Tungviktsmatch väntar på söndag

Glöm bort Rumble in the Jungle, boxningsmatchen mellan utmanaren Mohammed Ali och världsmästaren George Foreman 1974. Glöm Manchesterderbyn, El Clasico,  Derby della Capitale, Old Firm och allt vad det heter. Nu handlar det om Kuopio i ena ringhörnan och Hela Ålands lag i den andra och titeln är Slaget om Segern.

På söndag finns allt att vinna för vårt tappra hemmalag och allt tyder på att vi som sitter på sidan kan förvänta oss en match som vi sent, om någonsin, ska glömma. Denna match har precis alla förutsättningar att bli en drabbning att minnas. För: When the going gets tough, Grönvitt get going! Eller som det heter på åländska: Podomoslodom.

KuPS är i storform och IFK är taggat och revanschsuget och slagen mellan Kuopio och Mariehamn lämnar sällan någon besviken. På fem matcher har lagen gjort sammanlagt 18 mål på varandra och då slutade den allra senaste 0-0… På pappret och i teorin och innan matchen är spelad är KuPS att betrakta som jätten Goliat och hur det gick med honom vet vi alla och så blir det på söndag också! Det krävs bara ett mål mer för våra grönvita hjältar och det KAN inte vara omöjligt och sedan ligger stjärnorna från Kuopio kvar på löparbanorna och undrade vad som träffade dem.

Ser man på historien har KuPS möjligen ett litet övertag då laget de senaste två senaste ligasäsongerna vunnit fyra av fyra matcher innan den delade pinnen den 21 juli i år;. Men när det gäller fotboll betyder historien ingenting och innan motsatsen är bevisad bär såklart IFK Mariehamn favoritskapet. Den här gången också.

IFK kommer till match efter en 2-0 förlust borta mot FC Inter där målvakten Oskari Forsman storspelade. Samtidigt men i Kuopio spelade KuPS mot Finlands eget storlag HJK och visade stor överlägsenhet men vann bara med 1-0 på hemmaarenan Savon Sanomat Arena efter mål av Ats Purje, en av många starka spelare som stöds av en talrik publik – på jakt efter klubbens sjätte ligatitel. Bland stjärnorna att hålla koll på finns även Saku Savolainen, Tabi Manga, Ilmari Niskanen och många fler. KuPS spelar tungt, fysiskt och aggressivt vilket borgar för en match utöver det vanliga på söndag!

KuPS har haft en stark säsong bakom sig så här långt. I Europa League-kvalet pressade man stjärnorna i Legia Warszawa och tog sig sånär, men inte riktigt, till tredje omgången. På bortaplan blev det förlust med 1-0 och hemma 0-0.

Även i ligan har det gått bra, för närvarande finns KuPS på en andraplats, två poäng efter FC Inter.

KuPS hör för övrigt till ligans allra tyngsta lag och finns i dag på plats nummer nio i maratontabellen efter att under denna säsong passerat FF Jaro. KuPS har också vunnit 197 segrar i ligan och behöver tre till för att nå drömgränsen 200 segrar!

IFK Mariehamn finns i dagsläget på en elfte plats i maratontabellen med 597 poäng med ett avstånd till tiondeplacerade Jaro på 141 poäng.

/Jörgen Pettersson