Upplagt för ny fotbollsfest: IFK-KuPS

​IFK-KuPS onsdag kl 18.30

Det är bara att gratulera KuPS , som för andra gången på två år får spela mot IFK inför läktare fullsatta med finländsk fotbolls framtid. Jag syftar då förstås på alla Alandia Cup juniorer som på onsdag kväll bänkar sig på WHA för att se en match i landets högsta liga,  en liga som dessa juniorer ser upp till och drömmer om att spela i.

Jag satt själv på läktaren i juni 2013 och bevittnade hur Alandia Cup juniorerna tog stort intryck av stämningen och det sätt på vilket IFK vände matchen mot just KuPS, med Dever Orgills glädjevolter framför huvudläktaren som det stora minnet för dessa juniorer. Låt oss hoppas att en mängd förväntansfulla juniorer får se Dever Orgills volter och målgester även inkommande onsdag, samt en underhållande match, det är dessa juniorer värda.

Läget i IFK

Det finns ju goda chanser att Dever Orgill får göra sin kännspaka volt i denna match,  han är till vår stora glädje spelklar på onsdag, efter flera matchers uppehåll. Att matchtakten nu på senare tid varit ganska mänsklig, p.g.a landslagsuppehåll m.m,  gör att IFK:s trupp har fått chansen att läka skavanker och sår.  Thomas Mäkinen kommer att vara tillgänglig för spel, trots sina U-18 landslagsuppdrag. Diego Assis har också fått chansen att rehabilitera stela muskler, och torde vara i form för att bjuda Alandia Cup -publiken på läckerheter.  Långtidsskadade Albin Granlund / Petteri Forssell / Alexei Kangaskolkka behöver mer än en landslagspaus, för att komma tillbaka i spelskick, men alla tre jobbar hårt för en comeback, närmast torde det vara för Albin Granlund.

Det har på sistone varit glädjande att se media på fastlandet prata om Pekka Lyyski som “republikens mest underskattade tränare" och att IFK är ett utropstecken som presterat över förväntan den första tredje delen av serien, trots en hel del jobbiga resor till bortamatcher med ett vingklippt lag. 

Vid en pratstund med Pekka Lyyski inför matchen mot KuPS, påpekar han att det är viktigt att hålla i formen , och inte drabbas av den för IFK så vanliga sommarsvackan. Kan IFK även i fortsättningen komma tillbaka på det sätt vi gjorde med bortavinsten mot KTP, direkt efter en klar hemmaförlust mot SJK, så ser Lyyski hopp att denna säsong kunna undvika denna sommarsvacka. I ett nötskal gäller det att fortsätta att förbättra på anfallsspelet, utan att det sker på bekostnad av det goda försvarsspel vi hittat under den första tredjedelen av säsongen. Det är dock utmanande att hålla lagdelarna intakta med den mängd skador som uppkommit.

Läget i KuPS

Trots all storsatsning återfinns KuPS tillsvidare bara på åttonde plats i tabellen, omgiven av nykomlingarna HIFK, Ilves och KTP.  Laget har ändå mäktat med att slå storfavoriterna HJK, vid en 1-0 kämpavinst i Kuopio, något som IFK säkert gärna också skulle göra.

När IFK och KuPs mötte på WHA 3 maj i år slutade matchen 1-1, efter en snöplig kvittering av KuPs i 88.e minuten, något som säker både spelare och publik minns, och nu vill korrigera. Enligt Pekka Lyyski var dock den matchen inte så mycket fråga om fotboll, p.g.a att WHA.s gräsmatta led av den sena våren, och spelet därefter. Nu är gräsmattan i midsommarskick, så nu ska vi hoppas att båda lag kan spela ut sina register till fullo.

KuPS har haft stora problem med sitt anfallsspel, nyförvärvet Irakli Sirbiladze har inte visat samma killer-intsinkti som under de tidigare åren i Inter, men han vill säker bevisa motsatsen så fort som möjligt, t.ex i semifinalen i Finska Cupen 15.8 då KuPS reser till Åbo för att möta just Inter. Även satsningen på Freddy Adu, som vid U-17 VM i Finland 2003 kallades för den nye Pelé, har inte burit frukt tillsvidare. Adu har till och med spelat med KuPS farmarlag för att hitta formen. KuPS har också mittfältsstrategen Petteri Pennanen borta p.g.a skada, vilket är ett stort avbräck för dem. Till de positiva utropstecken hör numera lugne och stabile Tomi Maanoja i målet, samt Babacar Diallo från Ghana i försvaret. I skrivande stund osäkert om Diallo spelar, p.g.a landslagsuppdrag med Ghana. Ex-IFK:aren Charles Trafford inledde säsongen strålande och sänkte bl.a HJK med sitt mål, men hans form har avmattats på sistone. Egna junioren Juho Nissilä gjorde med bravur debut inför hemmapubliken i 0-0 matchen mot VPS, och blir intressant att se om han är med i öppningselvan mot IFK. I så fall även detta en fin påminnelse för Alandia Cup-juniorerna att fortsätta kämpa, en debut i det egna representations-laget är inte så långt borta.

Oberoende av hur det går går på onsdag (kan tyvärr inte se matchen på WHA, följer med den från semestern utomlands), så finns det minst en chans till att se IFK spela mot KuPS, men då i ligamatchen i Kuopio 19.8.  Tanken på en fjärde match mellan IFK och KuPS denna säsong gillar jag ännu mera, för det skulle i så fall innebära en överraskningsfinal i Finska Cupen!

/Sverker Skogberg