattsson avlossar ett skott från straffområdesgränsen, skottet tar i spelare på vägen och friställer Luis Henrique som från nära håll får bollen i mål. 1-2.

I den 63:e minuten gör IFK ett dubbelbyte då Robin Sid och Simon Silverholt går ut och Daniel Sjölund och Riku Sjöroos kommer in.

Med kvarten kvar får Robin Buwalda en chans att göra sitt andra mål för dagen. Skottet går rakt i bröstet på Kollar i HIFK målet och returen får Robin ingen träff på då han ligger på marken.

IFK forcerar i slutskedet, Daniel Sjölund har ett bra skott som målvakten räddar och Riku Sjöroos en nick som räddas av en försvarare på mållinjen.

Mitt i IFK forceringen kontrar HIFK in segermålet då Tiquinho kommer ensam med Oskari Forsman och elegant lobbar in bollen. 1-3 är ett faktum.

Fortfarande har IFK möjlighet att ta sig till den övre slutserien, dubbelmötena mot SJK kommer att vara väldigt avgörande, men även FC Lahti och HIFK är i högsta grad inblandade i striden.

IFKs startelva: Forsman - Murnane, Ketting, Hamza, Buwalda - Sid (63 min. Sjölund), Isaksson, Backaliden - Lönn - Mboma - Silverholt (63 min. Sjöroos).

IS Stjärnor:

3 Hannu Patronen, HIFK

2 Gustaf Backaliden, IFK Mariehamn

1 Tiquinho, HIFK

Nästa match spelas söndagen den 4.8 kl. 18.00 mot FC Inter på bortaplan. Matchen kan ses på ruutu.fi.

Robert Söderdahl